Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najbolji mladi poljoprivrednik
  • 05.07.2015. 19:00

Istakni svoje gospodarstvo i postani najbolji!

Prošlogodišnja najbolja hrvatska mlada poljoprivrednica Martina Petrović priznaje da se na natječaj prijavila zbog nagrade. No pobjeda joj je donijela puno više. Želite li je ove godine zamijeniti na tronu, prijavite se do 12.07.2015.

  • 342
  • 54
  • 0

U tijeku je natječaj za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika ili poljoprivrednicu kojeg, kao ambasadorica projekta za Hrvatsku, organizira naša eurozastupnica Marijana Petir. Prošle je godine na tom natječaju titulu najbolje hrvatske poljoprivrednice ponijela dvadesetsedmogodišnja Martina Petrović iz Vukojevaca kraj Našica, koja se bavi uzgojem crne slavonske svinje. Osim same titule pobjednice, Martina je predstavljala Hrvatsku i na natjecanju za najboljeg mladog poljoprivrednika Europske unije. A ova laskava titula, kako sama Martina kaže, sa sobom nosi brojne prednosti.

"Pobjeda mi je donijela besplatnu promociju, kako mene same, tako i mojega gospodarstva, a pridonijela je i popularizaciji crne slavonske svinje, naše autohtone pasmine, čiji su potencijali nedovoljo iskorišteni, a mogla bi biti prepoznatljiv brand Slavonije i Hrvatske."

Besplatna promocija i put u Bruxelles

Osim titule najboljeg, zastupnica Marijana Petir je za ovogodišnjeg najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika ili poljoprivrednicu, osigurala i poticajnu nagradu koja će dodatno pomoći razvoju OPG-a, a pet najboljih projekata pristiglih na natječaj, nagradit će i putovanjem u Bruxelles na 3. kongres najboljih mladih poljoprivrednika Europske unije koji će se održati u studenom ove godine. A upravo je sudjelovanje na tom kongresu, potaknulo i Martinu da se prijavi na prošlogodišnji natječaj.

"Prvo što mi je zagolicalo maštu bila je glavna nagrada odnosno odlazak u Bruxelles, jer sama bi si to teško mogla priuštiti. Ipak, glavni motiv bila je želja da šira javnost upozna kakve su sve koristi od uzgoja i konzumacije crne slavonske svinje. S takvom željom, prošla sam proces prijave, koji nije bio zahtjevan. Samo sam morala napisati što radim, što želim raditi i kakvu korist taj posao donosi mojoj zajednici", prisjeća se još uvijek aktualna najbolja mlada poljoprivrednica Hrvatske, Martina Petrović.

Tu su i vrijedne nagrade AgroKluba kao medijskog pokrovitelja. Pobjednik natječaja, odnosno naš najbolji poljoprivrednik ili poljoprivrednica osvojit će jednu od dvije nagrade, po vlastitom izboru:

  • licencu za korištenje eGAP aplikacije za evidentiranje poljoprivredne proizvodnje u trajanju od godine dana
  • godinu dana korištenja usluge aWeb (web stranice za poljoprivredne proizvođače)

Vrijedno iskustvo susreta s poljoprivrednicima iz Europske unije

Sudjelovanje na kongresu, koji je okupio 350 europskih mladih poljoprivrednika, za Martinu je bilo vrijedno i neponovljivo iskustvo. "Kongres je hvalevrijedan iz razloga što vam otvori oči i vidite da niste sami u problemima, iako se problemi poljoprivrednika, od zemlje do zemlje jako razlikuju. S jedne strane slušate Slovence kako se žale da ne mogu proširivati svoja gospodarstva zbog nedostatka zemljišta, a s druge strane imamo Hrvatsku, u kojoj je neobrađenog poljoprivrednog zemljišta mnogo, ali ga je nemoguće dobiti, jer je rezervirano samo za pojedince. Nakon sudjelovanja na kongresu, bilo mi je jasno, da nam probleme neće riješiti niti Europska unija, niti Europska komisija niti Europski parlament, već ih moramo početi rješavati mi sami", ističe Martina.

