Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 22.11.2020. 09:00

Izmjene Zakona: Kazne za nepoštene trgovačke prakse i do pet milijuna kuna

Smatramo da je naš prijedlog izmjena i dopuna Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama konstruktivan, provediv u praksi i da pruža puno veću razinu zaštite svim karikama u lancu, kaže ministrica Marija Vučković.

Foto: Depositphos/IgorVetushko
  • 276
  • 23
  • 0

Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom ide u izmjene i trenutno je u fazi elektroničkog savjetovanja s javnošću, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kako pojašnjavaju, Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama proširen je obuhvat proizvoda i obveznika njegove primjene te je proširen popis nepoštenih praksi s ciljem osiguravanja učinkovitijeg postupanja i njihova suzbijanja.   

Od predloženih novina ističu uvođenje novih odredbi koje zabranjuju prodaju osjetljivih proizvoda po prodajnoj cijeni koja je za krajnjeg potrošača niža za više od 34% od krajnje prodajne cijene, te zabrana akcijske prodaje osjetljivog proizvoda dobavljača koja premašuje razinu od 25% količinskog obima ili vrijednosti robe prema ugovoru.  

Nužno vratiti uvjete jednakopravnosti 

"Novčanim kaznama kažnjavat će se počinitelje povreda prema ovom Prijedlogu zakona, iako je glavni cilj utvrđenih kazni njihov odvraćajući utjecaj. Time će se nastala neravnoteža u poslovnim odnosima između dionika u lancu opskrbe hranom vratiti u nužno normalne uvjete jednakopravnosti", navode iz Ministarstva. 

Naime, nepoštene trgovačke prakse pojavljuju se kao jedna od posljedica nejednake gospodarske snage dionika u lancu opskrbe hranom, a najviše pogađaju poljoprivrednike, male i srednje tvrtke kao najslabiju kariku u lancu, ali i mala i srednja poduzeća u preradi.  

Kako je istaknula ministrica Marija Vučković, posljednjih mjeseci vodili su razgovore sa svim dionicima lanca opskrbe hranom.

"Smatramo da je naš prijedlog izmjena i dopuna konstruktivan, provediv u praksi i da pruža puno veću razinu zaštite svim karikama u lancu", navela je i dodala da rješavaju pitanje akcijskih prodaja osjetljivih proizvoda jer je upravo na taj segment bilo najviše primjedbi javnosti i primarnih proizvođača.

Primjedbe, komentari i prijedlozi mogu se dostaviti do 1. prosinca 2020. godine ovdje

Predlažu i visoke novčane kazne za prekršitelje, no cilj nije kažnjavati već mijenjati način poslovanja i razmišljanja kako bismo imali uređene, poštene i ravnopravne poslovne odnose.

Rigorozne kazne 

Između ostalog, u prijedlogu stoji da će se novčanom kaznom u iznosu do najviše 5.000.000 kuna za pravnu osobu, odnosno do najviše 2.500.000 kuna za fizičku osobu kazniti za tešku povredu ovoga Zakona pravna ili fizička osoba koja se smatra kupcem, a koja prodaje proizvod po cijeni nižoj od bilo koje nabavne cijene u nabavnom lancu tog proizvoda.

Nadalje, novčanom kaznom u iznosu do najviše 3.500.000 kuna za pravnu osobu, odnosno do najviše 1.500.000 kuna za fizičku kaznit će se za tešku povredu ovoga Zakona pravna ili fizička osoba koja se smatra kupcem, a koja prema svojim dobavljačima iskoristi značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi ako:

  1. ne sklopi ugovor u pisanom obliku i s propisanim obveznim sadržajem ili ako nametne dobavljaču obveze koje nisu predviđene u pisanom ugovoru između kupca i njihovih dobavljača, i/ili ako ugovor između kupca i njihovih dobavljača nije sastavljen u skladu s odredbama ovoga Zakona
  2. ne izda račun za naknade za usluge kupca prema dobavljaču čije ostvarenje ovisi o stvarnom i mjerljivom učinku kupca, a ne smatraju se nametanjem nepoštene trgovačke prakse, na kojem nisu jasno navedeni iznosi i točna specifikacija usluga na koje se iznosi odnose, ili ako kupac koji uslužno izdaje otkupni blok umjesto dobavljača ne izda otkupni blok na kojem su jasno navedeni iznos ugovorenih popusta ili rabata i točna specifikacija na što se iznosi odnose.
  3. odredbe općih uvjeta poslovanja nisu jasne i razumljive ili ako njihovi dobavljači nisu upozoreni na primjenu općih uvjeta poslovanja i na način njihove objave te ako opći uvjeti poslovanja sadržavaju odredbe koje se u smislu ovoga Zakona smatraju nepoštenim trgovačkim praksama
  4. nametne jednostrani raskid ugovora u nepisanom obliku ili bez navođenja osnovanih razloga za raskid ugovora, ili nametne otkaz ugovora sa svojim dobavljačem bez primjerenog otkaznog roka, ili ako nametne jednostranu izmjenu ugovora 
  5. nametne nerazmjerno visoku ugovornu kaznu dobavljaču s obzirom na vrijednost i značenje objekta obveze ili naplati od dobavljača ugovornu kaznu u slučaju kada kupac skrivi neispunjenje, zakašnjenje ili neuredno ispunjenje obveze dobavljača te u drugim slučajevima kada je do neispunjenja, zakašnjenja ili neurednog ispunjenja obveze dobavljača došlo iz uzroka za koje dobavljač ne odgovara 
  6. nametne bilo koju od ostalih propisanih nepoštenih trgovačkih praksi
  7. ne postupi po rješenju Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u dijelu kojim se nalaže izvršenje određenih mjera, uvjeta i rokova za otklanjanje nepoštenih trgovačkih praksi.

Novčanom kaznom u iznosu do najviše 1.000.000 kuna za pravnu osobu, odnosno do najviše 500.000 kuna za fizičku osobu, kaznit će se za lakšu povredu ovoga Zakona. 

Izvješće o nepoštenim praksama dostavlja se i Europskoj komisiji

Izmjenama i dopunama Zakona, preuzet će se i smjernice Direktive (EU) 2019/633 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. travnja 2019. o nepoštenim trgovačkim praksama u odnosima među poduzećima u lancu opskrbe poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima (SL L 111, 25.4.2019.) 

Shodno prijedlogu, do 15. ožujka svake godine Ministarstvo poljoprivrede će Europskoj komisiji dostaviti izvješće o nepoštenim praksama u poslovnim odnosima kupaca i dobavljača u lancu opskrbe poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Izmjene zakona Nepoštene trgovačke prakse Kazne Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]