Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje useva
  • 27.02.2021. 18:00

Kakav je bio uticaj hladnog talasa na useve širom Evrope?

U Evropi su od početka januara zabeležena tri hladna talasa. Treći, najjači, u periodu između 7. i 15. februara pogodio je najveće područje.

Foto: Renata Prusina
  • 205
  • 19
  • 0

Ledeni talas koji je pogodio useve u januaru i februaru u većini područja našeg kontinenta neće imati značajan negativan uticaj jer su bili zaštićeni snežnim pokrivačem, saopštila je služba Evropske unije za praćenje useva MARS.

U Evropi su od početka prvog meseca ove godine zabeležena tri hladna talasa, a treći koji se desio u periodu između 7. i 15. februaru je bio najjači i pogodio je najveće područje. Kako se navodi u izveštaju, prvo je zahvatio severnu Evropu i to sever Poljske, Nemačke i zemlje Beneluksa kao i severnu Francusku. Kasnije, samo na jedan dan, navode, još hladnije bilo je u Mađarskoj, Jugoistočnoj Evropi ali i u Turskoj.

Tokom proteklog meseca u mnogim delovima središnje i severne Evrope zabeleženi su hladniji uslovi nego inače i to sa temperaturama koje su u nekoliko regija najniže u poslednjih 50 godina. Ipak, očekuje se da će negativan uticaj na ozime useve biti ograničen jer je većina bila zaštićena snežnim pokrivačem.

Zabeležene veće količine padavina

Prema MARS-u, očekuju se štete od mraza, ali u manjim razmerama i to u zapadnom delu Nemačke, Istočnoj Francuskoj, Mađarskoj, Jugoistočnoj Evropi i Turskoj. Reč je o područjima na kojima su ozime kulture manje tolerantne na tu pojavu. Ali, tokom zime postoje i koristi od mraza jer, kako se navodi u izvešću, on poboljšava strukturu glinovitih zemljišta i smanjuju rizike od pojave štetočina i bolesti.

Međutim, prosečne temperature u većini delova Južne Evrope bile su za oko 2°C iznad dugoročnog proseka za celo izveštajno razdoblje. Uz to, pale su natprosečne količine kiše u većini delova našeg kontinenta sa najvećim nepravilnostima u Italiji, zemljama Balkana, Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj, gde su nastavile da padaju. Iznadprosečne padavine primećene su i u Istočnoj Španiji kao i u delovima Ukrajine.

Dalje, usevi su u dobrom stanju u severnoj Africi, osim u Alžiru. Na severu tog kontinenta sezonu ozime kulture dočekali su izuzetno topli uslovi u većem delu regije i jak deficit kiše u središnjem i zapadnom Magrebu. U poređenju sa prosečnom sezonom, setva je na vreme obavljena u Tunisu, zapadnoj Libiji i Egiptu, ali je u Maroku i Alžiru odložena za dve do tri nedelje.


Tagovi

MARS Praćenje useva Evropa Stanje useva Mraz Temperatura


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)