Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dizajn proizvoda
  • 04.03.2014. 08:05

Jeste li čuli za bocu s porukom i zašto još niste?

Što za hrvatski proizvod može učiniti jedinstven vizualni identitet i inovativan dizajn ambalaže?

  • 1.051
  • 149
  • 0

Ono što danas možda najviše nedostaje hrvatskom proizvodu, upravo je inovacija u pristupu dizajna proizvoda i njegova prepoznatljivost na europskom tržištu. Iako je zaštita podrijetla ili izvornosti proizvoda kao autohtonog danas najvažnija stavka osiguravanja plasmana na tržište, ovakav pristup pak garantira originalnost, što u slučaju pronalaska ciljne skupine potrošača, može značiti i više od same zaštite proizvoda na europskoj razini.

Iskrena vina Matković - najiskrenija vina u okolici

Tisuće hrvatskih vinara bore se za svoje mjesto pod suncem, ali po čemu su Matkovići drugačiji? Kako jedinstveno pozicionirati i predstaviti vina Matković imajući na raspolaganju marketinške alate obiteljskog gospodarstva, znaju Vanja Blumenšajn, Mario Kučera i Miro Čavar odgovorni za dizajn, kreativnu i art direkciju.

Iskrena vina Matković

Naime, mlada vinarija Matković iz Orahovice odlučila je izaći na tržište s pomno promišljenim vizualnim identitetom, koji pokriva sve od logotipa i dizajna etiketa do oglasnih materijala. Nezavisna agencija Señor i Studio Čavar odradili su brandiranje, ali ni to im nije bilo dosta pa su angažirali profesionalnog kuhara da, u skladu s njihovim vinima, pripremi jela koja bi trebala publici poslužiti kao vodič ili prijedlog kako najbolje doživjeti Iskrena vina Matković u spoju s hranom. U tom hvalevrijednom projektu sparivanja, vrlo neobičnom za domaće tržište, našla se čistokrvna ekipa Slavonaca. “Nisam se još sasvim profilirao, ali mislim da kuham modernu mediteransku kuhinju u kojoj i Slavonija mora naći svoje mjesto. Jela koja sam kuhao za Matkoviće pokazuju kako želim kuhati. Patki smo odvalili sočan šamar uz njihovu frankovku barrique”, kaže glavni kuhar, Dragan Dragojlović Gaga za časopis Mrvica.

"Nije to biznis. Dani proizvodnje satkani su od stotina lijepih i manje lijepih priča koje nas čine ponosnima na vina koja smo stvorili za sve iskrene, ljudske trenutke koje ćete uz njih doživjeti.Bez velikih riječi, šarenih etiketa i blještavih reklama, za nas je to život - iskrena posvećenost kreiranju dobrih vina.Možda baš zato vina Matković imaju neobjašnjivu moć. Inspiriraju na neke male, nikad izgovorene istine, koje su, kao i naša vina, najljepše navrh jezika", opisuju Matkovići svoj proizvod.

Što su pripremili gladni dizajneri?

Na prošlogodišnjem Danu D, između niza već tradicionalnih, ali i gostujućih izložbi, premijerno je predstavljen novi projekt HDD-a, izložba ‘Hungry Designers‘. Riječ je kustoskoj koncepciji koja je uspješno povezala dizajn i dizajnersku struku sa sektorom turizma, kroz fokus na autentičnu domaću gastronomiju, točnije dizajn hrane, recepata, produkata te scenarija pripreme hrane.

Kulenove bebe

Izložba ‘Hungry Designers’, podcrtala je gastronomski potencijal u turizmu i time učinila korak povezivanja dizajnera s proizvođačima, malim obrtnicima ili tvornicama te prikazala kako na suvremen način promovirati hrvatskih dizajn i domaći gastronomski proizvod na međunarodnoj sceni. Projektom se okupilo dvadesetak mladih hrvatskih dizajnera čiji su radovi rezultat istraživačkog pristupa fenomenu turizma i propitivanja sociologije turizma. Odabrana rješenja istaknula su stereotipe vezane za hranu, reinterpretirala tradicijske načine pripreme hrane te ponudila nove oblike konzumiranja hrane i promišljanja gastronomske ponude. A evo i neka od njih.

