Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o poljoprivredi
  • 06.05.2020. 11:20

Izmjene i dopune Zakona o poljoprivredi, što donosi Nacrt prijedloga?

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi.

Foto: Karolina Rastija
  • 629
  • 55
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi.

Kako pojašnjavaju, Zakon o poljoprivredi (Narodne novine, br. 118/18 i 42/20) uređuje ciljeve i mjere poljoprivredne politike, pravila vezana uz zajedničku organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda, mjere informiranja i promocije, pravila o jakim alkoholnim pićima, prikupljanje podataka i izvješćivanje o cijenama poljoprivrednih proizvoda, nacionalni sustav Codex Alimentarius, zahtjeve kvalitete za hranu i hranu za životinje, sprječavanje nastajanja otpada od hrane, doniranje hrane, ekološku proizvodnju, sustave kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, stavljanje na tržište prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stolnih voda, uključujući zahtjeve njihove sigurnosti, označavanja i kvalitete, savjetovanje poljoprivrednika, obrazovanje te razvojno-stručni poslovi, baze podataka, uvjete za proizvodnju i stavljanje brašna na tržište, sustav poljoprivrednih knjigovodstvenih podataka, administrativnu kontrolu i kontrolu na terenu te upravni i inspekcijski nadzor.

Savjetovanje kao i sve infomacije možete pronaći ovdje

Između ostalog, Zakon zadržava podjelu mjera poljoprivredne politike u tri osnovne kategorije odnosno na mjere tzv. I. stupa (tržišno-cjenovne politike koje su obuhvaćale izravna plaćanja i mjere zajedničke organizacije tržišta) i tzv. II. stupa (ruralnoga razvoja).

Također, osigurava se nastavak provedbe izravnih plaćanja u okviru mjera iz I. stupa koja se od 2015. godine dodjeljuju poljoprivrednicima, a omogućuje se i nastavak pružanja potpore iznimno osjetljivim sektorima u poljoprivredi, kao i ostalih mjera državne potpore, a uređuje i primjenu mjera i pravila vezanih uz zajedničku organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda kao sastavnog dijela ZPP-a koje obuhvaćaju mjere uređenja ili organizacije unutarnjeg tržišta, mjere trgovine s trećim zemljama, pravila tržišnog natjecanja i pravila o komunikaciji i izvješćivanju Europske komisije te sustav izvanrednih mjera.

Savjetovanje je otvoreno do: 20.5.2020.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Savjetovanje Ministarstvo poljoprivrede Zakon o poljoprivredi I.stup II. stup Izravna plaćanja Potpore


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/