Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacija godine
  • 17.11.2019. 12:00

John Deere i JOSKIN odneli zlatnu medalju za inovaciju godine - eAutoPower!

Zlatnu medalju dobio je eAutoPower prenos sa inteligentnim e8WD sistemom koji su zajedničkim snagama kreirali John Deere Walldorf GmbH & Co. KG i JOSKIN S.A., Belgija.

Foto: deere.de
  • 205
  • 13
  • 0

Stručni žiri najvećeg svetskog sajma poljomehanizacije i prateće opreme u Hanoveru - Agritehnika 2019. dodelio je nagrade za inovaciju godine, nakon analize 291 pristigle prijave.

Zlatnu medalju dobio je eAutoPower prenos sa inteligentnim e8WD sistemom koji su zajedničkim snagama kreirali John Deere Walldorf GmbH & Co. KG i JOSKIN S.A., Belgija. Pored njih, srebnim medaljama nagrađeno je još 39 inovacija.

vd
John Deere osvojio je zlatnu medalju za inovaciju na sajmu Agritehnika u Hanoveru

Inovacija eAutoPower za nove 8R velike traktore kompanije John Deere, predstavlja prvi elektro mehanički prenos sa raspodelom snage u poljoprivrednoj tehnologiji. Tehnički gledano, hidro jedinica (pumpa/motor) nije u potpunosti raspodeljena pa se umesto toga dva elektromotora koriste kao kontinuirano promenljivi pogon. Elektromotori su specifikovani tako da mogu da pruže i do 100 kW električne energije za spoljnju potrošnju. Dobijena dodatna električna energija prikazana je sistemskim rešenjem za razbacivanje đubriva razvijenog zajedno sa Joskinom, gde se dve osovine na tridem rasipaču pokreću na električni pogon.

Ova električna integracija kao rezultat daje poboljšanu efikasnost i smanjene troškove održavanja. Pored toga, tok struje u određenim radnim tačkama može da se iskoristi za spoljne električne komponente, što dodatno poboljšava ukupnu efikasnost. Korišćeni u kombinaciji sa osovinskim pogonom na cisterni za đubrivo, rezultuju praktičnom primenom, između ostalog, veću vuču, smanjeno klizanje i poboljšano navođenje na bočnim padinama.

dv
JOSKIN na sajmu Agritehnika u Hanoveru

Manja potrošnja goriva i trošenje guma sa E-Driveom

Danas su sve veće količine i teret koje traktor prevozi, ali vuča na asfaltu nije se značajno poboljšala. Upotreba širih točkova za prenos snage traktora na zemljište postala je neophodna, što je rezultovalo većim troškovima i ne tako zadovoljavajućim povećanjem vuče. Zatim, dodavanje opterećenja na traktorima radi poboljšanja adhezije,postalo je uobičajena praksa, ali rezultira velikom potrošnjom goriva i, ako se teret ne raspodeli pravilno, neki delovi i gume mogu da se prerano istroše. U teškim radnim uslovima i sa još većim mašinama, traktori su izloženi teškim iskušenjima, troši se više goriva i smanjuje se radni učinak.

JOSKIN-ova inovacija E-Drive distribuiše snagu traktora na način da ga prenosi u kompletnu kombinaciju traktora i priključnih vozila.

dbf
Prikaz kako funkcioniše E-Drive

Konkretno, E-Drive delom će prenositi snagu traktora distribuišući ga na dve dodatne osovine. Vuča traktora je prema tome podržana vozilom koje se nalazi iza njega. Zbog toga više nije potrebno povećavati težinu na osovinama traktora kako bi klizio tokom drumskog prevoza. Isto važi i za radove na poljima koja zahtevaju veću snagu traktora u vlažnim i nepovoljnim uslovima. Zahvaljujući vuči koju donosi E-Drive i činjenici da na traktoru nisu potrebne dodatne težine, uštede se postižu na dva nivoa: manja potrošnja goriva i manje trošenje guma.

Više o nagrađenoj inovaciji pogledajte u videoprilogu:


Foto prilog


Tagovi

Zlatna medalja Inovacija Agritehnika 2019 John Deere JOSKIN EAutoPower E8WD sistem E-Drive 8R traktor


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao