Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • H5N8
  • 29.10.2020. 15:00

Izbila ptičja gripa kod najvećeg EU izvoznika peradi - eutanazirat će 35.700 brojlera?

Riječ je o vrlo zaraznom soju H5N8 koji je nedavno potvrđen kod par divljih labudova u provinciji Utrecht. Zaraza se proširila i na farmu.

Foto: Bigstock/kharhan
  • 1.087
  • 265
  • 0

Nizozemske vlasti odlučile su eutanazirati 35.700 brojlera nakon izbijanja ptičje gripe na jednoj od farmi, stoji u priopćenju.

Ptičja gripa seli na zapad, a afrička svinjska kuga na istok

Riječ je o vrlo zaraznom soju H5N8 koji je podsjetimo, nedavno potvrđen kod par divljih labudova u provinciji Utrecht.

Nizozemska najveći europski izvoznik piletine

Tamošnjim je uzgajivačima naređeno da perad drže isključivo u zatvorenim prostorima kako bi spriječili zarazu. Ovakvu odluku opravdava činjenica da je ondje peradarstvo 1,6 milijardi eura vrijedna industrija te da je Nizozemska najveći europski izvoznik pilećeg mesa, ali i jaja. Također, ova djelatnost u toj zemlji zapošljava oko 10.000 ljudi na čak 2.000 farmi, piše reuters .

Osim toga, zabranjen je i prijevoz jaja, živih pilića i ostalih poljoprivrednih proizvoda u krugu 10 kilometara od zaražene farme u gradu Altforst. Prema podacima iz priopćenja na tom području postoji 25 farmi takvih gospodarstava.

Također, vlasti su testirale perad na ovaj virus i na drugim farmama te proizvodnim pogonima u krugu od 3 kilometara.

Oprez za sve zemlje EU

Podsjećamo, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je pozvala zemlje EU na pojačavanje mjera nadzora i biološke sigurnosti kako bi se zaštitile od mogućih novih izbijanja ptičje gripe.

Upozorenje je slijedilo nakon što je virus  pronađen na divljim i domaćim pticama u zapadnoj Rusiji i Kazahstanu tijekom posljednjih nekoliko mjeseci. Naime, iz tih se regija on u jesen zbog migracije vodarica širi prema Europi.

O simptomima koji ukazuju na prisutnost H5N8 čitajte ovdje.

Zemljama članicama EU je preporučeno da poduzmu sve mjere za brzo otkrivanje sumnjivih slučajeva i povećaju mjere biološke sigurnosti na farmama.


Tagovi

Ptičja gripa H5N8 Nizozemska Virus Perad


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]