Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nastavak protesta
  • 30.11.2015. 17:30

Još odlučnije u proteste!

Članovi Asocijacije poljoprivrednika i drugih udruženja poljoprivrednika, koji već sedam dana pokušavaju da se traktorima probiju do Beograda kako bi pred Skupštinom Srbije protestovali radi povlačenja Zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu, pozvali su predsednika republike Tomislava Nikolića da ih poseti na mestima u Vojvodini gde su ih blokirale snage interventne policije da bi mu preneli svoje zahteve.

  • 1.873
  • 991
  • 0

U Asocijaciji poljoprivrednika ne isključuju mogućnost da bez obzira na njihove proteste Skupština Srbije usvoji sporni Zakon. U tom slučaju, pozivaju predsednika Srbije da ga ne potpiše.

U protestu sve više poljoprivrednika

Predsednik upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš kaže da je sve više poljoprivrednika u protestu i da neće odustati od svojih zahteva. "Dakle, ponavljamo da zakon treba povući i napisati novi. U taj novi treba staviti sve naše predloge sa javnih rasprava o Nacrtu koje smo ponovili u protestnoj koloni. Naprosto, mora se povući odluka da se 30% državnog obradivog zemljišta da tajkunima i takozvanim investitorima na 30 godina. Ovim predlogom zakona ministarka Snežana Bogosavljević Bošković, dokazala je da ne brine o poljoprivrednicima. Dovela je do diskriminacije porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i zbog toga tražimo njenu smenu. Dok se ne ispune ova dva zahteva mi se ne vraćamo kućama", kategoričan je bio Kiš.

Od jula ne dozvoljavaju licitaciju državnog poljoprivrednog zemljišta

Miroslav Kiš
Miroslav Kiš, Asocijacija poljoprivrednika

Poljoprivrednik iz Kikinde Predrag Bajšanski, kaže da je u toj opštini sve više nezadovoljnih poljoprivrednika koji u koloni pokušavaju da se probiju do Beograda. "Udarna vest na RTS-u je da u Kikindi u koloni ima 7 traktora. Nas je 50 i svakim danom nas je sve više. Najrealnije su izveštavale RTV i lokalne televizije. Nas je u petak ministarka saslušala ali ostaje ključni problem: 30 hektara na 30 godina. U mojoj opštini, konkretno, pojavio se Tenis i od jula meseca nam ne dozvoljavaju da se održi licitacija za državno poljoprivredno zemljište. Mi nismo protiv investitora. Hoćemo da radimo državnu zemlju, a neka dođu prerađivači koji će to prerađivati. Mi licitiramo 240.000 hektara, a Glamočić (savetnik premijera) spominje nekih 800.000 hiljada hektara. Kada bi od 800.000 uzeli 30%, što oni hoće da daju na 30 godina, to je ta zemlja koje je do sad zakupljivana, mi faktički ostajemo bez zemlje. Država i dan danas u Subotici izdaje auto-put, u Kikindi šume. Prvo treba znati koliko ima zemlje i koliko ostaje za investicije", kaže Bajšanski.

Pravi investitori bi trebalo da podižu fabrike i otvaraju radna mesta

Zoran Staničić
Zoran Staničić,

predsednik Udruženja "Crnica" iz Nove Crnje

Zoran Stančić, predsednik udruženja Crnica iz Nove Crnje kaže da bi investitorom trebalo da se zove neko ko podiže fabrike i otvara radna mesta. "Investitor pod ovim uslovima zatvara radna mesta. Evo ovako je u Kikindi. Kada se iz te opštine koja ima 16.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta izdvoji 30%, to je 4.800 hektara. Svako gazdinstvo može da zakupi do 30 hektara. To je 160 gazdinstava. To je 160 radnih mesta. Da li će jedna farma zaposliti 160 radnika ako dobije 4.800 hektara? Ja mislim da neće. Najviše će zaposliti 60. Dakle, 100 poljoprivrednika ostaje bez mogućnosti zakupa", kaže Stančić.

Bruno Prelević
Brano Prelević,

Udruženje poljoprivrednika Vrbas

Brano Prelević iz Udruženja poljoprivrednika u Vrbasu kaže da ih je prvog dana protesta bilo 50, a danas već 150. "Svakim danom uvećava se broj poljorivrednika u protestu, a mnogi od njih ne zakupljuju državno zemljišta već protestuju zbog toga što nisu dobili subvencije. Treba smeniti sve u ministarstvu poljoprivrede! Kako je moguće da promaše onoliko milijardi dinara za subvencije?!", pita se Prelević.

Zakon nije dobar ni za stočare, ni za ratare

Jugoslav Tomić iz Stajićeva jedan je od najvećih proizvođača mleka u srednjem Banatu. Ima 90 grla na muži. Odbacuje podelu poljoprivrednika i kaže da će usvajanjem zakona interesi svih biti ugroženi. "Ovaj zakon nije dobar ni za stočare, ni za ratare. Bavim se i ratarstvom i stočarstvom. Nikom nije dobro. U Zrenjaninu od 50% koje dobijamo po pravu prečeg zakupa više od 20% dobijamo kojekave trstike i močvare. Otvoreno nam kažu da nam daju to zemljište da bi odustali od licitacije. Problem je u sammim lokalnim samoupravama. Ministarka kaže da ima uzurpirane zemlje. To je ta zemlja koju lokalne samouprave daju svojim partijskim članovima. Neka stave te ljude u pasivan status kao što stave nas koji smo kreditno zaduženi. Ako slučajno nismo platili 2€ kredit oni nas stave u pasivni status. Nemoguće je ne platiti zemlju jer je izlicitirana", kaže Tomić.

Jugoslav Tomić
Jugoslav Tomić, stočar iz Stajićeva

I dok članovi Asocijacije poljoprivrednika pokušavaju da se probiju do Beograda traktorima, Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije najavila je da će sutra ispred Skupštine Srbije organizovati protest zbog izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Za njih je sporan član predloga zakona koji poljoprivrednim gazdinstvima, koja imaju u vlasništvu do 30 hektara zemljišta, omogućava kupovinu državnog zemljišta do 20 hektara i u njemu "ne vidi sigurnost" da će zemljište prvo biti ponuđeno porodičnim gazdinstvima.


Tagovi

Protesti poljoprivrednika Traktori Miroslav Kiš Jugoslav Tomić Brano Prelević Zoran Stančić Predrag Bajšanski Asocijacija poljoprivrednika Snežana Bogosavljević Bošković Zakon o zemljištu Tenis Radna mesta Izdavanje zemlje


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."