Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga OPG-a Hrvatske Život
  • 26.12.2017. 09:00

Ivan Klasnić: Božićna poruka ogorčenih poljoprivrednika

Na božićnu poruku kardinala Josipa Bozanića i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića reagirao je član Izvršnog odbora Udruge OPG-a Život Ivan Klasnić.

Foto: Facebook/Udruga OPG-a Hrvatske Život
  • 6.537
  • 558
  • 0

Na božićnu poruku kardinala Josipa Bozanića i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića reagirao je član Izvršnog odbora Udruge OPG-a Život Ivan Klasnić. Kako navodi u priopćenju koje prenosimo u cijelosti, vjera nas uči da posebno u vrijeme blagdana širimo mir, ljubav, blagostanje prema bližnjima, prijateljima, a posebno ljudima u potrebi (bolesnima, starima i nemoćnima, beskućnicima itd.). Na žalost stvarnost je sasvim drugačija.

"Inače ne komentiram izjave svećenika. biskupa, a posebno ne kardinala. Osobno sam vjernik, idem redovito na svetu misu, pričest a ujedno sam i "uzoran sponzor crkvi" i ljudima u potrebi što ću i u buduće ostati. Međutim nisam mogao da ne reagiram na kardinalove riječi iz Božićne poslanice gdje stoji "znamo da je grijehom zahvaćene ljudske naravi to da je čovjek spreman isticati više zlo negoli dobro, da nam u našoj sredini više zanimanja privuče ono što je loše, a manje ostvareno dobro i vijesti o tom dobru".

Tolušić: Nek nam poljoprivreda bude samodostatna, pametna, održiva i konkurentna!

Da su to riječi biskupa Košića, ne bih se iznenadio, ali od kardinala Bozanića ne mogu da vjerujem. Ne znam da li ste krivo informirani ili vam je netko drugi pisao poslanicu. Uzoriti kardinalu Bozaniću, u vrijeme kada nam se članovi obitelji, a u posljednje vrijeme i cijele obitelji masovno iseljavaju osobito iz Slavonije, kada je sve više pučkih kuhinja, kada sve više ljudi kopa po kontejnerima za hranom, bocama ili odjećom, kada nam je propalo više od 60.000 proizvođača mlijeka, kada je neizvjesna sudbina 60.000 radnika Agrokora i da ne nabrajam više, mi koji upozoravamo na tu katastrofu, vi nas uzoriti kardinalu Bozaniću nazivate skupinom koja se natječe da prikaže što više zla, a što manje dobra", piše Ivan Klasnić.

Namjera je prikazati istinitu sliku hrvatskog sela, ne uvrijediti vas

Što je tu dobro, pita se, da vlada RH potpiše nekakav sporazum sa Svetom stolicom o dodjeli nekretnina ili financijskih sredstava, da je povećan prosjek plaće, (da ali za koga), da netko može dobiti tisuću hektara državne zemlje, a većina niti jedan hektar, da netko pokrade ili pronevjeri državnu imovinu i za kaznu guli krompir, a da ne govorim da netko oduzme mnoge nevine živote i na kraju dobije oslobađajuću presudu.

"To je samo jedan dio od vašeg "dobra". Dođite u slavonska sela koja su poluprazna, a za desetak godina kada poumire i ovo malo staračkog stanovništva mnoga će ostati prazna u koja neće zalaziti ni divlje životinje pošto i za njih treba hrane. Oprostite ako sam vas ičim uvrijedio, što mi nije bila namjera, želio sam vam predočiti istinitu sliku većine hrvatskog stanovništva", navodi Klasnić.

Što se tiče ministra poljoprivrede Tolušića, dodaje dalje, "žao mi je što smo mi mali OPG-ovci kao i pojedine udruge (udruga OPG-ŽIVOT, udruga proizvođača mlijeka BPŽ) ukazivali na neke nepravilnosti, nedostatke u donošenju nekih zakona i odluka koji su doneseni ili će početkom godine biti doneseni (Zakon o OPG-u koji je usvojen, te zakoni o poljoprivrednom zemljištu kao i zakon o HPK), ali zato su usvojeni prijedlozi interesnih skupina, lobija, koji su i kreirale te zakone".

"Jedna od glavnih interesnih skupina je HPK koja je uglavnom i najveći krivac za ovakvo stanje u poljoprivredi. HPK je bila dobra zamisao Hrvatskog Sabora, međutim na kraju se pretvorila u nacionalnu sramotu i kriminalnu organizaciju, što smo mi ukazivali svim dosadašnjim ministrima poljoprivrede kao i DORH-u. Međutim nitko nas nije zaozbiljno shvaćao, ali na žalost vrijeme će pokazati da smo bili u pravu. Već su sada vidljive posljedice kod povlačenja EU-fondova. Naime prvi predsjednik HPK kao i županijski predsjednici pogodovali su si kod natječaja sa državnom zemljom pa tako pojedinci imaju od 500-1000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta i to većinom na koncesiju od 30-50 godina što im automatski povećavaju veće šanse za povlačenje fondova.

Daj Bože da se obistine želje ministra

A da ne govorimo o kriminalnim radnjama koje su se odvijale u izborima koji su završeni ovih dana. Naime po novom pravilniku za provedbu izbora HPK svaka županija koja ima manje od 30 članova ne može osnovati županijsku komoru pa tako od 21 županijske izborne jedinice 12 županija nema županijsku HPK, 3 županije jedva su prešle prag sa 31 članom, 5 županija ima do 47 članova, dok samo Širjanova Koprivničko-križevačka županija ima127 članova. Pa tako od 170.000 OPG-a samo njih 549 je članova HPK. Fascinantna brojka da u Briselu predstavljaju hrvatskog poljoprivrednika. A tome kada se doda da pola sadašnjih članova nisu ni platili članarinu, međutim zato su pojedini predsjednici platili za njih a da ih nisu niti pitali. Mnogi su se iznenadili kada su pročitali da su članovi HPK a da članarinu nisu ni platili. Međutim problem je u pristupnici, ako je netko mjesto vas potpisao pristupnicu. To je kriminalna radnja za koju netko treba odgovarati", piše Klasnić.

Pa ako ministarstvo poljoprivrede hoće da "bude pouzdan partner svim poljoprivrednicima", naglašava on, neka ispita gore navedene radnje.

"Što se tiče izjave ministra Tolušića da će novi zakoni i pravilnici zaštititi našu poljoprivrednu proizvodnju, poboljšati naš položaj na tržištu, daj Bože da se to i obistini. Za sada mi to još nismo osjetili iako su neki pravilnici doneseni 10. ožujka (pravilnik o uređenju ugovornih odnosa u sektoru mlijeka). U nadi da će hrvatskom čovjeku bez obzira bio on poljoprivrednik, radnik ili umirovljenik biti bolje želi vam mirne,sretne i blagoslovljene blagdane!", zaključuje član izvršnog odbora Udruge OPG-Život Ivan Klasnić.

Foto: Facebook/Udruga OPG-a Hrvatske Život


Tagovi

Udruga OPG-a Život Ivan Klasnić Reagiranje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]