Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekonomska efikasnost
  • 01.04.2020. 08:00

Kako ratarsku proizvodnju učiniti ekonomski efikasnom?

Na osnovu trenutnog stanja u poljoprivredi ekonomska efikasnost ratarske proizvodnje na porodičnim gazdinstvima je nezadovoljavajuća u odnosu na resurse kojima raspolažu, zaključuje Mladen Pavlović, stručnjak za agroekonomiju PSSS Mladenovac. 

Foto: Julijana El Omari
  • 131
  • 5
  • 0

Povećanje efikasnosti proizvodnje porodičnih gazdinstava jedan je od glavnih pokretača ekonomskog rasta i preduslov za njihov dalji razvoj. Porodična gazdinstva koja efikasnije koriste svoje proizvodne resurse tokom vremena su u poziciji da više investiraju u porodično gazdinstvo i da rastu bez obzira na njihovu početnu veličinu i izazove sa kojima se suočavaju. Samim tim javlja se potreba za pronalaženjem ekonomski efikasnih oblika ratarske proizvodnje na porodičnim gazdinstvima, primećuje Mladen Pavlović, stručnjak za agroekonomiju Poljoprivredno stručne službe Mladenovac. 

Koji se troškovi javljaju prilikom povećavanja zemljišnih površina?

Na osnovu trenutnog stanja u poljoprivredi ekonomska efikasnost ratarske proizvodnje na porodičnim gazdinstvima je nezadovoljavajuća u odnosu na resurse kojima raspolažu.

Veća gazdinstva na severu, manja na jugu

Postoji veoma polarizovana posedovna struktura poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srbiji sa velikim komercijalnim gazdinstvima na severu i malim porodičnim gazdinstvima u južnom delu zemlje. Istorijski posmatrano, proces razvoja poljoprivrednih gazdinstava snažno su oblikovali državna i agrarna politika pri čemu su tranzicija i restrukturiranje inicirali i ojačali razvoj porodičnih gazdinstava.

S tim u vezi, poslednjih godina je sve izraženija pojava stvaranja većih porodičnih gazdinstava, naročito na prostoru AP Vojvodine. Tome je doprinela i činjenica da su u Republici Srbiji mala porodična gazdinstva i tokom komunističkog perioda ipak imala relativno veći značaj, što je predstavljalo dobru polaznu osnovu za razvoj seoskog preduzetništva u smislu ukrupnjavanja poseda.

Statistika ne laže - ratarska PG na gubitku!

Kao posledica širenja poslovnih operacija preduzetnički nastrojenih vlasnika porodičnih gazdinstava izvršena je redistribucija velikog dela zemljišta i drugih proizvodnih resursa u poljoprivredi ka proizvođačima koji su ekonomski efikasniji i koji su u stanju da ostvare niže troškove proizvodnje i veći profit.

I do 30 odsto smanjeni troškovi uz pridržavanje saveta stručnjaka

Država svojim merama iz oblasti agrarne politike značajno utiče na razvoj porodičnih gazdinstava, a značaj visine podsticaja je svakako veoma veći na većim porodičnim gazdinstvima u odnosu na mala, zaključuje mladenovački stručnjak. Takođe, veoma veliki uticaj ima i smanjenje troškova proizvodnje koji su prema istraživanjima i do 30 odsto veća u odnosu na gazdinstva koja se ne pridržavaju saveta stručnjaka u organizovanju ratarske proizvodnje uz sagledavanje svih potrebnih parametara proizvodnje.

Ovde se posebno ističu troškovi đubriva obzirom da veliki broj poljoprivrednika ne radi redovno analizu zemljišta već na osnovu slobodnog nahođenja nabavlja i koristi u proizvodnji u velikom broju slučajeva neadekvatna đubriva i u često prevelikim količinama u odnosu na potrebe zemljišta i time umanjuje njihov uticaj a povećava cenu proizvodnje.

Dan energetske efikasnosti - uštedite energiju u poljoprivredi

Ne smemo, ni da zaboravimo, činjenicu zastarele mehanizacije na srpskim gazdinstvima, koja se uprkos brojnim konkursima, ne obnavlja željenom brzinom. Stari traktori, popravke, zastoji u radu, povećavaju troškove itekako. Ranije smo pisali da je neophodno, zarad uštede, odabrati adekvatne mašine prilagođene određenom tlu, kao i njihovo redovno održavanje, koje će nas poštedeti, ne samo gubljenja energije, nego i novca za remonte i popravke.

Proizvodni resursi koji ograničavaju ekonomsku efikasnost?

Takođe i sledeći elementi mogu uticati na rezultate proizvodnje; starost nosioca porodičnog gazdinstva, veličina porodičnog gazdinstva izražena površinom korišćenog poljoprivrednog zemljišta, utrošena količina aktivne materije iz mineralnih đubriva, odnos kapitala i zemljišta i odnos kapitala i angažovane radne snage.

Prva potpuno automatizovana farma?

Ako se imaju u vidu i rezultati koji pokazuju da uz tehnički efikasnu ratarsku proizvodnju prosečno porodično gazdinstvo usmereno na ratarsku proizvodnju može ostvariti isti nivo ratarske proizvodnje sa 18,35 odsto manje površine korišćenog poljoprivrednog zemljišta, i to uz smanjenje ukupno utrošenih časova rada za 39,29 odsto, onda je sasvim jasno da se mogu identifikovati proizvodni resursi koji ograničavaju ekonomsku efikasnost ratarske proizvodnje na porodičnim gazdinstvima, navodi Pavlović.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Ekonomska efikasnost Ratarska proizvodnja Mladen Pavlović Agroekonomija Proizvodni resursi Ušteda troškova


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...