Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovitost češnjaka
  • 02.06.2020. 18:00
  • Cuenca, Španjolska

Istražuju češnjak - potencijalni lijek u borbi s Covid-19

Tim istraživača iz španjolske pokrajine Cuenca proučava mogućnost upotrebe ljubičastog češnjaka uzgojenog u malom gradiću Las Pedronerasa kao sredstvo za borbu protiv SARS—CoV-2.

Foto: Depositphotos/estudiosaavedra
  • 2.421
  • 1.222
  • 0

Još 1500. godine prije Krista na papirusu je pronađeno više od 200 recepata u kojima se koristi češnjak protiv raznih zdravstvenih tegoba poput glavobolje, slabosti, ali i infekcija grla. Plinije Stariji je tvrdio kako nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući, a i danas je on poznat po svojoj ljekovitosti. Osim u liječenju ljudi, koristi se i u zaštiti bilja.

Bogat je vitaminima i mineralima kao što su: adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzimi, eterična ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor i fosfor.

Narod oduvijek ima povjerenja u češnjak

Danas je poznato da sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, smanjuje kolesterol i trigliceride, snižava krvni tlak, normalizira ubrzan rad srca, pospješuje probavu, pomaže kod bronhitisa, ali smanjuje i rizik od pojave karcinoma.

Narod je oduvijek imao povjerenja u njegovu ljekovitost, a za vrijeme raznih epidemija tifusa, kolere, kuge, dizenterije, gripe i sličnih, kada god se javljala smrtnost od zaraznih bolesti, uvijek se kao lijek koristio češnjak bilo kao preventivno ili kurativno sredstvo.

Stoga nas ne čudi da je uključen i u istraživanja u borbu protiv Covid-19.

Češnjak kao sredstvo borbe protiv Covid-19?

Naime, tim istraživača iz španjolske pokrajine Cuenca proučava mogućnost upotrebe ljubičastog češnjaka uzgojenog u malom gradiću Las Pedronerasa kao sredstvo za borbu protiv  SARS—CoV-2. Naime, znanstvenici smatraju da bi ova biljka mogla djelovati kao prokoagulans u najozbiljnijim slučajevima kada virus kod pacijenta uzrokuje trombozu.

Španjolska pokrajina Cuenca je priopćila da će uskoro potpisati sporazum sa Sveučilištem Castilla La Mancha (UCLM) kako bi pridonijela s 30.000 eura ovom istraživačkom projektu kojega su osmislili liječnici Ignacio Gracia i Juan Francisco Rodríguez.

Cilj istraživanja je proučiti svojstva ove biljke kao protuupalnog lijeka koji bi mogao pomoći u njezi bolesnika zaraženih koronavirusom i odrediti upotrebu smrznutog češnjaka i drugih derivata koji mogu djelovati kao prokoagulans u upalnoj fazi bolesti koja u najtežim slučajevima zaraze izaziva trombozu, piše eldiario.

Vijeće pokrajine vjeruje u dobre rezultate koje ovo istraživanje može pokazati, a njezin je predsjednik Alvaro Martinez Chana izjavio: "Ako je pandemija nešto pokazala, to je da se moramo kladiti na znanstvenu zajednicu".

Slatkim pelinom liječe koronavirus

Podsjećamo, ovo nije prva biljka koja se spominje u liječenju koronavirusa. Tako je prošloga mjeseca predsjednik Madagarskara, Andry Rajoelin, izjavio da biljni lijek nazvan Covid-Organics, napravljen od slatkog pelina (Artemisia annuae) može spriječiti ovaj virus, ali je Svjetska zdravstvna ogranizacija (WHO) odmah reagirala savjetujući da se u borbi proitv koronavirusa ne koriste neprovjereni lijekovi.

Covid-19 liječe slatkim pelinom? WHO odmah reagirao

"Čak i ako su terapije izvedene iz tradicionalne ili komplementarne medicine, kritično je govoriti o njenoj učinkovitosti i sigurnosti bez strogih kliničkih ispitivanja", upozorili su priopćenjem regionalnog ogranka WHO-a za podsaharsku Afriku.

Češnjak u zaštiti bilja

No, znamo sa sigurnošću da je češnjak neizostavan kada je u pitanju ekološki uzgoj bilja. Naime, on izlučuje tvari koje štite okolne biljke, pojačavaju njihov imunitet, tjeraju štetnike i umanjuju pojavu bolesti pa ga je dobro imati u vrtu. Od njega se mogu raditi i sredstva koja djeluju protiv bolesti i štetnika, a koriste se u zaštiti svih biljnih vrsta osim lukova.

Češnjak kralj vrta i voćnjaka - štiti od štetnika i bolesti

Podsjetimo na jednostavan pripravak o kojem je pisala naša Ranka Vojnović. Glavicu češnjaka je potrebno usitniti ili izgnječiti i preliti s 2l vode. Ostaviti preko noći i ne poklapati, a nakon 24h pripravak se procijedi i spreman je za korištenje.  Ipak, ona napominje ako je miris sredstva prejak, treba mu dodati još malo vode. Koristi se protiv brojnih štetnika i bolesti kao što su: mravi, lisne uši, tripsi, plamenjača, alternarija, virus na paprici i mnogih drugih.

Pripravcima od povrća zaštitite drugo bilje

Češnjak i crveni luk se zajednički mogu koristiti i u borbi protiv plijesni i grinja. Ako su problem plijesni, tada ovim pripravkom zalijevamo zemljište. Potrebno je usitniti pola kilograma češnjaka i crvenog luka i preliti s 10l tople vode. Ostaviti da fermentira, a kada se prestane pjeniti, preparat je potrebno procijediti i razrijediti s vodom u odnosu 1:10.


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Češnjak Covid-19 Koronavirus Lijek Narodni lijek Ekološka proizvodnja Sredstvo protiv štetnika Sredstvo protiv bolesti Tromboza


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]