Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od divljači
  • 14.10.2021. 15:00

Kako protiv divljih svinja: Ministarstvo propisuje rok za postizanje biološkog minimuma

U Ministarstvu poljoprivrede održan je radni sastanak na temu šteta od divljači.

Foto: Depositphotos/ Xalanx
  • 10.046
  • 830
  • 0

Naredba o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači, prije svega divljih svinja, ide u izmjene i dopune u dijelu propisivanja roka za postizanje biološkog minimuma, sukus je sastanka održanog jučer u Ministarstvu poljoprivrede na kojem se raspravljalo o aktivnijoj provedbi mjera zaštite i sprječavanja šteta od divljači na području Primorsko-goranske županije. 

Također, kako bi se spriječile štete od divljači, ubrzat će se raspisivanje natječaja u tipu operacije 4.1.1., u skladu s raspoloživim sredstvima lovoovlaštenicima financirat će se troškovi provedbe mjere za sprječavanje pojave i širenja afričke svinjske kuge, a s obzirom na mogućnost županija da iz lovozakupnine financiraju zaštitna sredstva, a kako ne bi došlo do dvostrukog financiranja, razmotrit će se mogućnost provedbe natječaja za sufinanciranja zaštitnih sredstava.

Kako se moglo čuti na sastanku, i navodi se u priopćenju, za uspješno sprječavanje šteta neophodno je poduzimanje svih zakonom propisanih mjera od svih nadležnih strana.

Tako su prema Zakonu o lovstvu, u proces uključene i županije, na način da donose mjere za sprečavanje šteta od divljači, rješenja o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači koja ugrožava zdravlje ljudi, stoke, druge divljači, drugih životinjskih vrsta.

Resorno Ministarstvo, podsjećaju, donijelo je Naredbu o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači kojom se broj svinje divlje, koja i radi najveće štete na poljoprivredi, smanjuje na biološki minimum. Nadalje, 2018. godine financirali su policu osiguranja za štete od divljači u prometu, za što je dosad iz Državnog proračuna izdvojeno 76,7 milijuna kuna, te je 2019. i 2020. raspisalo javne nabave za jedinstvenu policu osiguranja kojom bi se obuhvatile štete i na usjevima, pri čemu ni jedna osiguravajuća kuća nije predala ponudu ili je ponuda znatno premašivala planirana sredstva.

"U tijeku su pripreme za raspisivanje nove javne nabave za policu osiguranja za štete na usjevima", istaknuli su na stastanku. 

Zaključeno je da će svi dionici iz svoga djela nadležnosti, uz međusobnu i kontinuiranu suradnju, poduzimati sve propisane  mjere te dodatne moguće aktivnosti, pa se tako pozivaju i jedinice lokalne samouprave na donošenje i provedbu Programa zaštite divljači, na temelju Zakona o lovstvu. 

Divlje svinje čine velike štete poljoprivrednicima, uskoro rješenje?

Radni sastanak je ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala zajedno s državnim tajnikom Šimom Mršićem i ravnateljicom Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renatom Ojurović, uz sudjelovanje glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića, ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ruralnom razvoju i ribarstvu Antuna Vujića, predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza Đure Dečaka s njihovim suradnicima te predstavnicima Primorsko-goranske županije i lovoovlaštenika na njezinom području. 


Tagovi

Marija Vučković Sastanak Divljač Divlje svinje Biološki minimum Rok Afrička svinjska kuga


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]