Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinska prevara
  • 10.10.2020. 07:30

Kako se kineske smrznute maline prodaju kao ekološki proizvodi iz Čilea?

Jeftine smrznute maline iz Kine došle su u Čile, tamo su prepakovane i u Kanadu poslate kao vrhunski ekološki proizvod. 

Foto: Depositphotos/VladimirNenezic
  • 255
  • 634
  • 0

U januaru 2017. godine carinska inspekcija u Čileu dobila je dojavu kako se u kompaniji Frutti di Bosco odvijaju mutni poslovi. Istragom je otkrivena velika prevara - jeftine smrznute maline iz Kine došle su u Čile, tamo su prepakovane i u Kanadu poslate kao vrhunski ekološki proizvod. 

Ovo je voće izvezeno širom Kanade, navodi Reuters, a podaci pokazuju da je u razdoblju od 2014. do 2016. plasirano malina u vrijednosti 12 mil. dolara. Velik dio, pokazali su dokumenti, potiče od Harbin Gaotai Food Co Ltd, kineskog dobavljača. 

Maline povezane s epidemijom norovirusa?

Dok je još trajala istraga, u Kanadi se pojavio norovirus, želudačni grip koji često izaziva hrana zagađena ljudskim izmetom. Prema izvještaju Ministarstva zdravstva i Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i hrane više od 700 ljudi obolilo je u periodu od marta do avgusta 2017. godine. 

Prema istrazi kanadske CFIA, agencije za inspekciju hrane, krivac za to je bila upravo smrznuta malina uvezena iz Kine. Osim toga, Harbin Gaotai još od 2009. nalazi se na američkom popisu za nadzor, a nakon što su na pošiljkama tog voća pronađeni ostaci ilegalnih pesticida. 

U Kanadi je izbijanje izazvalo opoziv svih proizvoda od maline porijeklom iz problematične kineske kompanije, a koji su u zemlju stigli između 24. jula 2016. i 26. jula 2017. 

Zloupotreba trgovinskog sporazuma iz 1997. 

Trgovinski sporazum između Kanade i Čilea, koji je stupio na snagu 1997. dozvoljava izvoznicima da sami certifikuju porijeklo svoje robe. Njime je omogućeno da voće iz Kine, preko čileanske kompanije, uđe u Kanadu bez carine, čime je izbjegnuto 6% nameta na isto voće uvezeno direktno iz Kine. 

Posao postaje, naravno, unosniji kada se smrznuto voće predstavi kao eko proizvod, dobrog kvaliteta i reputacije koju inače imaju prehrambeni proizvodi iz Čilea.

Analizom poslovnih knjiga Fruttija di Bosca, carinski inspektori su ustanovili da je između 2014. i 2016. godine firma izvezla više od 3.600 tona voća i povrća. Porijeklo polovine proizvoda ostaje nepoznato.

Kanada je bila daleko najzastupljenija izvozna destinacija, a ista je firma hranu izvozila i u Sjedinjene Američke Države, Kuvajt, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate.

Sumnjivi paketi sa sjemenom stižu iz Kine? Službe izdale upozorenja!

Istraga, koju su Europol i Interpol vodili u 78 zemalja, uključujući SAD i veći dio Europe, otkrila je 16.000 tona i 33 mil. litara sumnjive hrane i pića u samo pet mjeseci krajem 2018. i tokom 2019. godine. Savjetnici procjenjuju da prevara sa hranom košta svjetsku industriju i do milijarde dolara godišnje.


Tagovi

Prevara Maline Izvoz Kina Čile Kanada Smrznuto Ekološki proizvod


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete