Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prezentacija
  • 11.04.2019. 19:00
  • Krapinsko-zagorska, Mrzlo polje

Kako do sigurne primjene pesticida i što sve mogu strojevi u voćarstvu i vinogradarstvu

Djelatnici Ministarstva poljoprivrede u suradnji s Udrugom proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja RH (CROCPA) održali su radionicu "Sigurna primjena pesticida" te prezentaciju suvremenih strojeva za voćarstvo i vinogradarstvo na strmim terenima.

Foto: Ivan Krušelj, mag. ing. agr.
  • 618
  • 45
  • 1

Na OPG Bišćan u Mrzlom Polju kod Tuheljskih Toplica održana je prezentacija suvremene mehanizacije za voćarstvo i vinogradarstvo na strmim terenima. Prezentirao se proizvodni program traktora Goldoni i Arbos te priključnih strojeva Berti i Pellenc (malčer s uređajem za čišćenje oko trsa, freza za unutar-rednu obradu tla, raspršivač (atomizer), kosa za zelenu rezidbu…).

Na prezentaciji u vinogradu naglasak je stavljen na priključne strojeve za unutar-rednu obradu tla u nasadu (malčer s uređajem za čišćenje oko trsa i freza za unutar-rednu obradu tla). Unutar-redni prostor podrazumijeva dio nasada između trsa/debla i armature. Obrada tla unutar reda ima veliko značenje za drvenaste kulture. Za tu namjenu koriste se priključni strojevi s bočnim pomakom prilikom nailaska na prepreku (trs/deblo, stup armature). Bočni pomak stroja omogućuje ticalo (senzor) koje se nalazi ispred radnog dijela stroja. Pri nailasku na prepreku dolazi do kontakta s ticalom i stroj se izmakne. Kad ticalo izgubi kontakt s preprekom, stroj se vraća u radni položaj. Bočni pomak vrši se preko hidraulike traktora i iznosi od 10 do 20 cm. Ti strojevi zahtijevaju precizno vođenje u radu i podešavanje osjetljivosti ticala i brzine rada. 

Kako do sigurne primjene pesticida

Djelatnici Ministarstva poljoprivrede u suradnji s Udrugom proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja RH (CROCPA) održali su prezentaciju na temu "Sigurna primjena pesticida". U prvom dijelu prezentacije prikazan je postupak kalibriranja raspršivača. Kalibracijom se određuje koliko sredstva za zaštitu bilja raspršivač može ravnomjerno rasporediti po jedinici površine.

Prezentacija je održana u vinogradu OPG-a Bišćan 

Prvo treba odrediti brzinu kretanja agregata. Obično je brzina kretanja u granicama od 4 do 8 km/h. Što se sporije krećemo potrebna je veća količina škropiva po hektaru. Potrebno je odabrati brzinu kretanja tako da je ciljana površina dobro prekrivena ali i da se škropivo ne ocjeđuje. Za određivanje brzine treba: izmjeriti udaljenost od 100 m i označi početak i kraj, izabrati brzinu vožnje agregata (traktor i prskalica) pri brzini priključnog vratila od 540 o/min i izmjeriti koliko sekundi treba da se pređe udaljenost od 100 m. Na kraju se izmjereno vrijeme uvrsti u sljedeću formulu i izračuna se brzina kretanja agregata.                                          

 


Nakon toga je potrebno izmjeriti protok na svakoj mlaznici raspršivača u jednoj minuti. Prije određivanja protoka treba isključiti pogon ventilatora, postaviti željeni pritisak i brzinu priključnog vratila na 540 o/min, što je vrlo bitno jer kapacitet crpke i količina struje zraka koju proizvodi ventilator direktno ovisi o brzini okretaja priključnog vratila. Za određivanje protoka na svaku mlaznicu nataknemo komadić gumenog crijeva i prikupimo tekućinu u menzuru. Još je potrebno izmjeriti širinu reda nasada (m).

Na kraju se izračunava potrebna količina škropiva po hektaru. Za to se koristi iduća formula:

  


Kalibracija nam omogućava da primijenimo točno određenu količinu sredstva-bez ostataka, štedeći nam vrijeme i novac, a da pri tome smanjimo negativne učinke na okoliš. Raspršivač treba kalibrirati prije svake sezone prskanja i svaki puta kada se promijeni neki od uvjeta prskanja (brzina kretanja agregata, vrsta nasada, razmak sadnje, visina i gustoća nasada…) Za kalibraciju možemo koristiti i ''kalibracijski disk'' uz pomoć kojega možemo dobiti tražene informacije.

U drugom dijelu prezentacije prikazana je usporedba rada raspršivača opremljenog sa standardnim (konusnim) i anti-drift mlaznicama. Uz pomoć vodo-osjetljivih papirića prikazani su učinci standardnih i anti-drift mlaznica te njihove glavne karakteristike rada (veličina kapljica i pokrivenost površine). Veličina kapljica jedan je od najvažnijih elementa koji direktno utječu na zanošenje kapljica vjetrom (drift). Standardne mlaznice dezintegriraju mlaz u vrlo sitne i lake kapljice koje su podložne driftu. S ciljem smanjenja pojave drifta potrebno je koristiti anti-drift mlaznice. Anti-drift mlaznice imaju u sebi integriranu komoru u kojoj se smanjuje tlak tekućine prije izlaza iz mlaznice. Na taj način se smanjuje udio neželjenih sitnih kapljica, a povećava udio većih kapljica koje su manje podložne driftu.

Važnost atestiranja strojeva 

Za smanjenje drifta mogu se koristiti i injektorske mlaznice. Te mlaznice usisavaju zrak u tijelo mlaznice te se on miješa sa škropivom te se stvaraju krupne kapljice ispunjene zračnim mjehurićima. Ove mlaznice smanjuju pojavu zanošenja kapljica i pri tome zadržavaju sva dobra svojstva koja imaju standardne mlaznice.

Strojevi moraju biti tehnički ispravni 

Na kraju je naglašena potreba atestiranja strojeva za primjenu pesticida kojom se provjerava tehnička ispravnost strojeva. Ispravni strojevi omogućuju bolju kvalitetu primjene pesticida, ekonomičnu primjenu pesticida i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš, zdravlje ljudi i životinja. Nakon prezentacije prisutnim poljoprivrednicima su podijeljeni setovi osobne zaštitne opreme (maske, odijela, rukavice…) koje je osigurala Udruga proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja: CROCPA, suradnik na našem projektu sigurne primjene pesticida.

Autor teksta: Ivan Krušelj, dipl.ing.agr. Foto: Ivica Prpić dipl.ing.agr., Ministarstvo poljoprivrede 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Bišćan Mehanizacija Prezentacija strojeva Vinogradarstvo Voćarstvo Pesticidi


Autor

Ivica Prpić

Više [+]

Stručni savjetnik za poljoprivrednu mehanizaciju, član Udruge voćara, vinogradara i vinara općine Kaptol te predsjednik Županijske udruge za organizaciju natjecanja orača Požeško-slavonske županije. Donosi nam inovacije iz svijeta mehanizacije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]