Primjerice, Nina Bačun i Roberta Bratović, kulenu i kulenovoj seki pridružile su kulenove bebe. U suradnji s proizvođačem kulena, Matom Bošnjakovićem iz Osijeka, započeo je eksperiment proširenja asortimana ove specifičnosti hrvatske kuhinje. “Bite-size” format sastava jednakog kulenu može se ponijeti u torbici i konzumirati kao slani snack, ali je pogodan i za kombiniranje u salatama, platama i sličnim catering aranžmanima.

Ovce ne telefoniraju

Nadovezujući se izravno na tradicionalno imenovanje i raspoznavanje ovaca u Istri, Noel Šuran i Davorka Tumpić predlažu sir s osobnim potpisom ovce od čijeg je mlijeka proizveden. Mlijeko se skuplja do dovoljne količine, siri i potom stavlja u kalup s otiskom papka pojedine vlasnice.

Lokalni okuse, bez obzira na agregatno stanje, dizajneri su odlučili pakirati u posudice minimalne doze - pikse. Piksa je namijenjena turistima koji požele s ljetovanja ponijeti što više okusa u što manjim dimenzijama. Paleta okusa kodirana je dizajnom i bojom pojedinih poklopaca. Pakiranje je izrađeno od laganog, ekološki prihvatljivog materijala.

Piksa

Kako se na velikom broju nenastanjenih jadranskih otoka i otočića masline obrađuju i beru, a svega njih dvadesetak naseljenih ima uljaru, dizajneri su se sjetili rješenja. "Razvoj ploveće uljare obilazi otoke i prerađuje masline odmah iza berbe, što bi popravilo kvalitetu ulja, olakšalo posao maslinarima i potaknulo razvoj novih rituala i potencijalnih inkluzivno-turističkih sadržaja", kažu Nikola Radeljković i Igor Zenzerović. Prenamjena i aktivacija putničkih brodova koji u mrtvoj sezoni propadaju na vezu rezultirala bi dvosezonskim, višenamjenskim plovilima, a proizvodne pogodnosti bile bi višestruko nadmašene kolateralnim posljedicama produžetka sezone, aktiviranja zapuštenih maslinika na otocima i uspostavom zajedničkog interesa posjetitelja i njihovih domaćina, brisanjem ograda između bodula i furešta.

Žestoko/Rakija

Tu je i kolektivna fascinacija No.1 nacionalnim pićem, a produkt je mističnog djelovanja ove tekućine koja praktično liječi i popravlja sve. Staklene modifikacije aparature za dobivanje rakije u doslovnom smislu izlažu kemijske procese fermentacije i destilacije, inače skrivene unutar konteksta kuće i dvorišta te tako nedostupne turistu. Projekt problematizira i ograničenje proizvodnje alkohola za kućne potrebe ulaskom u EU, referirajući se pritom na taj vrlo važan segment tradicije zemlje.

Logožar

Logožar (ceker) je dio materijalne kulture vezan uz tradiciju pletarstva čije umijeće izrade umire. Izrađuje se na tkalačkom stanu iz traka vodene biljke rogoza, a koristi najčešće za nabavku hrane s tržnice. Dizajnerske intervencije postojećem proizvodu dale su novu vrijednost u funkcionalnom i oblikovnom smislu (uvođenjem forme ruksaka). Razrade i reinterpretacije rogoza uključuju osuvremenjavanje postojeće forme i tehnike pletenja uz dodatak novih materijala s ciljem približavanja proizvoda mlađoj populaciji. Dobar primjer kako tradiciju unaprijediti, dati joj smisao i uklopiti uz moderan, kreativan i ništa manje kvalitetan proizvod.


Tagovi

Iskrena vina Matković Kulenove bebe Piksa Uljare Dizajn Inovacije Logožar Rakija Tradicija Nikola Radeljković Igor Zenzerović Davorka Tumpić Noel Šuran Hungry designers Sociologija turizma Nina Bačun Roberta Bratović Mate Bošnjaković Dra


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]