Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 13.12.2017. 16:30

Javnost o indeksu i stupnju razvijenosti općina i gradova

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije otvorilo je dva nova e-savjetovanja! Komentirajte!

Foto: Bigstockphoto/jimbophotoart
  • 456
  • 26
  • 0

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije otvorilo je dva nova savjetovanja na koje ste pozvani: o Prijedlogu uredbe o indeksu razvijenosti te o Prijedlogu odluke o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti.

Poveznicu za Javno savjetovanje o Prijedlogu uredbe o indeksu razvijenosti pronađite ovdje.

Kako objašnjavaju, Zakon o regionalnom razvoju Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 147/14 i 123/17) kao temeljni akt koji regulira provedbu politike regionalnog razvoja, među ostalim, propisuje ocjenjivanje i razvrstavanje svih jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (u daljnjem tekstu: JLP(R)S) prema stupnju razvijenosti te određuje način njihovog razvrstavanja u skupine i utvrđivanje potpomognutih područja. Ocjenjivanje i razvrstavanje JLP(R)S-a prema stupnju razvijenosti provodi se temeljem izračuna vrijednosti indeksa razvijenosti.

Sukladno članku 32. Zakona pokazatelji za izračun indeksa razvijenosti, način izračuna i druga pitanja s tim u vezi uređuju se uredbom Vlade Republike Hrvatske. Slijedom navedenog, Prijedlogom uredbe o indeksu razvijenosti propisuju se pokazatelji za izračun indeksa razvijenosti, opis izračuna pojedinih pokazatelja i izvori podataka za njihov izračun te način izračuna indeksa razvijenosti. Indeks razvijenosti izračunava se kao prilagođeni prosjek standardiziranih vrijednosti društveno-gospodarskih pokazatelja radi mjerenja stupnja razvijenosti JLP(R)S u određenom vremenskom razdoblju.

Poveznicu, pak, o Prijedlogu odluke o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti pronađite ovdje.

Kako pojašnjavaju, Zakonom o regionalnom razvoju Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 147/14 i 123/17; u daljnjem tekstu: Zakon) propisan je jedinstveni postupak ocjenjivanja i razvrstavanja svih jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (u daljnjem tekstu: JLP(R)S) prema stupnju razvijenosti. Razvrstavanje se temelji na indeksu razvijenosti (članak 34. i 35. Zakona). S obzirom da je izrađen novi model izračuna indeksa razvijenosti koji je razrađen Prijedlogom uredbe o indeksu razvijenosti, proveden je novi postupak ocjenjivanja i razvrstavanja JLP(R)S-a prema stupnju razvijenosti. Prijedlogom odluke razvrstavaju se jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti u razvojne skupine.

Savjetovanja su otvorena do: 27.12.2017.

Foto: Bigstockphoto/jimbophotoart


Izvori

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije


Tagovi

Javno savjetovanje Indeks razvijenosti Lokalna samouprava Ministarstvo regionalnog razvoja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.