Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ARKOD sustav
  • 12.05.2022. 11:15

Izdana nova preporuka za upis u ARKOD - rješenje ili novi problemi?

Ako novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu rješava sve probleme zašto su dirali ARKOD koji je takav kakav je od samog njegovog početka? Tek sad će napraviti problem, smatra jedan poljoprivrednik.

Foto: R. Prusina/arhiva AK
  • 11.169
  • 670
  • 1

"Ne razumijem koja je svrha bila pokrenuti cijelu lavinu s brisanjem zemljišta ako s druge strane nisu već pripremili rješenja koja će biti bolja. Ovako, sada panično traže što napraviti jer su 5. svibnja shvatili da do 15.5. većina neće moći riješiti status zemljišta pa su produljili rok do 1. lipnja kao da će se za ta dva tjedna nešto promijeniti", komentira nam jedan od poljoprivrednika novu preporuku Ministarstva poljoprivrede za rad Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u vezi s evidencijom uporabe zemljišta u ARKOD sustav koja je jučer stigla na njihove adrese, ali i objavljena na službenoj stranici APPRRR-a. 

Njome su navedeni i drugi dokumenti koji služe kao dokaz za upis u ARKOD iz kojega je, podsjećamo, 22. veljače obavljeno brisanje parcela na šumskom i poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske za koje do 31. prosinca 2021. nije dostavljen dokaz o pravu korištenja. 

Broj poljoprivrednika obuhvaćenih brisanjem bio je 3.322, broj parcela 6.815, a ukupna površina 22.644,74 hektara. Svima njima dan je i naputak da ukoliko posjeduju dokaze o pravu korištenja poljoprivrednog zemljišta, za površine na prostoru obrisanih parcela, iste dostave podružnici Agencije kako bi ih mogli ponovno evidentirati. Međutim, jučer je stigla novina, koja je, sudeći prema našem sugovorniku, najblaže rečeno - iznenadila. 

Izglasan Zakon o poljoprivrednom zemljištu

"Istovremeno pripremaju za izglasavanje u Saboru novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu pa se postavlja pitanje - ako taj novi rješava sve te probleme zašto su sad dirali ARKOD koji je takav kakav je od samog njegovog početka? Tek sad će napraviti problem", smatra ovaj poljoprivrednik navodeći da ta uputa za rad djelatnicima APPRRR otvara vrata proizvoljnom tumačenju te će dovesti do većih problema od Jakovinine izjave dva svjedoka.

Dokazi o vlasništvu ili posjedu za upis

Naime, kako je navela APPRRR, Pravilnik o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta (NN 54/19,126/19 i 147/20) članak 8. propisuje da se upis poljoprivrednog zemljišta u ARKOD provodi na temelju izjave poljoprivrednika o korištenju poljoprivrednog zemljišta uz dokaze o vlasništvu ili posjedu zemljišta te pomoću podataka iz Upisnika poljoprivrednika i fotointerpretacije površine poljoprivrednog zemljišta na DOF-u.

Bit će dovoljno svjedočenje nečije žene da muž ide na pašnjak pogledati krave? (Foto: V. Hudolin/ilustracija)

 Pritom su dokazi o vlasništvu ili posjedu za upis u ARKOD: izvadak iz zemljišnih knjiga, izvadak iz katastra, ovjereni ugovori o zakupu, dugogodišnjem zakupu, davanju na korištenje izravnom pogodbom, privremenom korištenju, prodaji, koncesiji ili plodouživanju, služnosti šumskog zemljišta ili darovanju, pravomoćna sudska odluka, drugo pravomoćno rješenje nadležnog tijela i drugo.

"Drugim riječima, bit će dovoljno svjedočenje nečije žene da muž svakodnevno izbiva iz kuće i kaže joj da ide na pašnjak pogledati krave. Zaključak, čovjek ima pašnjak na kojemu su krave. Ili, uzmimo slučaj drugi; nekog tko u nedostatku radne snage svaki dan pretjerava ovce iz svoje štale preko šumarka zasađenim alepskim borom da bi došao do pašnjaka. Znači, čovjek ima ovce koje su site jer su bile na ispaši. Ima pašnjak", slikovito opisuje navodeći da će nova preporuka izazvati totalni raspad sistema. 

