Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalibracija
  • 22.09.2018. 14:30

Kalibracija atomizera za uštedu vremena i novca

Kalibracija je tehnika koja nam pomaže da izračunamo koliko sredstva za zaštitu bilja atomizer može ravnomerno da rasporedi po jedinici površine.

Foto: Nardi Balkan
  • 660
  • 22
  • 0

Zaštita zasada od štetočina i bolesti hemijskim sredstvima najviše je u primeni. Koriste se srednje (500-1000 l/ha) ili velike norme (od 1000-1500 l/ha). Pravovremeni i kvalitetan tretman, ključ je uspeha. Na to svakako utiču kvalitetni atomizeri. Njihov zadatak je da ravnomerno rasporede rastvor po biljci. Kontrolom ispravnosti atomizera i kalibracijom mogu se na pravi način primeniti i manje količine rastvora po jedinici površine.

"Kalibracija je tehnika koja nam pomaže da izračunamo koliko sredstva za zaštitu bilja atomizer može ravnomerno rasporediti po
jedinici površine. To nam omogućava da primenimo tačno određenu količinu sredstva-bez ostataka, štedeći nam vreme i novac, a da pri tome
smanjimo negativnu efikasnost na okolinu"
, objašnjava dipl. inž.poljoprivrede Mica Stajić iz PSSS Vranje.

Dodaje da se brigom o ispravnosti i pravilnoj primeni atomizera štedi (energija ljudski rad i sredstva za zaštitu), ali i smanjuje drift - odnošenje kapljica vetrom. Kalibracijom utvrđujemo i kapacitet pumpe i dizni. 

Vizuelni pregled atomizera

Prvi korak u kalibraciji je vizuelni pregled atomizera - stanje ispravnosti creva, filtera, ventila, rezervoara i ostalih delova. Kapacitet pumpe i dizni ne sme da odstupa za više od 10% nominalne vrednosti. Takođe, potrebno je proveriti i ispravnost manometra.

Dizne su jedan od najvažnijih delova svakog atomizera. Tip koji se najčešće upotrebljava ima oblik mlaza šupljeg konusa, koji proizvodi sitne kapljice koje imaju dobro prekrivanje, a istovremeno su manje podložne driftu.  Keramičke dizne su sve više u upotrebi, a mogu da se koriste pet puta duže od onih koje su napravljene od bronze. 

Primer kalibracije

Da bi izračunali kapacitet ukupne količine tečnosti koja protekne kroz dizne u jednom minutu pri određenom pritisku, potrebno je da prvo isključimo pogon  ventilatora, postavimo željeni pritisak i brzinu priključnog vratila na 540 o/min. 

Za izračunavanje ukupnog protoka atomizera potrebno je napuniti rezervoar čistom vodom i postaviti menzuru ili komad crvea ispod dizne. Pustiti atomizer u rad pri određenom pritisku i uzeti uzorke iz svih dizni u trajanju od jedan minut. Izmeriti količinu vode u menzuri, i uporediti sa nominalnim pritiskom za određeni tip dizne. Kapacitet dizni ne sme d aosdtupa  za više od 10 %.

Ponoviti postupak nekoliko puta kako bi se dobila što preciznija merenja. Saberite protok svih dizni (ukupan kapacitet).

Kalibracija
Prvi korak u kalibraciji je vizuelni pregled atomizera - stanje ispravnosti

Kada je reč o brzini kretanja agregata, prosečna  je u granicama 4-8 km/h. Što se sporije krećemo, veća je količina rastvora /ha. "Uskladite brzinu kretanja tako da je ciljana površina dobro prekrivena ali i da se rastvor ne sliva. Ako je bujnost zasada velika, potrebno je smanjiti
brzinu kretanja kako bi poboljšali pokrivenost, odnosno kako bi se zamenio volumen vazduha u krošnji",
napominje Stajićeva.

Izmerite udaljenost od 100 m i označite početak i kraj. Izaberite brzinu vožnje traktora pri brzini priključnog vratila od 540 o/min. Izmerite koliko sekundi vam je potrebno da pređete udaljenost od 100 m sa atomizerom (do pola napunjenim vodom). Izračunajte brzinu kretanja prema formuli: brzina kretnja (km/h) = (100 m x 3,6) / vreme (sek).

Za računanje količine rastvora po hektaru potrebno je izmeriti širinu reda zasada (m), količina rastvora/ha = 600 x ukupan protok svih dizni (l/min) / širina reda (m) x brzina kretanja (km/h).

"Količina rastvora koju koristimo u zasadu promenjiva je u zavisnosti od vrste zasada, razmaka sadnje, starosti, visine i gustoće. Tako da je atomizer potrebno kalibrisati zavisno od ovih uslova. Za kalibraciju možemo koristiti i kalibracijski disk uz pomoć koga možemo dobiti tražene informacije", zaključuje Mica Stajić.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Kalibracija Atomizer Dizna Agregat Protok Mica Stajić PSSS Vranje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.