Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacije
  • 25.12.2021. 18:00

Iz Poljske stiže novi traktor na biometan?

Svjetski je trend upotrebe biometana kao pogonskog goriva za poljoprivrednu mehanizaciju, jer je ekološki prihvatljiv i jeftiniji.

Foto: Depositphotos/sovlanik (ilustracija)
  • 350
  • 52
  • 0

"Ovo je poljski projekt, iako je izgrađen od raznih vanjskih komponenti kao što su: Cummins motor, sustav goriva je iz Njemačke, mjenjač je s istoka, a okvir je poljski", pojašnjava Kacper Wieczoreka iz Agromilke, branda Eastern Trade Center, za Farmer.

Ovaj se stroj, kaže, bazira na konceptu Auga M1, predstavljenog u Latviji, hibridnom traktoru s pogonom na biometan i električnu energiju. Takođe, nastavljaju trend ekološko prihvatljivih traktora kojega je započeo prvi takav, na metan, New Holland T6 Methane Power.

Predviđeno je da se izradi potpuno novi koncept i dizajn, ali je moguće da zbog kratkih rokova instalacija bude ugrađena na postojeći.

Ideja je dio većeg projekta na kojemu firma Eastern Trade Center radi zajedno s partnerima u sklopu strategije "Orlen 2030", pod pretpostavkom razvoja energije s niskim i nultim emisijama, zbog čega gradi moderna postrojenja za biometan.

Ekološki i jeftino

Ondje se treba proizvoditi plin koji se koristi u industriji ili energetici, a stvara se od otpadne biomase u poljoprivrednoj proizvodnji, otpadnih supstrata i ostataka iz prerađivačke industrije. 

U budućnosti planiraju ponuditi tržištu kombajne i terenska vozila.

"Plan nam je da na proljeće prikažemo prvi prototip koji radi na terenu. Proveli smo prve testove. Problemi koji se javljaju i koje trebamo riješiti su visoka potrošnja plina, potreba za čestim točenjem, a osim toga u Poljskoj ne postoje propisi koji se tiču ​​odobrenja traktora na biometan", kaže Wieczoreka.

Osim što će biti ekološki prihvatljiv, predviđa se da će imati umjerenu cijenu i biti alternativa traktorima u istoj klasi, a njegova prednost bi trebala biti u jeftinom pogonskom gorivu.


Tagovi

Biometan Poljska Traktor Inovacije Kacper Wieczoreka Metan Traktor na metan


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.