Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kovački zanat
  • 28.08.2019. 10:30

Josip Čavajda "potegnuo" iz Jakšića u Gornju Radgonu: Austrijanci su najbolji kupci

Pozivam svakoga, tko god se nečime bavi, da ne čeka kod kuće kupce. Ako nije zadovoljan, neka se kreće po sajmovima. To je jedino gdje čovjek ima doticaja sa strankama i gdje se može prezentirati. To je pravi put, poručuje kovač Josip Čavajda.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.050
  • 306
  • 0

Naglasak ovogodišnjeg Sajma AGRA u Gornjoj Radgoni je na digitalizaciji u poljoprivredi i preradi. No, svi znamo da su pojedini alati koji se koriste u svakodnevnoj upotrebi na poljoprivrednim gospodarstvima i u mnogim domovima, još ako su ručno rađeni, savršeni baš takvi kakvi jesu - nedigitalizirani. 

Nema do dobro otkovanog noža za rezanje slanine, ili satare, sjekire, motike i niz drugog alata kakvog sve rjeđe možemo pronaći. Kovač je zanimanje kojime se još malo tko bavi pa je bila prava sreća susresti jednog takvog koji je u Gornju Radgonu svoje proizvode došao ponuditi iz slavonskog Jakišća, kraj Požege. Privukao mi je pažnju jer je pored svog štanda sjekirom lupao po metalnoj šipci kako bi pokazao potencijalnim kupcima da ju nije tako lako potupiti. 

Drugi puta u Gornjoj Radgoni

Josip Čavajda vlasnik je kovačke radnje. Kako kaže, već je 15 godina obrta iza njega. 

"Moja se obitelj ovim zanatom bavi od kada znam za sebe. Otac je bio kovač, a ja sam nastavio tradiciju", otkriva Čavajda koji je već drugu godinu zaredom na Agri. Prošle je godine imao pozitivno iskustvo pa ju je posjetio i ove, a nada se još boljim rezultatima. 

Osim Slovenaca, ali i posjetitelja iz drugih država, njegov alat najviše kupuju Austrijanci. 

"Bez obzira što ima puno industrijskih proizvoda takve vrste, uvijek ima prolaza za ručni rad", otkriva Josip. 

Josip Čavajda: Dečki, nema aplikacije za pravljenje alata

Čavajde žive od svog kovačkog zanata. Obiteljski je to posao s troje zaposlenih. "Nadam se da ću i djecu naučiti zanatu, da buše, prave zakovice, vidjet ćemo koliko će imati interesa, uz kompjuter i igrice", nasmijao se Josip dodavši: "Rekao sam im: Dečki, nema aplikacije da alat napravite na dugme."

Posla u radionici uvijek ima. Alat izrađuju uglavnom u manjim serijama. "Iskujem 20 komada. Nekada to traje tjedan, nekada tjedan i pol. Sve ovisi od perioda u godini i drugog posla. Primjerice, u jesen ne proizvodimo jer puno ljudi donosi noževe na oštrenje jer imamo i brusionu", otkriva Josip koji ima i poruku za proizvođače.  

"Pozivam svakoga, tko god se nečime bavi, da ne čeka kod kuće kupce. Ako nije zadovoljan, neka se kreće po sajmovima. To je jedino gdje čovjek ima doticaja sa strankama i gdje se može prezentirati. To je pravi put.

Podsjećamo, Sajam Agra u Gornjoj Radgoni, traje do 29. kolovoza. 


Tagovi

Kovački zanat Ručni alat Ručna izrada Kovana satara Josip Čavajda


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs