Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski model poticaja
  • 15.05.2014. 15:50

Javne rasprave o modelu poticaja u Pazinu i Ogulinu

Snježana Španjol i Zvjezdana Blažić održat će javnu raspravu o odabiru hrvatskog modela poticaja u sklopu ZPP sa zainteresiranom javnošću u Pazinu i Ogulinu!

Foto: depositphotos.com
  • 169
  • 16
  • 0

Zamjenica ministra Snježana Španjol i pomoćnica ministra Zvjezdana Blažić održat će javnu raspravu o odabiru hrvatskog modela poticaja u sklopu Zajedničke poljoprivredne politike sa zainteresiranom javnošću u Pazinu i Ogulinu prema slijedećem rasporedu:

  • 16. svibnja 2014. (petak) s početkom u 11:00 sati, Mala koncertna dvorana Spomen doma, Šetalište Pazinske gimnazije 1, Pazin
  • 16. svibnja 2014. (petak) s početkom u 16:00 sati, Velika vijećnica Gradske knjižnice i čitaonice, Bernardina Frankopana 7, Ogulin

Ministarstvo poljoprivrede započelo je sa predstavljanjem reforme Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP). Javnom raspravom se želi utvrditi hrvatski model isplate poticaja u sklopu zacrtanih i definiranih modela koje propisuje nova ZPP Europske Unije za programsko razdoblje od 2015.-2020. godine. Prvo predstavljanje održano je sa predstavnicama svih poljoprivrednih udruga, sektorskih organizacija te Hrvatske poljoprivrede komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika i drugih institucija čije je članstvo direktno uključeno i zainteresirano za sustav izravnih potpora poljoprivredne i stočarske proizvodnje.

Hrvatska do 1. kolovoza 2014. mora izabrati modele poticaja, a osim onih koji su jedinstveni za sve zemlje, postoje i pitanja na koja svaka država mora izabrati neke od modela koji su ponuđeni, a koji su specifični za svaku državu pojedinačno. Svim državama članicama ostavljena je mogućnost da sa svojim proizvođačima odluči koji je model za nju najbolji i najprihvatljiviji.

Cilj Ministarstva poljoprivrede je da se izaberu modeli koji će strateški dugoročno utjecati na povećanje proizvodnje te očuvanje i poticanje pojedinih specifičnih proizvodnji, koje su tijekom proteklih godina bile posebno zaštićene kroz nacionalni sustav potpora, poput stočarskog sektora, proizvodnje mlijeka i slično. Novim modelom želi se u poljoprivrednu proizvodnju uključiti što veći broj mladih poljoprivrednika. Također je jedan od strateških ciljeva u sustav potpora uključiti i nove poljoprivredne površine koje će se staviti u funkciju kroz Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Isto tako, novim modelima potpore želi se zaštiti male poljoprivrednike, potaknuti na veće očuvanje zaštite okoliša i slično.

Prva rasprava pobudila je veliki interes poljoprivrednih proizvođača koji su svjesni svih hrvatskih specifičnosti, a otvoreno se razgovaralo o pojedinim strahovima koje imaju pojedini sektori čija se pozicija unutar nove ZPP mijenja. Proizvođačima je objašnjeno kako se uz novi model izravnih potpora otvaraju i velike mogućnosti kroz drugi stup zajedničke poljoprivredne politike – ruralni razvoj te da Hrvatska ima priliku kao članica Europske Unije iskoristiti svoje potencijale i mogućnosti za povećanje konkurentnosti te ostvarivanje boljeg dohotka od poljoprivredne i stočarske proizvodnje.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

ZPP Pazin Ogulin Javna rasprava Isplata poticaja Model isplate Reforma Sustav potpora Nacionalni sustav potpora Poljoprivredne površine Povećanje proizvodnje Zaštita okoliša Zvjezdana Blažić Snježana Španjol


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]