Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autonomni traktor
  • 07.01.2022. 12:00

John Deere traktor budućnosti koji ne treba vozača

Već ove godine traktori će biti dostupni poljoprivrednicima, objavio je poznati američki proizvođač u Las Vegasu predstavljajući svoje vozilo budućnosti.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.503
  • 323
  • 1

Američki proizvođač poljoprivrednih strojeva John Deere je na sajmu CES 2022 u Las Vegasu predstavio svoj potpuno autonomni traktor koji je spreman za serijsku proizvodnju.

Stroj kombinira njihov model 8R, plug s dlijetom s podrškom za TruSet, GPS sustav navođenja i nove napredne tehnologije, piše profi. Prema ovoj tvrtki, traktori za čije upravljanje nije potreban vozač će već ove godine biti dostupni poljoprivrednicima. No, proizvođač nije odao hoće li se prvo koristiti isključivo u Americi ili i u Europi. 

Riječ je o inovativnom modelu sa šest pari stereo kamera, što mu omogućuje otkrivanje prepreka u rasponu od 360 stupnjeva i izračun udaljenosti. Slike snimljene kamerama prolaze kroz duboku neuronsku mrežu koja klasificira svaki piksel za oko 100 milisekundi i određuje hoće li se stroj nastaviti kretati ili se zaustaviti, ovisno o tome je li otkrivena prepreka.

Također, ovaj stroj kontinuirano provjerava svoju poziciju geolociranjem, osiguravajući tako da radi tamo gdje bi trebao i da je točnost unutar jednog inča, odnosno 2,54 centimetara.

Upravljanje pomoću pametnog telefona 

Za korištenje ovog traktora, poljoprivrednici trebaju samo transportirati stroj na polje i konfigurirati ga za autonomni rad. Koristeći operativni centar John Deere Mobile na svom pametnom telefonu pomičući prst s lijeva na desno pokreću stroj.

Unutrašnjost ovog autonomnog traktora 

Dok stroj obavlja posao, poljoprivrednik može napustiti polje kako bi se usredotočio na druge zadatke, a status stroja može pratiti putem mobilnog uređaja.

Naime, John Deere Mobile vlasnicima traktora pruža i pristup video zapisima uživo, slikama, podacima i metričkim vrijednostima te omogućuje poljoprivrednicima da sami prilagode brzinu, dubinu oranja ili drugih agrotehničkih zahvata i još mnogo toga na svom vozilu.

U slučaju bilo kakvih anomalija kvalitete posla ili problema s funkcioniranjem strojeva, poljoprivrednici će dobiti obavijest na pametnom telefonu, a daljinski mogu obaviti prilagodbe kako bi optimizirali performanse stroja.

Pogledajte kako izgleda ovaj autonomni traktor:


Tagovi

John Deere Autonomija Traktor Bez vozača Budućnost CES 2022


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]