Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dokumentarac Pavla Balenovića
  • 14.07.2018. 10:30

Kad je imao samo pet godina, Luka Modrić čuvao ovce i koze po vrletima Velebita

Dječačića kako suvereno čuva blago prkoseći buri i divljim zvijerima kamerom je ovjekovječio Pavle Balenović u dokumentarcu BBC-a “Čovjek-vuk, dnevnik Pavla Balenovića”

Foto: YouTube/Screenshoot
  • 7.235
  • 638
  • 0

Još kao petgodišnji dječačić Luka Modrić čuvao je ovce i koze po vrletima Velebita. Dječačića kako suvereno čuva blago prkoseći buri i divljim zvijerima svojom kamerom je ovjekovječio Pavle Balenović, nekadašnji svirač  bendža u bendu “Plava trava zaborava”. Balenović koji se isticao i kao filmski kaskader filmski kaskader, posvetio se  proučavanju Velebita i njegova životinjskog svijeta, osobito vukova.

Posvojio je i štene vuka od seljaka u Gračacu pa kad je vidio da vučić neće preživjeti u Zagrebu vratio ga na Velebit. Pravio mu je društvo dok je Balenović  lutajući velebitskim prostranstvima snimao kadrove za sagu o čovjeku i vuku koju je poslije ekranizirao engleski BBC u dokumentarcu “Čovjek-vuk, dnevnik Pavla Balenovića”. Zanimljivo je da je Balenović film najprije ponudio Hrvatskoj televiziji, koja ga je odbila, a nakon što ga je otkupio BBC te potom čak 44.000 televizijskih kuća diljem svijeta, od britanske televizije ga je konačno otkupio i HRT.

Posljednjih dana, dok vatreni na čelu s kapetanom Modrićem pobjeđuju “sve živo” na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, uoči finalne utakmice s Francuskom za titulu svjetskog prvaka film se “filmskom brzinom” širi društvenim mrežama, a Balenović se prisjeća kako se u Zatonu Obrovačkom sprijateljio sa Stipom, ocem našeg kapetana Luke Modrića kojeg je 1990. godine i snimio kao dječačića kako goni koze i ovce  u tor u sklopu njihove obiteljske kuće koja je zapaljena tijekom Domovinskog rata.

“Luka Modrić, koji je najranije djetinjstvo proveo u staništu vukova i sve mlađe generacije nakon njega, moraju biti ponosni na tu činjenicu. A ponosna Lika počašćena je imenom koje je dobila upravo po vuku, tom veličanstvenom stvorenju čiji je dom i prirodno stanište uvijek bila. (Grčki - liekos / lyk znači - vuk)”, podsjeća i poručuje Pavle Balenović.

Film  u trajanju od 2,30 minuta možete vidjeti  OVDJE.

Izvor: Tportal


Tagovi

Luka Modrić Dokumentarac Pavle Balenović Svjetsko nogometno prvenstvo


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?