Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrivi d.o.o.
  • 29.09.2021. 12:00

Kako povećati profitabilnost pomoću digitalne poljoprivrede?

Softver tvrtke AGRIVI također pruža mogućnost planiranja profitabilnosti po polju i usporedbe planirane dobiti s ostvarenom na kraju sezone.

Foto: AGRIVI
  • 308
  • 55
  • 0

Profitabilnost je glavni cilj svakog poljoprivrednog gospodarstva, a u većini slučajeva ovisi o tri čimbenika: prinosima, prihodima i troškovima proizvodnje. 

Obzirom da je ova djelatnost kompleksna i ovisi o mnogim proizvodnim rizicima, nije lako biti uspješan poljoprivrednik. S jedne strane, poljoprivrednici neprestano traže najbolje uzgojne prakse koje će poboljšati prinose, s druge isti taj visoki urod samo je kap u moru na putu do postizanja profitabilnosti. Također, da bi bili profitabilni proizvođači moraju održavati svoje proizvodne troškove na razumnoj razini i uložiti puno truda kako bi prodali sve usjeve po prikladnim tržišnim cijenama.

Srećom, razvoj digitalne poljoprivrede nudi različita rješenja koja poljoprivrednicima mogu pomoći da poboljšaju prinos, kontroliraju troškove proizvodnje i poboljšaju prodaju.

Donošenje odluka na temelju podatka

U današnje vrijeme razne tehnologije poput satelitskih snimaka, VRT tehnologije, softvera za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom i raznih senzora mijenjaju način proizvodnje hrane. Iako se svaka od ovih tehnologija znatno razlikuje, sve imaju jednu svrhu, a to je olakšati život poljoprivrednicima i poboljšati njihovu profitabilnost pružajući mogućnost upravljanja proizvodnjom na temelju podataka, što je zapravo jedini siguran način donošenja poslovnih odluka.

Donošenje odluka na temelju stvarnih podataka s polja pomaže optimizirati proizvodne troškove i poboljšati prinos. Uzmimo primjer navodnjavanja. Oni koji navodnjavaju na temelju vlastitog osjećaja riskiraju mogućnost da ne osiguraju dovoljno vode svojim usjevima ili da dođe do preopterećenja usjeva prevelikom količinom vode.

S druge strane, poljoprivrednici koji znaju točnu količinu vode od oborina po svakom polju, kao i koliko su ju aplicirali prethodnim navodnjavanjima, lako mogu odlučiti kojim poljima je potrebno  i u kojoj količini. Tako štede novac i osiguravaju optimalnu količinu vode svojim usjevima, što direktno utječe i na sam prinos.

Softver kao mudro ulaganje

Prije početka nove sezone, uspješni proizvođači obično planiraju očekivani prinos, prihode i proračun. Tako, na kraju sezone mogu lako usporediti kako stoje sa svakim od ovih aspekata. Scenarij u kojem je poljoprivrednik uspio ostvariti svoj plan za sva tri aspekta gotovo je nemoguć. Međutim, poanta planiranja nije pogoditi konačni ishod, već usporediti očekivanja i stvarnost, a što je još važnije, detaljnije analizirati što je uzrokovalo promjene.

Danas razne moderne tehnologije poljoprivrednicima olakšavaju planiranje. Od pametnih meteoroloških postaja koje na vrijeme upozoravaju poljoprivrednike o nepovoljnim vremenskim uvjetima i mogućnosti pojave štetnika i bolesti, do softvera za upravljanje proizvodnjom koji omogućuje izradu plana sezone po pitanju aktivnosti, budžeta, produktivnosti i profitabilnosti. Softever za praćenje poljoprivredne proizvodnje donosi najbolje od digitalne poljoprivrede pružajući poljoprivrednicima mogućnost jednostavnog vođenja evidencija, planiranja sezone, analize proizvodnje i mogućnosti integriranja s drugim tehnologijama digitalne poljoprivrede kao što su meteorološke stanice, sustav za praćenje mehanizacije, satelitske snimke i ostalo.

Praćenje troškova kao prvi korak do profitabilne proizvodnje

Softver tvrtke AGRIVI također pruža mogućnost planiranja profitabilnosti po polju i usporedbe planirane dobiti s ostvarenom na kraju sezone. Tako poljoprivrednici mogu vidjeti koja su polja isplativa, a koja zaostaju i lakše donijeti odluke o daljnjem smjeru proizvodnje za sljedeću sezonu.


Tagovi

AGRIVI Digitalna poljoprivreda Profitabilnost Prinosi Softver


Autorica

Ines Hajdu

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i Agro Success Manager tvrtke Agrivi, zadužena za analizu, dokumentiranje i mapiranje procesa klijenata u Agrivi softver, provođenje treninga i praćenje onboarding procesa, odgovornost za uspješnu upotrebu softvera i pružanje podrške korisnicima.


Partner

AGRIVI d.o.o.

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]