Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Recesijske mjere štednje
  • 01.04.2014. 08:30

Jakovina u Sabor uvodi Shemu školskog voća!

"Neprihvatljivo je da se u vrijeme najveće krize kupuju traktori jer to utječe na živote svih nas. Uvoz je naš glavni adut, a sada smo primorani uvesti u Sabor Shemu školskog voća!"

Foto: PIXSELL
  • 282
  • 85
  • 0

I dok doručak i velik dio ručka jedemo iz uvoza, a samo mali dio ručka i večeru iz vlastite proizvodnje, to ne zabrinjava jednog rasipnog hrvatskog poljoprivrednika (čije ime nećemo otkriti) koji je od vlastitog novca kupio traktor za obradu zemlje. Vijest se brzo pročula, a Vlada i saborski zastupnici zgroženi su ovim sebičnim činom. Dosta im je nemogućeg ponašanja poljoprivrednika, koji izgleda sav svoj novac troše na kupnju nove mehanizacije koja ničem ne koristi, a dobro znaju da hranu moramo uvoziti iz okolnih zemalja. Vlada i saborski zastupnici, kao i inače marljivo štede i nije im jasno kako neki tamo ratar kupuje traktor baš sada kada smo do grla u deficitima, a pitaju se i koliko još treba povisiti porez da potpuno unište poljoprivredu u Hrvatskoj?

Kupnja traktora u vrijeme krize kap je koja je prelila čašu - uvoz je naš glavni adut!

"Kad je već morao kupovati nešto, što nije bar uzeo neki primitivni alat. Ali traktor je stvarno previše. Uostalom, dugoročno je to bacanje novaca u prazno, ionako sve uvozimo iz drugih zemalja", objasnio je jedan financijski stručnjak potkrijepivši to podatkom da je Hrvatska od 2000. godine do danas izgubila toliko novca na uvoz hrane, koliko smo ukupno potrošili na izgradnju autocesta.

Iz neslužbenih izbora saznajemo da bi predstavnici Vlade i Sabora čak mogli napustiti radna mjesta i štrajkati pred imanjem spomenutog poljoprivrednika. Planiraju i blokirati imanje svojim Audijima i time ukazati na ozbiljnost situacije. "Što je sljedeće? Hoće li nam ručak u saborskoj menzi povisiti na 30 kuna? Ili ograničiti flat rate? Zar ću rodicu u Kanadi zvati s kućnog telefona?", zapitao se bijesno drugi saborski zastupnik. Ostaje nam samo čekati i vidjeti kako će se drama rasplesti i hoće li poljoprivrednik, pod pritiskom saborskih aktivista, biti prisiljen mijenjati traktor za neku pripitomljenu životinju, stari kombajn ili telehendler.

Revolt saborskih zastupnika završio drastičnim odlukama

Zbog velike rastrošnosti ovog poljoprivrednika, val poskupljenja je naglo zahvatio cijelu Hrvatsku pa tako i saborske ugostiteljske objekte. Već svima poznate cijene saborskih jela i pića dosad su odolijevale poskupljenjima koja su neprestano pritiskala Hrvatsku, ali ovo je bila kap koja je prelila čašu. Dok su građani za štrucu kruha plaćali sedam, osam, a sada već i deset kuna, sretnici u Saboru toliko su plaćali glavno jelo s prilogom. Glavno jelo sada će biti 12 kuna, a kava sa dvije poskupljuje na vrtoglave 2 i pol kune. Salata je sa dvije skočila na tri kune, a požele li zastupnici kolač, on će ih stajati čak četiri kune.

Gnjev je razumljiv, slažu se mnogi zastupnici. Iz istog razloga, ministar Jakovina je još jednom svojim primjerom pokazao kako se i u ovoj teškoj situaciji prilagoditi i izbjeći negativne posljedice bahatosti poljoprivrednika koji žele raditi svoj posao.

Uvodimo Shemu školskog voća!

Jakovina se osvrnuo na uspješnost europskog programa Shema školskog voća, u koji je već uključeno oko devet milijuna djece u 24 zemlje članice, a obuhvaća gotovo 246.000 hrvatskih školaraca. Riječ je o dodatnom i za roditelje besplatnom, serviranju još jedne porcije voća učenicima od prvog do četvrtog razreda, najmanje jednom tjedno. Na Shemu školskog voća, samo u ovoj školskoj godini utrošeno je 1,375 milijuna eura, najvećim dijelom iz EU proračuna za poljoprivredu. Djeci se od domaćih dobavljača serviraju, ovisno o sezoni, mandarine i jabuke, kruške i šljive, breskve, nektarine, trešnje i jagode.

"Ako je normativ za prehranu učenika u osnovnim školama koji je izdalo Ministarstva zdravlja dobar za djecu, onda je dobar i za nas, saborske zastupnike. U njemu nema mjesta za, primjerice, hrenovke i paštete, krafne ili slance. Temelj piramide zdrave prehrane školske djece čine proizvodi od žitarica, uključujući rižu, kao i mahunarke pa ćemo se i mi našim mjerama štednje uključiti u ovaj projekt", rekao je Jakovina napomenuvši kako je ovo bitka koju planiraju dobiti. Djeca školske dobi općenito trebaju pet obroka dnevno - tri glavna (doručak, ručak i večera) te dva međuobroka, što će onima s većim saborskim apetitom, dobro doći.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna!

Foto: PIXSELL


Tagovi

Jakovina Shema školskog voća Kupnja traktora Recesija Deficit Prosvjed


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.