Poljoprivreda je primarna, a ne primitivna djelatnost

A probleme, prisutnih u hrvatskoj poljoprivredi nije malo, pa Martina svoju priču nastavlja, podsjećajući na piramidu gospodarskih djelatnosti.

"Svi znamo kako piramida izgleda. Bazu čine primarne djelatnosti u koje ubrajamo poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo, a na to se onda slažu sekundarne, tercijarne, kvartarne i tako to. Kad pogledate u rječnik, pod riječi primarno možete pronaći značenja kao što su - u prvom redu, na prvom mjestu, glavno. Poljoprivreda bi prema tome trebala biti jedna od glavnih djelatnosti. Međutim, u Hrvatskoj se umjesto riječi primarno upotrebljava riječ primitivno. Tako da većina ljudi ne voli raditi u toj djelatnosti. Paradoks je što država potiče razvoj malih i srednjih poduzeća, ali ne i razvoj malih i srednjih OPG-ova. Problem je što država nije prepoznala male i srednje poljoprivrednike kao kotačiće koji mogu pokrenuti taj naš zastarjeli i uspavani motor", kaže najbolja mlada hrvatska poljoprivrednica.

Hrvatski seljak prepušten je sam sebi

"Vrlo je teško baviti se ovim poslom, posebno stočarstvom, jer ste sluga stoci, a ne gazda. Međutim, ne bi to bilo toliko teško, kad bi vas država u tome poticala, podržavala, kad bi troškovi proizvodnje bili niži, a pritom mislim na PDV na poljoprivredne proizvode, kad bi mi, a pogotovo mladi, mogli doći jednostavnije do zemlje. Ali ne one koja je od našeg gospodarstva udaljena 50 km. Kad bi mi početnici dobili nekakvo oslobođenje od plaćanja doprinosa barem do prvih prihoda od prodaje svojih proizvoda, a o pristupu novcu, da i ne govorim. Vidim mnogo problema, međutim osnovnim smatram nedostatak vizije razvoja poljoprivredne proizvodnje. Recimo gotovo sva zanimanja u Hrvatskoj imaju sindikate koji se bore za njihova prava, jedino seljak nema nikoga. Ispada da je on i u 21. stoljeću prepušten sam sebi", zaključuje Martina Petrović iz Vukojevaca, mjesta nedaleko Našica.

Natječaj kao prilika

Suočeni s mnoštvom problema i u svakodnevnoj borbi da njihov proizvod pronađe put do potrošača, natječaj za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika ili poljoprivrednicu, može biti dobra prilika upravo za promociju vlastitog proizvoda i obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, što može otvoriti i brojna druga vrata. Prepoznala je to prošle godine i Martina Petrović, te poručuje:

"Ukoliko imate kvalitetne proizvode, a nedostaje vam samo malo promocije, ovo je prilika za to. Iskoristite je i postanite drugi najbolji mladi poljoprivrednik u Hrvata. Besplatno je, a opet možete dobiti i putovanje u Bruxelles. Vjerujem da će vam ostati u prekrasnom sjećaju, kao i meni! I ne zaboravite na onu uzrečicu da nije neuspjeh ne pobjediti, nego je neuspjeh ne niti pokušati!"

Prijavi se i ti!

Zato svi vi, koji se još dvoumite, poslušajte Martinu. Natječaj za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika ili poljoprivrednicu otvoren je do 12. srpnja, a mladi koji žele sudjelovati u njemu, moraju ispuniti prijavnicu koja, između ostalih, sadrži pitanja o vrsti poljoprivredne proizvodnje, njezinoj održivosti ili inovaciji te doprinosu takve proizvodnje lokalnoj zajednici i njezinim učincima na zaposlene. Ništa teško, vjerujte. I svi odgovori su točni. Zato klik na prijavu.

Agroklub će tokom cijelog natječaja biti uz Vas!


Tagovi

Natječaj Najbolji mladi poljoprivrednik Marijana Petir Martina Petrović Kongres Bruxelles Crna slavonska svinja Nagrada Promocija proizvoda Prijavnica Vukojevci Našice


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]