Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 23.01.2021. 15:00

Italija NBT smatra genetskom modifikacijom, Francuska ju želi odobriti

Italija će zabraniti uzgoj "novim tehnikama oplemenjivanja", a u Francuskoj smatraju da NBT nije isto što i GMO.

Foto: Depositphotos/thampapon1
  • 88
  • 377
  • 0

Četiri zakonska akta o sjemenu mobilizirali su talijanske građane. Oni su se usprotivili pokusima koji bi se vršili na poljima i uključivali nove tehnike genetske modifikacije. 

Naime, Italija već 20 godina zabranjuje upotrebu GMO sjemena, no, kako u svom priopćenju navodi Europska koordinacija Via Campesina, pod pritiskom su privatnog sektora koji se želi pozicionirati u tzv. "novim tehnikama oplemenjivanja" (New Breeding Techniques - NBT). 

Protiv EU zakonodavstva? 

Organizacije poljoprivrednika, sektor ekološke proizvodnje te organizacije za zaštitu okoliša i potrošača suprotstavili su se ovom, naglašavaju, neprihvatljivom i nelegitimnom otvaranju talijanske poljoprivrede novim GMO-ima. Smatraju da ove vrste modifikacije ulaze u opseg europskog zakonodavstva, bez iznimke ili odstupanja, a što je, podsjećaju, potvrđeno presudom Europskog suda iz 2018. godine. Podsjetimo, najviši europski sud tada je potvrdio kako su kulture dobivene tehnikom uzgoja mutageneze i promjenama gena (geene editing) genetski modificirane i time usvojio zakone koji ograničavaju uporabu takvih organizama.

Odluku su tada pozdravili ekolozi, ali su biotehnološka industrija i znanstvenici kritizirali takav pristup rekavši da je to loše za europski agrar. 

Vratimo se Italiji. Nakon odluke Odbora za poljoprivredu talijanskog Senata, a onda i Zastupničkog doma, talijanska će vlada morati poštovati odredbe kojim se NBT smatra GMO tehnikom. Osim toga, uvedene su i odredbe kojima se dozvoljava slobodan uzgoj sjemena za vlastite potrebe gospodarstva, razmjena sjemena s poljoprivrednog imanja među proizvođačima te ostavljanje dijela žetve za sjetvu u idućoj sezoni.

Francuska želi odobriti NBT 

O NBT tehnici intenzivno se raspravlja i u Francuskoj. 

Ondje pak smatraju da su usjevi razvijeni novim tehnikama uređivanja gena, odnosno oplemenjivanja različiti od genetski modificiranog organizama te se protive odluci suda EU o njihovom stavljanju pod stroge GMO propise, izjavio je tamošnji ministar poljoprivrede, Julien Denormandie.

"NBT nije isto što GMO", istaknuo je rekavši da one omogućuju puno brži razvoj vrsta koje su se mogle pojaviti i prirodno.

Inače, Francuska je među državama članicama koje su zabranile uzgoj takvih usjeva, a sada razmatra kako odgovoriti na presudu upravnog suda koja je donesena prošle godine. Njome se zahtijeva da ta država promijeni svoje propise o mutagenezi u skladu s odlukom suda EU.

Treba spomenuti da je izvršna vlast EU potkraj 2019. godine zatražila znanstvenu studiju o tom pitanju, a ona bi trebala biti predana do kraja travnja ove godine.

Podsjetimo, prošle je godine Sonny Pardue, tajnik za poljoprivredu sad već bivše administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa oštro kritizirao europsku agrarnu politiku i Zeleni plan rekavši da je Europa mislila na sve, samo ne na svoje poljoprivrednike.

Tada se pozvao na inovacije koje, kako je tada rekao, EU dosljedno zabranjuje svojim farmerima. Riječ je bilo o novim metodama modificiranja genetskog materijala poput CRISPR-a koji usjevima daju bolji okus, duži rok  trajanje i bolju tolerantnost na sušu. Pojasnio je tada da ta metoda nije isto što i GMO jer ne uključuje DNK iz drugog živog bića.


Tagovi

GMO Francuska Mutageneza Europska unija NBT Italija Zakon o sjemenu


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

20

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 60,0%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 30,0%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,0%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,0%

Pregled ankete

Pregled ankete