Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jutro na Agronomskom
  • 12.09.2022. 13:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Ivica Kisić: Presušio je domaći bazen za studente agronomije

Popunjenost studijskih programa je 90 posto, čuli smo na prvoj manifestaciji "Jutro na Agronomskom", fakulteta zagrebačkog Sveučilišta koji je odmah iza Medicinskog po citiranosti u međunarodnim okvirima, a u kojem su u tijeku radovi na obnovi zgrada stradalih u potresu.

Foto: Marinko Petković
  • 1.389
  • 129
  • 1

Na prvoj manifestaciji "Jutro na Agronomskom", na početku nove akademske godine, predstavljeni su planovi obnove u potresu stradalih paviljona Agronomskog fakulteta u Zagrebu kao i dosadašnja postignuća institucije u 103 godine postojanja. Ujedno su predstavljeni i brojni prehrambeni proizvodi koje su napravili studenti i profesori.

"Oko 2.000 studenata našeg fakulteta početkom nove akademske godine dočekat će radovi na tri paviljona, koji su krenuli u srpnju ove godine u sklopu cjelokupne obnove nakon potresa. Iz njih smo iselili 200 ljudi, koje smo privremeno smjestili po drugim odjelima te krenuli u zahtjevnu obnovu koja bi trebala trajati godinu dana", kazao je uvodno dekan prof.dr.sc. Ivica Kisić na predstavljaju manifestacije kojoj su nazočili i prodekani te prorektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr. sc. Miljenko Šimpraga.

Smanjit će broj diplomskih studija

Prema dekanovim riječima, ova bi manifestacija trebala postati tradicionalna kako bi se javnost bolje upoznala s brojnom i raznovrsnom djelatnošću fakulteta, koji je, kaže, pokrenut u Križevcima, gdje je i danas Visoko gospodarsko učilište. U zagrebački Maksimir došli su davne 1933. godine, kad se tamo još uzgajao dudov svilac, te postojala i velika tvornica svile. No, minulo je gotovo stoljeće i fakultet se danas nalazi pred novim izazovima.

Kisić je istaknuo da je "presušio domaći bazen" sa studentima, kao i onaj iz naše regije te je popunjenost studijskih programa 90 posto, što je godišnje oko 2.000 studenata. "Moramo se u traženju novih okrenuti i izvan Europe, sve do Azije i Afrike", naveo je dodajući da imaju i tri studija na engleskom jeziku, čiji će broj i povećati. Inače, sada 50 posto studenata na Agronomiju dolazi iz Zagreba, a 50 posto izvan njega. Na fakultetu je 459 zaposlenih.

Agronomija je odmah iza Medicinskog fakulteta po citiranosti u međunarodnim okvirima

Kako se čulo, planiraju smanjiti broj diplomskih studija, a posebno su ponosni na svoj doprinos napredovanju zagrebačkog Sveučilišta na listi 500 najboljih fakulteta u svijetu. Agronomija je, kaže, odmah iza Medicinskog fakulteta po citiranosti u međunarodnim okvirima.

To je potvrdio i prorektor Šimpraga, koji je kazao da Sveučilište napreduje na Šangajskoj listi, a prisjetio se i niza poznatih dekana fakulteta u posljednjih 20 godina. Sadašnji dekan, kaže, bio je član prvog Nacionalnog vijeća za ekološku proizvodnju 2001. godine.

Štete od potresa 2,2 milijarde kuna

Za vrijeme obilaska fakulteta, vidjeli smo da je Agronomija danas veliko gradilište, a završena je obnova jednog paviljona koji je nekoć davno bio konjušnica, a gdje će uskoro useliti Zavod za specijalno stočarstvo te Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo. Uredi su već gotovi i čeka se samo da se montira pristigla oprema. Vrijednost radova iznosi oko 72,2 milijuna kuna, otkrio je dekan.

Inače, goleme štete od potresa na čak 18 zgrada fakulteta iznose 2,2 milijarde kuna. Čuli smo da se sve mora srušiti, ostaju samo nosivi zidovi, a problem je što paviljon broj jedan, građen prije 90 godina, nije imao temelje. Uz to, pojedini objekti su i zaštićeni spomenici kulture pa valja ishoditi i posebne dozvole, što je dodatni problem što se tiče rokova obnove, koji bi trebali završiti u lipnju iduće godine. Dobra vijest je da je već obnovljen duhanski institut.

Fakultet je teško stradao u potresu 2020. godine 

Što se tiče nove studenske godine, nastava ide uživo, a predavanja će umjesto do 16 sati, ići sve do 22 sata, jer zbog obnove paviljona nema dovoljno prostora za izvođenje istih. Na kraju smo čuli da imaju puno EU projekata, čiji je broj ove godine dosegao 27, ukupne vrijednosti 30,1 milijun kuna.


Fotoprilog


Tagovi

Agronomski fakultet Ivica Kisić Dekan Jutro na Agronomskom Potres Manji broj studija


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Agronomski fakultet

Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 239 3779, e-mail: dekanat@agr.hr web: https://www.agr.unizg.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]