Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRIVI d.o.o.
  • 28.11.2021. 12:00

Kako spriječiti gubitke zbog povlačenja proizvoda s tržišta?

Putem digitalnih rješenja kao što je platforma tvrtke AGRIVI, prehrambene tvrtke mogu jednostavno pratiti uzgojne prakse i korištenje pesticida te osigurati usklađenost sa standardima kvalitete i sigurnosti.

Foto: AGRIVI
  • 355
  • 110
  • 0

U posljednje vrijeme često smo imali priliku svjedočiti raznim naslovima o povlačenju određenih prehrambenih proizvoda. To se obično događa kada proizvod ne prođe ispitivanje kvalitete zbog sigurnosnih ili sanitarnih protokola, primjerice u slučaju otkrivanja nekih nedopuštenih aktivnih tvari ili ostataka pesticida. 

Povlačenje proizvoda s polica ne utječe negativno samo na prehrambene tvrtke, već i na druge prerađivačke industrije. Prosječni trošak povlačenja proizvoda u prehrambenoj industriji iznosi čak 10 milijuna dolara samo u izravnim troškovima. Ako uzmemo u obzir i ostale poput gubitka prodaje ili narušavanje ugleda pojedinog proizvođača, ovaj iznos postaje mnogo veći. U nekim slučajevima ne povlači se samo jedan proizvod, već cijela kategorija. 

Sljedivost smanjuje rizik od povlačenja proizvoda?

Osiguranje sljedivosti proizvodnje može biti prekretnica u smanjenju rizika i gubitaka od povlačenja proizvoda. Prehrambene tvrtke koje imaju potpuni uvid u sve proizvodne prakse mogu na vrijeme reagirati i izolirati pojedinu robu od izvora problema.

Uzmimo za primjer prerađivačku tvrtku koja surađuje s poljoprivrednicima na otkupu voća za proizvodnju sokova. Tvrtka mora osigurati da poljoprivrednici isporuče dogovorenu količinu voća uz poštivanje roka isporuke i određenih standarda kvalitete. Drugim riječima, poljoprivrednici moraju poštivati stroge propise o primijenjenim aktivnim tvarima, gdje ne smije doći do rezidua određenog pesticida u vrijeme berbe. 

Prehrambene tvrtke mogu ostvariti sljedivost proizvodnje praćenjem proizvodnih praksi i korištenja pesticida po usjevu i polju. Osim redovnog praćenja uzgojnih praksi, mogu osigurati usklađenost sa standardima sigurnosti hrane pružanjem dokaza da se berba dogodila nakon isteka karence.

Putem digitalnih rješenja prehrambene tvrtke mogu jednostavno pratiti uzgojne prakse i korištenje pesticida

Uz navedeno, Europska komisija osigurala je EU bazu podataka o pesticidima koja građanima i prehrambenim tvrtkama omogućuje pretraživanje informacija o maksimalnim razinama rezidua (MRL) u prehrambenim proizvodima. Tako je moguće za određeni proizvod, primjerice naranču, jednostavno pretražiti maksimalnu razinu rezidua pesticida i vidjeti je li  proizvod siguran za daljnju preradu i konzumaciju.

Što je još važnije, pružanje potpune sljedivosti proizvodnje ne samo da smanjuje rizike povlačenja proizvoda, već također osigurava dodanu vrijednost proizvoda i tako omogućuje bolju poziciju na tržištu.

Digitalna poljoprivreda kao rješenje 

Digitalizacijom proizvodnje, prehrambene tvrtke mogu kontrolirati svoj opskrbni lanac i izbjeći potencijalne gubitke zbog povlačenja proizvoda.

Putem digitalnih rješenja kao što je platforma tvrtke AGRIVI, prehrambene tvrtke mogu jednostavno pratiti uzgojne prakse i korištenje pesticida te osigurati usklađenost sa standardima kvalitete i sigurnosti, čime se izbjegavaju potencijalni ostaci pesticida.

Drugim riječima, AGRIVI podržava prehrambene i druge prerađivačke tvrtke u osiguravanju sljedivosti proizvodnje kroz vertikalno integrirani lanac opskrbe poljoprivrede.


Tagovi

AGRIVI Digitalizacija Povlačenje Tržište Pesticidi Gubitci Platforma


Autorica

Ines Hajdu

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i Agro Success Manager tvrtke Agrivi, zadužena za analizu, dokumentiranje i mapiranje procesa klijenata u Agrivi softver, provođenje treninga i praćenje onboarding procesa, odgovornost za uspješnu upotrebu softvera i pružanje podrške korisnicima.


Partner

AGRIVI d.o.o.

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.