Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzbekistan
  • 11.08.2017. 15:00

Kako se varalo s pamukom u bivšem Sovjetskom savezu?

Berači bi u svoje vreće s ubranim pamukom ubacivali kamenje, a u Moskvu su otpravljani prazni vagoni gdje su ih podmićeni dužnosnici evidentirali kao pune

Foto: Pexels.com
  • 2.211
  • 141
  • 0

Ruski portal Russia beyond the Headlines donosi zanimljiv članak o tome kako su u Uzbekistanu, jednoj od tadašnjih republika bivšeg SSSR, varali središnju vlast u Moskvi šaljući, umjesto obranog pamuka, kamenje ili potpuno prazne vagone s deklaracijom da se prevozi pamuk. Naime, pamuk je bio strateška sirovina u bivšem SSSR-u i pamuk se koristio u vojnoj industriji u proizvodnji oružja (RBTH ne donose detalje), te za proizvodnju pristupačne odjeće za brojno stanovništvo. Prema državnim službenim podacima iz početka 80-ih, Sovjetski Savez je bio vodeći na svijetu u proizvodnji pamuka.

No, čini se da je bilo više riječi o prenapuhanim podacima nego što je bila stvarna proizvodnja. Pamuk se uglavnom uzgajao u Uzbekistanu, Kirgistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu i Kazahstanu i, mada su ove republike bile dio SSSR-a, način života u njima se umnogome razlikovao od života u drugim dijelovima ove ogromne države jer je ovdje tradicija imala puno snažniju ulogu nego drugdje. Ovdje socijalizam nije bio na djelu, u gradovima još koliko-toliko, ali na selu se živjelo kao u feudalno doba.

Varali na težini

U Uzbekistanu se uzgajala ogromna količina pamuka pa je u veljači 1976. lokalni vođa Šaraf Rašidov obećao središnjim vlastima da će svake godine opskrbljivati Sovjetski Savez s 5,5 milijuna tona pamuka. No, da bi to uspio, sve radno i manje radno sposobno stanovništvo moralo je raditi u ropskim uvjetima u prikupljanju pamuka, a angažirana su čak i školska djeca koja nisu smjela ići u školu dok nije prikupljen i posljednji plod pamuka. Ni uz nadljudske napore obveza lokalnog vođe Rašidova nije mogla biti ispunjena jer jednostavno nije bilo dovoljno zemljišta za uzgoj obećane količine pamuka pa su Uzbekistanci morali varati na težini. Berači bi u svoje vreće s ubranim pamukom ubacivali kamenje, a u Moskvu su otpravljani prazni vagoni gdje su ih podmićeni dužnosnici evidentirali kao pune.

Cijela piramida ove prijevare, koja je trajala nekoliko godina i nanijela veliku štetu državi, otkrivena je tek nakon smrti predsjednika SSSR-a Leonida Brežnjeva 1982. kada ga je zamijenio Jurij Andropov, dotadašnji visokopozicionirani dužnosnik KGB-a koji je godinama marljivo prikupljao dokaze za malverzacije i prijevare uzbečkih vlasti. Prema legendi, Andropov je 1983. nazvao Rašidova i pitao ga koliko zapravo u stvarnosti mogu prikupiti pamuka, nakon čega je Rašidov pretrpio moždani udar. Pričalo se također da je popio otrov.

Povjerenstvo koje je Andropov poslao u Uzbekistan da istraži malverzacije imenovalo je počinitelje pa su dobili visoke zatvorske, a oni na položajima "dobili su maksimalne kazne", piše RBTH.

Foto: Pexels.com


Povezana biljna vrsta

Pamuk

Pamuk

Sinonim: - | Engleski naziv: Cotton | Latinski naziv: Gossypium spp.

Pamuk potječe iz područja Indokine, ekvatorijalnog dijela Afrike, Perua i Meksika. Zauzima prvo mjesto među kulturama za proizvodnju vlakna. Vlakno se formira na sjemenu. Dugo... Više [+]

Tagovi

SSSR Uzbekistan Socijalizam Pamuk Vojna industrija Prevare


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]