Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lactalis
  • 25.10.2020. 18:00

Jedna od najpoznatijih mljekarskih kompanija optužena za zagađivanje rijeka

Otkriveno je da je 38 pogona Lactalis grupe prekršilo ekološke propise što je rezultiralo onečišćenjem rijeka i smrtnošću riba u njima.

Foto: Depositphotos/olgysha
  • 738
  • 160
  • 0

Najveća francuska mljekarska grupa optužena je da je više puta zagađivala rijeke u toj zemlji tijekom proteklog desetljeća, stoji u novom izvješću medijske organizacije Disclose kojeg prenosi theguardian.

Naime, tijekom jednogodišnje istrage vodećeg mliječnog proizvođača, Lactalis otkriveno je da je 38 pogona te kompanije prekršilo ekološke propise.

To je često uključivalo ispuštanje u rijeke derivata povezanih s mlijekom koji u velikim količinama mogu biti smrtonosni za vodeni svijet ili nusproizvoda iz uređaja za pročišćivanje otpadnih voda. Također, izvještaj sadrži dokaze o nekoliko slučajeva za koje se navodi da su rezurtirali smrtnošću riba.

Ispitivanja provedena na oko 70 pogona

Među navodno pogođenim rijekama nalaze se neke od najpoznatijih poput Loire, na području oko Saint-Florent-le-Vieila. Zatim Seiche koja teče kroz Bretaniju i Isere na ulazu u park prirode Vercors.

"Podaci koje smo uspjeli prikupiti otkrivaju ogroman skandal povezan s onečišćenjem okoliša“, tvrdi glavni urednik časopisa Disclose, Geoffrey Livolsi koji je vodio istragu. "Učestalost zagađenja i broj mjesta na kojima su se događala, postavlja ozbiljna pitanja o sposobnosti grupe da slijedi propise o zaštiti okoliša", navodi on.

Među 20 vodećih mljekara u svijetu čak 10 europskih

"Na nekim smo mjestima otkrili da su ignorirali upozorenja administracije. Tvrtka je prekoračila dozvole za ispuštanje u otpadne vode i zagađivala plovne puteve“, dodao je.

Tijekom istrage ispitane su aktivnosti 60 od 70 proizvodnih pogona te kompanije. Međutim, čini se da više od polovice nije udovoljilo propisima državnog kodeksa o zaštiti okoliša.

Inače, Lactalis je poznat kao svjetski lider u mliječnoj industriji. Vlasnik je robnih marki po cijelom svijetu i zapošljava oko 80.000 ljudi u 94 zemalja, uz promet od 18,5 milijardi eura godišnje.

Među njihovim najpoznatijim brendovima je asortiman Président, koji se prodaje u 160 država, međutim tvrtka proizvodi i brojne specijalne francuske sireve koji se smatraju simboličnim za njihov kraj.

Brane se ulaganjima u pročišćavanje

"Pristup Grupe društvenoj i ekološkoj odgovornosti intenzivirao se tijekom nekoliko godina, a značajni su resursi određeni za kontinuirani proces poboljšanja", tvrde u toj kompaniji i ističu da propisi dopuštaju jednokratno prekoračenje.

Priznaju postojanje privremenih nesukladnosti i kažu kako provode ambiciozan plan ulaganja kako se to ne bi ponovilo. Naglašavaju da su u posljednjih 10 godina mnoga postrojenja bila ili su trenutno uključena u program modernizacije ili zamjene. Uložili su 60 milijuna eura u poboljšanje svojih uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kažu u priopćenju. 

Ova su se otkrića našla usred fokusa u kojem su čišćenja rijeka u toj zemlji. Konkretno, postavljen je cilj učiniti rijeku Seinu sigurnom za plivanje do Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

Skandal sa salmonelom u mlijeku u prahu pogodio 83 zemlje!

"Trenutni sustav regulacije i nadzora za poljoprivredna poduzeća koja predstavljaju rizik za okoliš potpuno je zastario i neučinkovit", upozorila je Suzanne Dalle, koja je u Greenpeaceu u Francuskoj zadužena za agrarni sektor. “U ovom je slučaju Lactalis to dopustio u svojim objektima, što ima dramatične posljedice u pogledu onečišćenja vode“, napomenula je.

Dodaje i da takve organizacije izlažu okoliš riziku i doprinose klimatskim promjenama. “Hitno treba ojačati propise, kontrole i s tim povezane sankcije", zaključila je.


Tagovi

Lactalis Mljekarski div Onečišćenje Francuska Rijeke


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!