Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slučaj Jakovina
  • 21.04.2015. 09:05

Jakovina pod istragom DORH-a?

Ministar Jakovina u svom pismu, između ostaloga, opisuje svoj ratni put, a iz Ureda predsjednice izražavaju žaljenje što joj se nije obratio osobno te što i dalje nema dijaloga između Vlade i predsjednice Grabar Kitarović, a u korist svih građana.

Foto: PIXSELL
  • 796
  • 83
  • 0

U prilogu u cijelosti objavljujemo pismo ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, koje je uputio predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović, zbog sumnji spomenutih u jednom našem tjedniku, (Nacionalu op.a.), da je tokom Domovinskoga rata, bio umiješan u zločine nad srpskim civilima, a zbog čega je, navodno, iz Ureda predsjednice kontaktirano i Državno odvjetništvo RH.

"Poštovana Predsjednice Republike Hrvatske! Kao dragovoljca Domovinskog rata i hrvatskog branitelja neugodno me iznenadio tekst objavljen u jednom hrvatskom tjedniku koji me javnosti predstavlja kao ratnog zločinca - koljača s Jodnoga, na osnovu kazivanja navodnog anonimnog svjedoka koji me tereti za umiješanost u zločine nad srpskim civilima u vrijeme Domovinskog rata, na području Banovine. Predmetni tekst prepun je laži i konstrukcija, a kako se ovdje radi o vrlo ozbiljnim optužbama protiv člana Vlade RH, to je potaklo čak i srbijansko tužilaštvo da svojim priopćenjem otkloni svaku sumnju u to, da se moje sudjelovanje u navedenim ratnim zločinima, istražuje.

Jakovina - ratni zločinac?

Međutim, doznavši iz medija da je nakon toga izvor iz Ureda Predsjednice Republike Hrvatske potvrdio medijima da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske radi izvide u svrhu rasvjetljavanja mojeg navodnog sudjelovanja u ratnim zločinima, osjećam potrebu pitati Vas, poštovana Predsjednice RH, kako je moguće da Vaš Ured saznaje, a kamoli potvrđuje bilo kome, da DORH, kao neovisna institucija Republike Hrvatske, vrši određene radnje?

Prije svega, nije mi jasno odakle Vašem Uredu saznanje da DORH čini ili ne čini neku radnju kada to ne znam i ne mogu znati ja, niti bilo koji drugi član Vlade RH. Ako tome pridodamo i činjenicu da je DORH neovisna institucija, koja vrši radnje ne polažući račune bilo kojoj grani vlasti te da su istrage kaznenih djela tajne, dolazim do zaključka kako Vaš Ured prekoračuje ovlasti i krši zakone Republike Hrvatske.

Istraga kaznenih djela

Kao Predsjednica svih građana Republike Hrvatske, nebrojeno ste puta obećali osobno i od strane svog Ureda podršku, pomoć i zaštitu svim braniteljima iz Domovinskog rata, bez iznimke. Utoliko me žalosti spoznaja da me se kao hrvatskog branitelja na ovaj način tretira u Vašem Uredu. Cijenio bih samo da ste me povodom ove teme osobno kontaktirali barem kako biste čuli moju stranu priče, što nažalost niste učinili. Tada bih dobio potvrdu da su Vam svi hrvatski branitelji jednako važni te da se tako prema njima i odnosite. Ovako ispada da je Vaše razumijevanje rezervirano samo za branitelje iz šatora ispred Savske 66, te da se očito vodite za Orwellovom svi su ljudi jednaki, samo su neki jednakiji.

Želio bih da znate da sam u rujnu 1991. godine kao 24-godišnjak iz studentske klupe, otišao ravno na ratište, jer je sudjelovanje u obrani i stvaranju Domovine bila potreba i čast. Kao i tisuće drugih dragovoljaca bio sam spreman za to i poginuti, a nakon rata nisam tražio nikakve privilegije i boračke mirovine niti sam si pripisivao posebne zasluge. Bio sam jedan od brojnih bezimenih branitelja, sa svojim suborcima mali komadić slagalice, koji je dao svoj doprinos obrani i stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske. I na to sam iznimno ponosan. Cijenio bih da su Vaši sadašnji suradnici ili Vaš politički mentor Ivo Sanader te 1991. bili rame uz rame meni i mojim suborcima.

Poštovana Predsjednice Republike Hrvatske, ovakvom reakcijom Vašeg Ureda sam razočaran, jer smatram da kao Predsjednica trebate štititi dignitet svih hrvatskih branitelja, a ne samo onih koji su bliski Vašoj političkoj opciji. S poštovanjem, ministar Tihomir Jakovina.

Dijalog između Vlade i predsjednice

Na ministrovo pismo, ubrzo je stigla i reakcija iz Ureda predsjednice Grabar Kitarović. Otvoreno pismo ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, poručili su iz Ureda predsjednice, još je jedan pokazatelj koliko je prijeko potreban dijalog između Vlade i predsjednice Republike koji Vlada ne njeguje.

"Naglašavamo da predsjednicu Republike ne zanimaju napisi u medijima, nego zajednički rad s ministrom Jakovinom u interesu sela i poljoprivrede. Žao nam je da jedan ministar u Vladi na ovaj način komentira napise u medijima. Ministar nije trebao komunicirati s predsjednicom putem medija, već se obratiti izravno njoj. To pismo još je jedan pokazatelj da Vlada ne želi komunicirati s predsjednicom Republike. Predsjednica Grabar-Kitarović nije ni vidjela, niti je zanima iskaz navodnog anonimnog svjedoka koji Jakovinu tereti za umiješanost u zločine nad srpskim civilima u vrijeme Domovinskog rata na području Banovine. Predsjednicu zanima zajednički rad s ministrom u interesu sela, poljoprivrede i brdsko-planinskih područja koji su u iznimno teškoj situaciji", poručili su iz Ureda predsjednice, a prenio HTV.

Foto: PIXSELL


Tagovi

Tihomir Jakovina Kolinda Grabar Kitarović Domovinski rat Zločini Srpski civili Anonimni svjedok Banovina Laži i konstrukcije Sumnja Izvor iz Ureda predsjednice DORH Neovisna institucija Podrška braniteljima Moja strana priče Rujan 1991. Stu


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]