Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koncesija za crpljenje vode
  • 13.08.2014. 17:35

Jakovina daje izvorsku vodu u bescjenje!

Tvrtka Bumes će za 30-godišnju koncesiju Vladi RH morati uplatiti jednokratni iznos od samo 40 tisuća kuna što, kada se podijeli na razdoblje od 30 godina, ispadne 1.333 kune godišnje.

Foto: Robert Anić/Pixsell
  • 843
  • 194
  • 0

Na sjednici Vlade s kraja mjeseca srpnja odlučeno je da će poduzeće Bumes iz Splita u idućih 30 godina moći crpiti vodu nedaleko od izvora rijeke Cetine na području Vrlike te vodom puniti plastične i druge boce, pa ih onda prodavati građanstvu.

"Vlada Republike Hrvatske daje društvu Bumes d.o.o., Split, Kralja Zvonimira 14/VII neposredno na zahtjev koncesiju za zahvaćanje voda namijenjenih za ljudsku potrošnju, radi stavljanja na tržište u izvornom ili prerađenom obliku, u bocama ili drugoj ambalaži", stoji u odluci Vlade koju potpisuje Zoran Milanović.

Jednokratna naknada samo 40 tisuća kuna

Vladi je ukupno trebalo 37 sekundi da na sjednici donese odluku o davanju još jednog izvora vode u koncesiju. Nikakve rasprave nije bilo.

Uvjeti koji su postavljeni pred koncesionare određuju maksimalnu količinu vode koja se može iscrpiti 2500 metara prostornih, tj. 2,5 milijuna litara vode godišnje. Zanimljiv je podatak o cijeni koncesije, tvrtka Bumes će za 30-godišnju koncesiju Vladi RH morati uplatiti jednokratni iznos od samo 40 tisuća kuna što, kada se podijeli na razdoblje od 30 godina, ispadne 1.333 kune godišnje. A ako na umu imamo da pola litre vode u plastičnoj boci u maloprodaji košta otprilike pet kuna, lako izračunavamo kako će punionica ostvarivati vrlo dobru zaradu na prirodnim bogatstvima Hrvatske.

Velika zarada za mali iznos koncesijske naknade

U 30 godina će Bumes, dakle, iscrpiti 75 milijuna litara vode. Koncesiju su dobili na 30 godina.

Osim jednokratnog iznosa, Bumes će plaćati i godišnju koncesiju Hrvatskim vodama, a ugovor kojim se detaljnije uređuje koncesijski odnos, potpisivat će naknadno sa Ministarstvom poljoprivrede. Članovi Vlade, kao 14. točku dnevnog reda vrlo brzo su prihvatili zahtjev za koncesijom, a ministar Jakovina je naglasio kako iznos jednokratne naknade iznosi 40 tisuća, a godišnja naknada 75 tisuća kuna. Ispada da ovi i drugi koncesionari dobivaju državno blago na kojima će vrlo izvjesno zarađivati za samo nekoliko tisuća kuna mjesečno.

Tihomir Jakovina svojim je kolegama objasnio da će Bumes platiti jednokratnu naknadu od 40 tisuća kuna, te dodatnih 75 tisuća kuna godišnje.

Mnogima u Hrvatskoj i dalje ostaje nejasno zašto vlast našu vodu, strateški resurs, daje u koncesiju na čak tri desetljeća, a ako već i daje na toliko dugo razdoblje, zbog čega su jednokratni iznosi za koncesije tako niski. Osim toga, ostaje upitno tko i na koji način kontrolira poštivanje odredbi koncesijskih ugovora, primjerice crpi li se vode više nego što je propisano.

Foto: Robert Anić/Pixsell


Tagovi

Crpljenje vode Koncesija Bumes Ministarstvo poljoprivrede Zoran Milanović Jakovina Cetina Vrlika Koncesijska naknada

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]