A što stoji u preporuci? Prije svega, potvrde će izdavati jedinice lokalne samouprave. Naime, Ministarstvo preporučuje Agenciji upis površina u ARKOD na zahtjev poljoprivrednika koji pritom prilaže potvrdu JLS kojom se daje suglasnost za korištenje poljoprivrednog zemljišta čiji je suvlasnik RH, pri čemu navedeno nije u odobrenom Programu raspolaganja, a poljoprivrednik na kojeg glasi ima prebivalište/sjedište u toj ili susjednoj jedinici lokalne samouprave.

Drugo, potvrdu JLS kojom se potvrđuje da poljoprivrednik koji je upisan u zemljišnim knigama ili katastru kao suvlasnik navedenog zemljišta isto koristi više od pet godina i da su ostali suvlasnici nepoznati, nepoznatog prebivališta ili boravišta, te da u razdoblju od pet godina nitko od suvlasnika nije vodio postupke kojim se osporava korištenje/posjed/suvlasništvo zemljišta poljoprivredniku kojem JLS izdaje potvrdu. 

Poljoprivrednik, kao treće, prilaže potvrdu barem jednog od suvlasnika upisanog u zemljišnim knjigama ili katarstu kojom daje suglasnost za korištenje zemljišta poljoprivredniku koji je suvlasnik. 

Kao četvrto navode presliku pravomoćne odluke o naknadi za oduzetu imovinu ili potvrdu nadležnog javnopravnog tijela da se za zemljište koje je predmet evidentiranja u ARKOD sustav vodi postupak prema Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavensko komunističke vladavine ili potvdru ovlaštenika naknade za oduzetu imovinu kojom daje suglasnost poljoprivredniku za korištenje zemljišta. 

Peta stavka kaže da je potrebna potvrda JLS da poljoprivrednik koristi zemljište u vlasništvu države na temelju isteklog ugovora o zakupu, koncesiji, dugogodišnjem zakupu ili nekom drugom obliku raspolaganja sklopljenim na temelju provedenog javnog natječaja u skladu s odredbama svih do sada donesenih Zakona o poljoprivrednom zemljištu i da za to zemljište JLS, nakon što je istekao ugovor, nije provela javni natječaj za zakup. 

Posljednje se odnosi na odluku javnog šumoposjednika Hrvatske šume d.o.o. o davanju u kratkoročni zakup šumskog zemljišta u vlasništvu RH u svrhu pašarenja, pod uvjetom dostavljanja ugovora o kratkoročnom zakupu po ostavljenom roku. 

Potvrde se izdaju na godinu dana 

U preporuci se naglašava da nije dopušteno podizanje novih trajnih nasada, građenje trajnih ili privremenih objekata, promjena načina korištenja, parcelacija i sl. na poljoprivrednom zemljištu i šumskom u (su)vlasništvu države koje se na temelju ove preporuke evidentira u ARKOD sustav. 

Popis svih izdanih potvrda JLS su dužne objavljivati na svojoj stranici i oglasnoj ploči kao i obavijestiti Ministarstvo poljoprivrede, a izdaju se na rok od jedne godine.

Kako je moguće upisati zemljšte u ARKOD, propisuje nova preporuka (Foto: Ž. Rački-Kristić)

Ista preporuka navodi i da je odluka donesena s obzirom na činjenicu dugotrajnih i nedovršenih postupaka rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, kartakteristične odnose suvlasništva, zapuštanje dijelova poljoprivrednog zemljišta, postojanje značajnih površine zemljišta u suvlasništvu države i privatnih osoba, povećan rizik širenja bolesti sa zapuštenih parcela, rast cijena inputa i potrebu povećanja poljoprivredne proizvodnje (...), a imajući u vidu iskustva zlouporabe upisa u u ARKOD do 2017. godine bez pravne osnove. 

Cjelovitu preporuku možete i pročitati u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

ARKOD Preporuka Upis poljoprivrednog zemljišta JLS Ministarstvo poljoprivrede APPRRR


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P