Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jerković
  • 30.04.2019. 18:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Jerković: Kada se čovjek umori radom - posao dovršava automatika

Početkom travnja tvrtka Jerković je FAZOS-u ustupila najsuvremeniji Claas traktor, a na nedavno održanom Danu precizne poljoprivrede u organizaciji Katedre za geoinformacijske tehnologije i GIS i tvrtke Claas, predstavili su i traktore povezane autopilotima sa satelitom te druga čuda tehnike.

Foto: Melita Berečić
  • 850
  • 113
  • 0

Tvrtka Jerković d.o.o. poznata je po bogatom asortimanu najsuvremenije poljoprivredne mehanizacije te po plodnoj suradnji s njemačkom tvrtkom Claas. Osim praćenja razvoja tehnologije, veliku važnost pridaju stalnom unaprjeđivanju znanja. Vlasnik tvrtke Alojzije Jerković često ističe kako je u znanju moć pa, osim što se tim sloganom vodi pri upravljanju tvrtkom, odabiru kadrova i osmišljavanju poslovne strategije, tvrtka vrlo konkretno pridonosi razvoju znanja surađujući s osječkim Fakultetom agrobiotehničkih znanosti. Početkom travnja fakultetu su ustupili najsuvremeniji Claas traktor, a na nedavno održanom Danu precizne poljoprivrede u organizaciji Katedre za geoinformacijske tehnologije i GIS i tvrtke Claas, predstavili su i traktore povezane autopilotima sa satelitom te druga čuda tehnike.

Suradnja s FAZOS-om će se nastaviti

"Suradnja s FAZOS-om mnogo nam znači. Za sada je to jedan traktor, a nastavit ćemo i s drugim traktorima, različitih veličina, drugačije opreme i novih tehnologija. Drago mi je da smo dobili šansu u ovakvoj obrazovnoj ustanovi predstaviti najnoviju riječ tehnike. Što to znači studentima u teoriji i praksi, analizirat ćemo za nekoliko mjeseci. Veseli me i što će se neki diplomski radovi, istraživanja i mjerenja određenih vrijednosti raditi na tim strojevima i ulaziti u elaborate. Također smo zainteresirani za kadrove koji ovdje završavaju obrazovanje na smjeru mehanizacije u poljoprivredi", rekao je Alojzije Jerković i objasnio značajke traktora predstavljenih tom prigodom.

dv
Alojzije Jerković ispred FAZOS-a

Uz već spomenuti traktor povezan autopilotom sa satelitom radi programiranja prohoda u određenoj širini i sprječavanja preklapanja i gubitaka, jedan je traktor bio opremljen crop senzorom za očitavanje ishranjenosti usjeva i lociranje korova, a veliku je pozornost privukla i mogućnost upravljanja autopilotom.

"Već je sada dosta onih koji su se odlučili za autopilote, potpunu automatiku u vrijednosti od 18 do 25 tisuća eura, isplativu već za površine od 150 hektara. Za jednostavnija gospodarstva i obični sustavi za navođenje pravca bez automatike rentabilni su od 80 hektara zemljišta. Mnoge su prednosti - ono što ne vidimo kad smo umorni nakon četiri, pet sati rada, za nas odradi automatika. Kabine su danas izuzetno komforne pa koliko to doprinosi udobnosti, toliko doprinosi i umoru. Nema onog kome nakon pet sati rada ne padne koncentracija, osobito ako se radi u noćnoj smjeni. Tu uskače automatika i odradi posao za nas", istaknuo je Jerković.

Napomenuo je da pri kupnji strojeva cijena treba biti tek na šestom mjestu, a najvažniji su: tehnologija, servis, rezervni dijelovi, podrška, dostupnost i savjetodavni karakter.

vdf
Početkom travnja FAZOS-u su ustupili najsuvremeniji Claas traktor

Posao u tvrtki u kojoj je moguće učiti i napredovati

Jedan od zaposlenika tvrtke Jerković d.o.o. je i mag.ing.agr. Pavle Marić, bivši student FAZOS-a, odnosno tadašnjeg Poljoprivrednog fakulteta. Zbog toga je, kaže, posebno zadovoljan spomenutom suradnjom.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo da su profesori prepoznali ovu suradnju kako bi sadašnji i budući studenti mogli odgovoriti na sve izazove koji ih čekaju u karijeri. Precizna se poljoprivreda trenutačno događa i imamo sve više klijenata koji traže više rješenja od navigacija i kontrole sekcija. U budućnosti nas čekaju karte prinosa i hranjiva, a mi predviđamo, kada je riječ o tvrtkama Claas i Jerković d.o.o., da će to stići za godinu, godinu i pol. Ovdje sam se zaposlio prije tri godine, što je bila dobra odluka, a donio sam je jer su mi profesori govorili da je važno zaposliti se u tvrtki u kojoj je moguće učiti i napredovati. Zaista snažno i brzo rastemo na tržištu poljoprivrednih strojeva. Postali smo prepoznatljivi jer imamo kompletnu uslugu - od prodaje strojeva, servisa, rezervnih dijelova - cijeli lanac potreban da bi sofisticirani strojevi funkcionirali na terenu. Svakodnevno učenje i razmjenjivanje iskustava s kolegama iz prodaje, servisa i marketinga pružaju mogućnost odgovaranja na sve složenije upite kupaca, kada je riječ o preciznoj poljoprivredi i softverima koji prate te strojeve i senzore. Šef zna reći zanimljivu rečenicu - "nije čudo kada stroj ne radi, nego kada radi." Zaista, začudno je kada stroj s tolikom količinom softvera i elektronike funkcionira", rekao je Marić i dodao da je kao izvanredni student radio u koncernu Agrokor kao sezonski radnik što mu je danas vrlo korisno jer kao bivši korisnik Claasovih strojeva može dati odgovore iz prve ruke.

"Osim što surađujemo s fakultetom na način da im ustupamo strojeve, studenti dolaze kod nas odraditi terenske vježbe. Također, mogu vidjeti velike strojeve u zimskim remontima, doznati što se događa danas na tržištu, upoznati se s funkcioniranjem servisa te na taj način dobivaju cjelovitu sliku o tome što ih u budućnosti čeka", zaključio je Marić.


Fotoprilog


Tagovi

Claas Jerković FAZOS Suvremena tehnologija Poljoprivredna mehanizacija Autopilot Senzori


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]