Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspecto
  • 11.10.2019. 12:00

Kako i kada pravilno uzeti uzorak za analizu tla?

Svaki usjev nakon žetve/berbe iznese dio hraniva iz tla koji se iduće godine gnojidbom treba nadoknaditi. No, znate li točno u kojoj količini? Donosimo detaljne korake kako pravilno uzeti uzorak za analizu tla.

Foto: iStockphoto/microgen
  • 10.217
  • 264
  • 0

Svaki usjev nakon žetve/berbe iznese dio hraniva iz tla koji se iduće godine gnojidbom treba nadoknaditi. No, znate li točno u kojoj količini? Da bi smo znali kakvo je stanje hraniva u tlu te da ostvarimo visoke i stabilne prinose, potrebno je napraviti analizu tla prije bilo kakvih drugih zahvata na poljoprivrednoj površini.

Ona također može ukazati na probleme koji se javljaju pri uzgoju uslijed nepovoljne reakcije tla, nakupljanja vodotopivih soli i/ili nedostatka i disbalansa određenih hranjiva, a rezultati analize tla daju odgovore o kemijskom, fizičkom i biološkom stanju tla, potrebne za pravilno upravljanje tlom i narednim usjevima.

Kada treba uzeti uzorak?

Da bi se ustanovile količine i vrste hranjiva koje su potrebite pri gnojidbi, nužno je obaviti uzimanje tzv. srednjih ili prosječnih uzoraka tla. Uzorke tla treba uzeti nakon žetve ili berbe tj. u razdoblju kada je tlo slobodno, pa do pripreme tla za novi planirani usjev, a najkasnije do nove gnojidbe.

Težina uzorka bi trebala biti od 0,5-1,0 kg svježeg tla.

S velikih površina uzima se po jedan prosječni uzorak za svakih 10 ha. U slučajevima različitosti mikroreljefa (depresije, nagibi, drugi tip tla, druga gnojidba, druga predkultura) tj. kod heterogenih terena, uzima se više prosječnih uzoraka (za svaku karekterističnu površinu). Ispitivanja plodnosti tla korisnici su dužni podnijeti za ARKOD parcele poljoprivrednog zemljišta koje su jednake ili veće od 1,00 ha, a koje se koriste kao oranice, livade, pašnjaci, krški pašnjaci, vinogradi, voćnjaci, maslinici, kulture kratke ophodnje te mješoviti višegodišnji nasadi.

S koje dubine uzorkovati?

S koje dubine će se uzorkovati ovisi o vrsti kulture koja će se uzgajati:

  • za povrtlarske i ratarske kulture od 0-30 cm
  • za višegodišnje nasade (voćnjaci i vinogradi) od 0-30 i 30-60 cm
  • za određivanje mineralnog dušika 0-30, 30-60 i 60-90 cm

U procesu analize tla, najkritičniji je korak pravilno uzimanje reprezentativnog uzorka, jer upravo loše uzorkovanje može rezultirati davanjem pogrešnih preporuka.

Kojim alatima se mogu uzeti uzorci za analizu tla?

Pribor za vađenje uzoraka tla može biti: ašov, sonda Nmin ili sonda AL.

Sheme uzimanja uzorka tla mogu biti: nesistematski (a) način uzorkovanja ili sistematski (b,c i d) način uzorkovanja:

dv

Što je prosječni uzorak tla?

Prosječan uzorak (u maloj masi; 0,5-1,0 kg) predstavlja prosječan sastav tla na parceli s koje je uzet, jer je sastavljen od više pojedinačnih uzoraka. Prosječan uzorak se sastoji obično od 20-25 pojedinačnih uzoraka tla (što zavisi od veličine površine proizvodne parcele), koji se miješaju i pravi se prosječan uzorak. Sadržaj hranjivih elemenata u tlu je veoma raznolik, tj. neujednačen, pa zato prosječan uzorak daje pouzdanije rezultate o plodnosti tla. 

Ako je prosječni uzorak prevelik, uzorak se smanji "četvrtanjem". Masu tla dobro izmješati i raširiti po ravnoj i čistoj podlozi u obliku kvadrata ujednačene debljine, nasuprotno podijeliti tlo u obliku slova X na četiri trokuta, dva nasuprotna trokuta odbacite, ponoviti postupak dok ne ostane oko 1 kg svježeg tla.

