Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan poslije
  • 01.01.2023. 07:30

Kako se riješiti mamurluka - što pomaže osim rasola?

Jeste li pretjerali s pićem? Kako bi olakšali simptome možemo iskoristiti narodna sredstva.

Foto: Depositphotos/cherriesjd
  • 1.856
  • 154
  • 1

Nakon novogodišnje noći mnogi imaju problem s mamurlukom. Potrebno je oko 10 sati da organizam obradi alkohol. Ovisno od vrste i količine alkohola i reakcije organizma simptomi mogu biti različiti. Slabost, vrtoglavica, mučnina, dehidracija, bolovi u glavi i trbuhu, povraćanje, promjene u raspoloženju su samo neke pojave koje vas mogu mučiti, ako ste popili "čašicu više".

Organizam gubi vitamine, minerale, a smanjuje se razina glukoze. Istovremeno se javlja ubrzan puls, tahikardija i znojenje. Izmijenjene su funkcije živčanog sustava, a osoba se osjeća iscrpljeno. Mamurluk može trajati i do 72 sata poslije konzumiranja alkohola, a to ovisi od puno faktora: količine pića, načina života, zdravstvenog stanja, zdravlja želuca, spola, težine, prehrane, redovne liječničke terapije.

Što nam može pomoći?

Kako bi se riješili mamurluka i neutralizirali intoksikaciju i dehidraciju potrebno je uspostaviti nivo šećera i kisika u krvi i ravnotežu vode i elektrolita, soli. Blage oblike možemo sami liječiti pomoću narodnih sredstava, ali za jake intoksikacije neophodna je pomoć liječnika. 

1. Odvojite vrijeme za odmor poslije pića. Konzumacija alkohola dovodi do loše kvalitete sna, ali je organizmu potrebno vrijeme da se odmori i povrati snagu.

2. Žestoka pića imaju diuretski efekt, a dok pijete zaboravite na vodu. Zato je neophodno da pijete čistu vodu kako bi nadoknadili tekućinu za normalno funkcioniranje procesa u tijelu. Dehidracija dovodi do vrtoglavice, glavobolje i suhih usta, a voda će vas brzo vratiti u normalnost. Može vam pomoći i dodavanje meda ili šećera u vodu. Još bolje je ako koristite vodu od kokosa. To će vam pomoći da obnovite razinu elektrolita i umanjite simptome.

3. Prirodan sok od jabuke je sredstvo koje većina hvali. Osvježava i nadoknađuje šećere, vitamine i minerale.

4. Rasol i sok od kupusa su od davnina cijenjena sredstva za oporavak. Rasol treba piti dan poslije zabave. Pije se po 2 dl ujutro i popodne. Za pripremu soka od kupusa bit će vam potrebno 0,5 kg svježeg kupusa, limunov sok i malo soli. Sitno narezan kupus se malo posoli i ostavi da pusti sok. Procijedimo kroz pamučnu gazu i dodamo sok od limuna.

5. Đumbir je još jedna biljka koja će nam pomoći, posebno kad je u kombinaciji sa šećerom i ekstraktom mandarine.

6. Kada se suočavamo s mučninom i nedostatkom snage bit će nam potreban zdrav doručak koji snižava nivo kiseline u organizmu i okrepljuje. Uzmite lagan obrok, najbolje će odgovarati riba i piletina na pari, žitarice, pečeno povrće.

7. Konzumirajte voće i povrće bogato antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Najviše će pomoći bobičasto voće, mrkva, orašasti plodovi i sjemenke.

8. Čaj od mente, crni i zeleni čaj mogu pomoći u olakšavanju simptoma.

9. Hrana ili suplementi bogati vitaminima B kompleksa i cinkom djelovat će relaksirajuće i spriječiti probleme.

10. Svjež zrak će pomoći u brzom uklanjanju produkata raspadanja iz krvi kroz disanje, a stanje se postupno vraća u normalu. Otvorite prozore i dobro prozračite prostoriju.


Tagovi

Alkohol Mamurluk Nakon slavlja Glavobolja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P