Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji
  • 02.02.2021. 12:45

Iznos potpora za poljoprivredu u ovoj godini veći za milion KM?

Trenutno je aktuelno pitanje otkupa agrarnih proizvoda, ali i činjenica da u Kantonu Sarajevo sada ima oko 100 tona viška krompira.

Foto: Vlada Kantona Sarajevo
  • 201
  • 79
  • 0

Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo (KS) prije nekoliko dana obišao je par poljoprivrednika u Vogošći i Rakovici, kao i na Nišićkoj visoravni. Zajedničko ovim ljudima je to što svoje poslove uspješno obavljaju, iako se skoro svakodnevno suočavaju sa teškoćama izazvanim posljedicama koronavirusa, stoji na zvaničanoj stranici Vlade KS.

Kako kaže Delić, postoji velika neizvjesnost u primarnoj proizvodnji na području ovog kantona, a u to smo se svi uvjerili tokom pandemije jer svako ko nije imao svoj sopstveni poljoprivredni uzgoj, bio je u izuzetno teškoj situaciji.

"Država mora stati iza poljoprivrednika", ističe ministar, dodajući da je zadovoljan povećanim brojem zahtjeva za poticajima, ali i time što su proizvođači u našoj zemlji pokazali interesovanje za rad u ovom sektoru.

Višak proizvoda i niske cijene

Prema njegovim riječima, sa time se slažu i farmeri koje je posjetio, a koji su poručili da ukoliko ne budu imali podršku države, njihova proizvodnja ne može opstati.

"Suočavamo se sa izazovima, a ne sa problemima. Gdje su izazovi, tu su i prilike za njihovo prevazilaženje", pojašnjava Delić i najavljuje podršku Ministarstva privrede KS u rješavanja gorućih problema u agrarnom sektoru.

Trenutno je aktuelno pitanje otkupa proizvoda, ali i činjenica da u ovom kantonu ima oko 100 tona viška krompira, kojeg farmeri nisu mogli plasirati na tržištu. Takođe, tu je i problem velikih količina uvoza po znatno jefitinijim cijenama.

Farmer na udaru uvoza ?!

Povoljna oklonost je, ističe ministar, to što Vlada ima razumijevanje za uzgajivače pa je i visina poticaja veća, a što će biti prikazano u budžetu KS za tekuću, 2021. godinu.

U najavi je i izrada odluke o iznosima novčanih potpora, zatim o osnovnim uslovima za početak proizvodnje, kao i za investiranje i rokove podnošenja zahtjeva te redovne posjete i razgovore sa poljoprivrednicima u cilju rješavanja njihovih svakodnevnih izazova.

"Visina potpora u ovoj godini biće uvećana i to za cifru od preko milion KM", potvrdio je Delić, naglašavajući kako će najveći dio biti usmjeren ka stočarskoj proizvodnji i nešto manji ka biljnom uzgoju.

Poticaji: Počinje borba za minimum 3% sredstava od ukupnog budžeta

Najavio je i rad na usklađivanju pomenutih proizvodnji, zato što je zabilježeno da u Kantonu Sarajevo imaju velike površine neiskorištenih prirodnih bogatstava. 

"Istovremeno, radit će se i na zaštiti domaćih farmera jer su na udaru uvoznih proizvoda i lobija, pri čemu je riječ o očitoj nelojalnoj konkurenciji".

Naglasio je i da će se oni u KS zalagati za izradu potrebnog, a nedostajućeg zakonodavstva, kao i na pokretanju inicijative prema višim nivoima vlasti za izmjenu postojećeg.


Tagovi

Adnan Delić Zahtjevi za poticaje Poljoprivredni proizvođači Stočarska proizvodnja Biljna proizvodnja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.