Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odlaganje otpada
  • 11.03.2021. 11:35
  • Vukovarsko-srijemska, Vukovar

Kamerama zaustavili odlaganje otpada u okoliš

Sustav video nadzora kamerama pokriva 39 lokacija koje omogućavaju prepoznatljivost lica i registarskih oznaka vozila, pojašnjava nam direktor vukovarskog Komunalca, Igor Štrangarević.

Foto: Komunalac d.o.o.
  • 394
  • 231
  • 0

Odlaganje smeća iz vlastitog domaćinstva, obično pod okriljem mraka na obližnje polje, šumsko područje, leniju, problem je s kojim se susreću sve jedinice lokalne samouprave. Unatoč činjenici da smo u 21. stoljeću i da imamo brojne deponije, zelene otoke pa i organizirane odvoze otpada koje obavljaju komunalna društva. 

No, u Vukovaru su problemu neodgovornog bacanja otpada, doskočili postavljanjem kamera. Naime, još početkom 2020. godine postavljen je sustav video nadzora koji kamerama pokriva 39 lokacija koje omogućavaju prepoznatljivost lica i registarskih oznaka vozila bez obzira na vrijeme snimanja.

"Kako je u proteklom razdoblju došlo do pojave učestalog odbacivanja otpada u okoliš, između ostalog se koristi i u sankcioniranju osoba koje ga nepropisno odlažu. Pod nadzorom su polupodzemni spremnici, zeleni otoci, divlje deponije kao i pristupne ceste prema lokacijama na kojima se nalaze", pojašnjava nam Igor Štrangarević, direktor vukovarskog Komunalca.

Kazne i do 2.500 kuna 

Kazne, pak, koje može izreći nadležno komunalno redarstvo, u rasponu su od 500 do 2.500 kuna.

Inače, samo prošle godine, u ovom su gradu uočena 304 prekršaja nepropisnog odlaganja otpada za što su pretežno izrečene novčane kazne. Tijekom 2020. godine sanirano je 19 lokacija ilegalno odbačenog otpada na što je Grad Vukovar utrošio 52.916,43 kuna.

Zeleni otok, baš kao i na naslovnoj fotografiji, no - uredan 

Prema izvješću gradske uprave, uočeno je i da se velike količine otpada dovoze iz okolnih mjesta. Tako je izdan značajan broj opomena i prekršajnih naloga pravnim i fizičkim osobama s područja Vinkovaca, Bogdanovaca, Borova...

Tijekom prošle godine započela je s radom i web aplikacija ELOO - sustav evidencije lokacija odbačenog otpada koji predstavlja dio informacijskog sustava gospodarenja otpadom na državnoj razini. 

Razvija se svijest građana 

"Možemo ipak potvrditi kako se razvija svijest građana te da uloženi trud i financijska sredstva u izgradnju sustava gospodarenja otpadom postižu očekivane rezultate", napominje nam direktor, ali i dodaje da je činjenica kako unatoč razvijenoj komunalnoj infrastrukturi, te kontinuiranim nadzorom iste i dalje postoje problemi s ilegalnim odlaganjem otpada. 

Međutim, ponavlja, takvi slučajevi događaju se u sve manjoj mjeri. Koliko se radi na rješavanju ovoga problema govori i činjenica da su Grad Vukovar i navedena komunalna tvrtka još 2015. proveli projekt "Odvajam, čuvam i štedim" odnosno izradili 10.300 komada edukativno-informativnih knjižica o sakupljanju otpada. 

"I dalje ćemo ulagati u edukacije, prevenciju te sustav nadzora, evidencije i naposljetku sankcioniranja ovakvih prekršaja, a sve u cilju ljepšeg, sigurnijeg i zelenijeg grada", zaključuje naš sugovornik. 

Uz deponije, zelene otoke i besplatne usluge odvoza oni i dalje bacaju smeće na tuđe polje?!

Dakle, neodgovorne možete i vi prijaviti nadležnom komunalnom redarstvu svog grada/općine ili putem navedene aplikacije. Bitno je da ovakvom ponašanju stanemo na kraj. 


Tagovi

Otpad Odlaganje otpada Divlji dpenij Video nadzor Igor Štrangarević


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]