Tako dobiveni prosječni uzorak stavlja se u PVC vrećicu koja se zaveže, zatim se taj uzorak sa ispunjenim listićem s osnovnim podacima (preporuka - pisati grafitnom olovkom da se podaci ne izbrišu) stavljaju u drugu PVC vrećicu.

Na listiću se obično nalaze podaci:

  • Naziv naručitelja (ime i prezime), adresa i telefon vlasnika parcele
  • Broj (oznaka) uzorka
  • Naziv ili oznaka parcele s koje je uzet uzorak, broj katastarske čestice (K.Č.) i katastarska općina, površina parcele
  • Dubina uzorkovanja, tip tla
  • Datum uzimanja uzorka kao i ime osobe koja je izvršila uzorkovanje

Uzorak se dostavlja zajedno s anketnim listom u Inspecto laboratorij za tlo.

Obrazac možete pronaći u dokumentu ispod teksta, ispuniti ga i obavezno ga slati s uzorkom!

Što se sve može analizirati iz uzorka tla?

Od kemijskih parametara može se utvrditi pH reakcija tla, plodnost tla preko sadržaja humusa, biljci lakopristupačne elemente kao što je sadržaj fosfora i kalija, određivanje sadržaja ukupnog dušika, fosfora i kalija, konduktivitet ili EC tla, sadržaj nitratnog dušika, amonijskog dušika, vlaga tla, itd. Od fizikalnih parametara mehanički sastav tla... Od organskih onečišćujućih tvari u tlu rade pesticide PAH-ove (poliaromatski ugljikovodici), PCB-ove (poliklorirani bifenili) i teške metale.

Tko uzima uzorak za analizu tla?

Uzorke tla uzimaju ovlašteni laboratoriji, odnosno druge pravne osobe koje nisu ovlašteni laboratoriji, te korisnici (posjednici) poljoprivrednog zemljišta, koji su obvezni završiti izobrazbu za uzorkovanje tla. Čl 30. (1) Pravilnik o metodologiji za praćenje stanja poljoprivrednog zemljišta (NN 047/2019).

Inspecto d.o.o. laboratorij osposobljen je prema zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025:2007 (ISO IEC 17025:2005+Cor.1:2006; EN ISO/IEC 17025:2005+AC:2006) za ispitivanje hrane, hrane za životinje, tla, mulja, voda i mikrobiološke čistoće objekata; uzorkovanje voda, u području opisanom u prilogu koji je sastavni dio ove potvrde o akreditaciji.

Fleksibilnim područjem akreditacije dopušta se laboratoriju primjena metoda ispitivanja na materijale/proizvode, vrstu ispitivanja/svojstvo i raspone unutar područja, u skladu s dokumentiranim i odobrenim postupcima laboratorija.

Također, laboratorij posjeduje ovlaštenje Ministarstva poljoprivrede za analize tla poljoprivrednih zemljišta u vlasništvu države.

Što nakon dobivenih rezultata analize?

Tvrtka Inspecto u suradnji s prof.dr.sc. Zdenko Lončarić s fakulteta Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, izdaje gnojidbene preporuke za ratarske kulture i trajne nasade. 

Uzimanje uzoraka tla odgovoran je posao i povjerava se osobama koje shvaćaju značaj te radnje i poznaju tehniku pravilnog uzimanja. Od pravilnog uzimanja tla zavise i rezultati analize, pa prema tome i ispravnost zaključaka i mjera koje se predlažu.

Za više informacija o uzimanju uzorku tla na analizu, obratite se tvrtki Inspecto na jedan od niže navedenih kontakata.


Dokumenti


Tagovi

Inspecto Analiza tla Uzorak za analizu tla Agrokemijska analiza Gnojidba Stanje tla


Partner

Inspecto d.o.o.

Električne centrale 1, 31400 Đakovo, Hrvatska
tel: +385 31 813 479, e-mail: inspecto@inspecto.hr web: http://inspecto.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Osijeku otvorena banka hrane

Danas je u Osijeku otvorena banka hrane. Osnovao ju je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, a čemu je prethodio projekt infrastrukturnog opremanja,...

Više [+]