Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevrijeme
  • 04.08.2020. 09:00

Istru i karlovačko područje poharalo olujno nevrijeme, na splitskom gorjela borova šuma

Narančasti alarm upaljen je i danas za veći dio Hrvatske.

Foto: Marko Dimic/PIXSELL
  • 381
  • 329
  • 0

Snažno nevrijeme praćeno tučom, grmljavinom i pljuskovima poharalo je jučer dio Hrvatske. Najteže je, prema dosad dostupnim podacima, bilo u Istri te na karlovačkom području gdje će se štete sigurno zbrajati danima. 

Kako je objavio istramet, u centru nevremena koje je zahvatilo Umag udari vjetra vjerojatno su dostizali i 150 km/h. Rušio je stabla, nosio kontejnere, a u Poreču je stablo palo na autobusnu stanicu.

U Karlovcu i Dugoj Resi gdje je snažan vjetar doslovno otkinuo krov vijećnice, vatrogasci su imali najmanje stotinjak intervencija na sanaciji oštećenih kuća i na uklanjanju polomljenih grana s prometnica. Snažno nevrijeme zahvatilo je i zadarsko područje (naslovna fotografija). 

Kolika je šteta na poljoprivrednim usjevima od tuče koja je poharala polja i vrtove, tek će se vidjeti u sljedećim danima. No, da je novo nevrijeme ove godine ponovno uzelo danak, to je sigurno. Inače, za danas je Državni hidrometeorološki zavod objavio narančasta upozorenja za osječku, zagrebačku, karlovačku, gospićku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju. Opasno vrijeme moguće je i u Velebitskom kanalu. Naranačasti alarm na snazi je i sutra za osječku regiju, Kvarner i Kvarnerić i Velebitski kanal. 

S druge strane, na spitskom su se području vatrogasci borili s velikim požarom koji je izbio na raslinju na lokaciji Put Dragučeva, iznad Kaštel Sućurca. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na većoj površini.  

"U početku je vatra zaprijetila obližnjim objektima, ali su sve kuće obranjene", rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Požar je, srećom, stavljen pod kontrolu. 

U požaru kod Kaštel Sućurca gorjela je borova šuma (Foto: DVD Solin)

Kada je vrijeme u pitanju, očekuje nas danas promjenljivo i nestabilno te svježije. Prema prognozi DHMZ-a, povremeno će biti kiše i pljuskova s grmljavinom koji mjestimice mogu biti jače izraženi praćeni obilnijom oborinom. Vjetar većinom slab, u gorju umjeren južni i jugozapadni, a poslijepodne će zapuhati sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak, a krajem dana na sjevernom dijelu zapuhat će bura. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 22 do 27, na istoku i u Dalmaciji do 30 °C.

U srijedu, pak, u unutrašnjosti oblačno s kišom i pljuskovima te lokalno obilnom oborinom. Na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo sa sunčanim razdobljima, ali i dalje nestabilno uz pljuskove s grmljavinom koji pritom mogu lokalno biti izraženiji. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a na krajnjem jugu još u prvom dijelu dana jugo. Najniža temperatura zraka od 13 do 17, na Jadranu od 17 do 22. Najviša između 18 i 23, a na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije 25 i 28 °C.


Fotoprilog


Tagovi

Olujno nevrijeme Tuča Štete Meteoalarm


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!