Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • eAutoPowr
  • 06.03.2022. 07:30

John Deere 8R 410 s eAutoPowr mjenjačem stiže na tržište?

Nakon godina istraživanja i razvoja u sektoru elektrifikacije pronađeno je visoko izdržljivo rješenje koje nudi kontinuirano varijabilni prijenos u klasi snage iznad 400 KS

Foto: YouTube/screenshot
  • 864
  • 149
  • 0

John Deere, proizvođač poljoprivredne mehanizacije, predstavlja prvi 8R 410 s elektromehaničkim prijenosom snage. Novitet eAutoPowr Transmission, varijabilni mjenjač, dostupan je za tri konfiguracije strojeva: 8R, 8RT i 8RX modela s kotačima.

Ovo je značajan korak ka elektrifikaciji razvijenoj u partnerstvu s Joskinom. Radi se o potpuno novom konceptu mjenjača, koji uključuje električnu utičnicu za opremu, a kojeg je DLG (Njemačko poljoprivredno društvo, nagradilo zlatnom medaljom na sajmu Agritechnica 2019. Ne napajaju ga baterije kao električni automobil, već dizel-električni motor i generator.

Još nema informacija o cijeni

U objavi za javnost John Deere ne daje još nikakve informacije o cijeni. Upitno je hoće li traktor 8R 410 s eAutoPowr prijenosom biti isporučen u velikom broju ove godine. Naime, zbog rata u Ukrajini mnogi proizvođači poljoprivredne mehanizacije imaju problema u opskrbi sa sirovinama i komponentama.

No, ističu da je nakon puno godina istraživanja i razvoja u sektoru elektrifikacije pronađeno visoko izdržljivo rješenje koje nudi kontinuirano varijabilni prijenos u klasi snage iznad 400 KS koje traje duže i ima pozitivan utjecaj na ukupne performanse.

Nova poboljšanja

Za novi eAutoPowrTM hidraulične komponente su potpuno zamijenjene električnim. Dva elektromotora bez četkica se ne troše i trebala bi raditi bez habanja, a tvrde da je vijek trajanja pogonskog sklopa superiorniji u odnosu na bilo koji drugi koncept koji se ranije nudio u industriji. Pojednostavljeni dizajn mjenjača omogućava daljinsku tehničku dijagnozu u realnom vremenu.

Sam električni pogon je dizajniran da osigura pogonsku snagu i 100kW električne energije za vanjsku opremu preko 480V trofazne promjenjive frekvencije naizmjenične struje (AC). Zajedno s Joskin osovinskim pogonom, dvije osovine cisterne za gnojnicu se pokreću na električni pogon i stoga se njezina težina koristi za vuču. To znači više vuče, manje klizanja i bolju preciznost praćenja.

Više vuče, manje klizanja, bolja preciznost praćenja (Foto: John Deere) 

Prednost ovog traktora je što može pružiti optimalne performanse s manje balasta. Produktivnost se može dodatno povećati tako što će moći rukovati većim priključcima s istim traktorom. Pomoću eDrive-a, električni pogon se aktivira kako bi se spriječilo proklizavanje kotača što omogućava sustavu da pomaže traktoru trajno ili samo u određenim situacijama, na primjer kada se kreće uzbrdo.

Nije zanemarena ni udobnost u vožnji. U kabini je razina buke dodatno smanjena. Operatoru je omogućena precizna regulacija brzine i poboljšano ponašanje pri ubrzanju. Kod brzine do 5 km/h upravljanje je potpuno električno, a mogu se osigurati brzi i vrlo glatki prelazi.

A kako izgleda eAutoPowr Transmission u polju, pogledajte u videu:

Tagovi

John Deere Traktor EAutoPowr Transmisija Električni traktor Joskin


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]