Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja poljoprivrednih proizvoda
  • 22.02.2016. 16:25

Kako se kreću cijene poljoprivrednih proizvoda?

Vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj je u četvrtom tromjesečju lani iznosila 2,1 milijardu kuna, što je 11,6 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine.

  • 2.689
  • 274
  • 0

Vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj je u četvrtom tromjesečju lani iznosila 2,1 milijardu kuna, što je 11,6% manje nego u istom razdoblju prethodne godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata iznosila 1,2 milijarde kuna i manja je za 5,6%, dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pala za 18,3%, na 915,8 milijuna kuna.

Smanjene količine prodanih biljnih i stočnih proizvoda

Na pad vrijednosti otkupa i prodaje utjecali su i biljni i stočni proizvodi, uglavnom zbog smanjenih količina prodanih i otkupljenih proizvoda, prenose iz DZS-a.

Žitarice, uljarice i šećerna repa imaju najveći udio u vrijednosti biljnih poljoprivrednih proizvoda u tom tromjesečju te bilježe pad prodanih i otkupljenih količina, što je prouzročeno i smanjenom proizvodnjom određenih proizvoda (kukuruza, uljane repice, suncokreta i šećerne repe).

Smanjene otkupne cijene mlijeka i mesa

Kod stoke i stočnih proizvoda, skupine proizvoda koje čine najveći udio u vrijednosti stočarstva (kravlje mlijeko, svinje i goveda) bilježe pad vrijednosti, što je prouzročeno i smanjenim otkupnim i prodanim količinama te nižim cijenama kod kravljeg mlijeka i svinja, navode iz DZS-a.

Najveći udio u strukturi vrijednosti otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u četvrtom tromjesečju imaju žitarice, 20,7%. Vrijednost otkupa i prodaje žitarica iznosila je 438 milijuna kuna.

Slijedi uljano sjemenje s udjelom od 16,3% ili vrijednošću otkupa i prodaje u iznosu od 345,3 milijuna kuna te sirovo kravlje mlijeko s udjelom od 13,3% (281,6 milijuna kuna).

Cijena pšenice 1.135,46 kuna po toni

Statistika pokazuje i da u ukupnom otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda žive svinje imaju udio od 10%, živa goveda 8,6%, šećerna repa i sjemenje šećerne repe 5,2%, živa perad 5%, vino 4,8%, ostalo voće, orasi i slično koštuničavo voće 3,5%, kokošja jaja 3,3%, neprerađeni duhan 2,7%, ostalo povrće, svježe, dinje i lubenice 2,5% i ostali proizvodi 4,1%.

Prema podacima DZS-a, prosječna proizvođačka cijena (cijena u koju su uključeni porezi, osim PDV-a, a isključene subvencije) meke pšenice, ozime - merkantilne pšenice u četvrtom tromjesečju je iznosila 1.135,46 kuna po toni, kukuruza (merkantilnog) 958,80 kuna po toni i soje 2.391,91 kuna po toni.

Prosječna proizvođačka cijena sirovog kravljeg mlijeka je iznosila 2,52 kune po litri.


Tagovi

DZS Pad otkupa Proizvođačka cijena Prodaja poljoprivrednih proizvoda

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.