Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni gradovi
  • 17.01.2021. 15:00

Kampanja 'Više zelenih gradova za Europu' udružilo 13 zemalja

Parkovi sa što više drveća, grmlja, jezera i rekreacijskih područja, kao i proširena šumska zemljišta koja okružuju urbana središta, ublažit će posljedice klimatskih promjena, ističu u kampanji.

Foto: Facebook/@EuropeanGreenCapitalAward
  • 116
  • 16
  • 0

Tijekom sljedeće tri godine 13 europskih zemalja zajedno će raditi na tome da urbane dijelove države učine zelenijima i sigurnijima za budućnost.

Riječ je o međunarodnoj kampanji "Više zelenih gradova za Europu" koja je započela početkom ovoga mjeseca, a usmjerena je na političare, urbaniste, općine, voditelje okolišnih projekta i drugih stručnjaka iz toga područja.

"Parkovi sa što više drveća, grmlja, jezera i rekreacijskih područja, kao i proširena šumska zemljišta koja okružuju urbana središta, ublažit će posljedice klimatskih promjena, a također će igrati pozitivnu ulogu u socijalnoj koheziji", rekao je predsjednik Europskog udruženja rasadnika (ENA) Jan-Dieter Bruns koje ujedno i sufinancira dio projekta uz Europsku komisiju.

Urbanizacija sve veći problem

Više od polovice ljudi širom svijeta živi u gradovima, u Njemačkoj je to danas oko 60%, a trend raste. Vrućina, loš zrak, sjedilački način života i stres nuspojave su ove urbanizacije. I iako se sve više radi na okolišnom unaprjeđenju, sami procesi odvijaju se jako sporo. 

Baš zbog toga, a kako bi pomogao stručnjacima, ali i urbanom stanovništvu, dio kampanje uključio je i razne kongrese, seminare. TheGreencities.eu bit će središnja platforma za stručnjake i vlasti putem koje će oni o svemu biti informirani.

Kampanja se za sada provodi u Belgiji, Bugarskoj, Danskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, a uskoro kreće i u Grčkoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Poljskoj, Portugalu i Švedskoj. Velika Britanija je zbog izlaska iz Europske unije morala odustati.

Zelena prijestolnica Europe

A zbog sve izraženijih klimatskih promjena, Europska komisija je još 2008. godine pokrenula natječaj za titulu Zelene prijestolnice Europe i nagradu Europski zeleni list.

Besplatno voće uskoro dostupno svakom stanovniku

Tako se svake godine odabire grad dobitnik koji zatim postaje ambasador zelenih gradova u cijelom svijetu. Prošle godine titulu je odnio Lisabon koji do 2050. želi u potpunosti postati ugljično neutralan i u godini dana posaditi 100.000 stabala.

Koji su nominirani gradovi za 2021. možete pogledati ovdje.


Tagovi

Zeleni Gradovi Kampanja ENA Urbanizacija Zelena prijestolnica Europe


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]