Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnovljivi izvori energije
  • 04.11.2015. 17:25

Jedinstvena solarna elektrana u Medincima

Virovitičko-podravska županija projektom Sinerot uspješno će spojiti poljoprivrednu proizvodnju i obnovljive izvore energije

  • 388
  • 19
  • 0

Nakon što je u Orahovici prije više od dvije godine izgrađena jedna od najvećih hrvatskih solarnih elektrana te nakon izgradnje prve hrvatske solarne elektrane okretnog tipa u Virovitici, Virovitičko-podravska županija je izgradnjom Sunčane elektrane u Medincima, prigradskom naselju nedaleko od Slatine, razvila jedinstveni model kojim će spojiti korištenje obnovljivih izvora energije u sinergiji s poljoprivrednom proizvodnjom kao primjerom dobre prakse i temeljem daljnjeg razvoja.

Radovi na izgradnji Sunčane elektrane, u sklopu projekta Sinerot, započeli su u srpnju ove godine. Elektrana je vrijedna 6,6 milijuna kuna, a sufinancirana je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i sredstvima Virovitičko-podravske županije.

Radovi su sredinom listopada uspješno privedeni kraju te je Sunčana elektrana projektirane snage 500 kW puštena u pogon. Odrađen je i Tehnički pregled građevine, izdana je Uporabna dozvola te je 15. listopada izvršena primopredaja od strane izvođača, tvrtke Work-ing d.o.o. iz Varaždina i tvrtke Kograd d.o.o. iz Pitomače, investitoru Virovitičko-podravskoj županiji.

Jedinstven projekt u EU

Elektranu su u srijedu, 4. studenog, svečano otvorili saborski zastupnik Josip Đakić i župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, a otvorenju su nazočili zamjenici župana Sanja Bošnjak i Igor Pavković te gradonačelnik grada Slatine Ivan Roštaš. Nazočnima su se, uz župana Tolušića i saborskog zastupnika Josipa Đakić, obratili gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš i ravnatelj Razvojne agencije VIDRA Tomislav Petric.

"Moram pohvaliti rad Razvojne agencije VIDRA, kao i našeg župana Tomislava Tolušića, koji su osmislili ovaj projekt jedinstven u RH, ali i u Europi. Vjerujem da će na ovom zemljištu već u proljeće niknuti proizvodi koji će se naći na našim tržnicama, u kućanstvima i školskim kuhinjama te ćemo tako postići dvostruku korist", rekao je saborski zastupnik Josip Đakić.

Primjer inovativnosti

Osim što je riječ o jedinstvenom modelu spajanja i korištenja obnovljivih izvora energije i poljoprivrede, zemljište na kojem je Elektrana postavljena u potpunosti će biti iskorišteno za uzgoj poljoprivrednih kultura poput kelja, kineskog kupusa, paprike, tikvice i peršina.

"Ovo je primjer inovativnog projekta jedinstvenog u RH, ali i na razini EU. Kombinacija solarne energije, poljoprivrede, edukacije i suradnje sa znanstvenim institucijama, a na kraju krajeva i određenog prihoda Virovitičko-podravskoj županiji, samo pokazuje da se kreativnošću i trudom mogu napraviti čuda. Sunčana elektrana u Medincima primjer je toga", naglasio je župan Tomislav Tolušić.

Sredstva za još 10 sunčanih elektrana

Župan Tolušić također je naglasio da se neće stati samo na ovoj elektrani. Županija je u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA povukla sredstva za još deset sunčanih elektrana koje će biti ugrađene na odgojno-obrazovne ustanove te za ugradnju 200 solarnih sušnica duhana.

Ova će poljoprivredno-energetska cjelina imati i još jednu funkciju - poljoprivredna površina će biti ustupljena srednjoj školi u Slatini za praktičnu nastavu, a sav višak energije koju Sinerot proizvede, Virovitičko-podravska županija će koristiti za osnovne i srednje škole u županiji. Sunčana elektrana također će služiti i kao pokazni školski objekt namijenjen učenicima srednjih škola koji se školuju za zanimanja vezana uz obnovljive izvore energije. Jedan od ciljeva je i doprinos razvoju poljoprivrednih stručnjaka na području županije, što će se postići kroz suradnju s Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku.

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri na projektu Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Razvojna agencija VIDRA i Srednja škola Marka Marulića Slatina.

Tekst i foto: Ivan Šemper


Fotoprilog


Tagovi

Solarna elektrana Medinci Virovitičko-podravska županija Obnovljivi izvori energije Razvojna agencija Vidra Tomislav Tolušić


Partner

Virovitičko-podravska županija

Trg Ljudevita Patačića 1, 33000 Virovitica, Hrvatska
tel: +385 (0) 33 638 140, e-mail: ured.zupana@vpz.hr web: http://www.vpz.com.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]