Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 06.05.2022. 18:00

Kanadski Nutrien će povećati proizvodnju gnojiva jer je ruska u padu?

Sankcije nastavljaju ograničavati isporuke iz Rusije i Bjelorusije. Proizvođači osvajaju nova tržišta dok cijene rastu

Foto: Facebook/Nutrien
  • 234
  • 24
  • 0

Povećanje cijena mineralnih gnojiva, kako znamo, izazvalo je i prije rata u Ukrajini zabrinutost zbog nestašice hrane. Poljoprivrednici s jedne strane primjenjuju manje količine, a proizvođači, uključujući Nutrien i Mosaic, povećavaju profit, navodi Reuters.

Naime, najveća svjetska kompanija za proizvodnju gnojiva, kanadski Nutrien, razmatra povećanje proizvodnje potaše jer sankcije nastavljaju ograničavati isporuke iz Rusije i Bjelorusije, izjavio je privremeni izvršni direktor Ken Seitz. U toj kompaniji stoga procjenjuju trajanje rata u Ukrajini kako bi utvrdili postoji li potreba.

Još su u ožujku najavili povećanje za skoro milijun tona na oko 15 mil. t ove godine kao odgovor na nesigurnost opskrbe iz istočne Europe. Trenutno je, otkrivaju, moguće proširiti proizvodnju na 18 milijuna tona bez velikih kapitalnih ulaganja na lokacijama u Saskatchewanu. Veći izdaci bi bili neizbježni da bi se dostiglo 18 do 23 milijuna tona.

Pad proizvodnje u Rusiji i Bjelorusiji

Rusija i Bjelorusija su prošle godine činile više od 40 posto svjetskog izvoza potaše, jednog od tri krucijalna hranjiva sastojka koja se koriste za povećanje prinosa.

U Rusiji pada proizvodnja amonijaka, povećavaju kvote za ureu

Nutrien procjenjuje da će ruska proizvodnja ove godine pasti za 2 milijuna na 6 mil. t što je značajno u odnosu na njenu operativnu sposobnost od oko 15 mil. t. Istovremeno će ona u Bjelorusiji pasti za oko 6 do 8 milijuna tona u odnosu na kapacitet od oko 13 milijuna.

Najveći rudnik potaše u svijetu je u kanadskom Rocanville-u 

Mosaic Co. (Florida, SAD) je fokusiran na isti cilj u što kraćem roku. No u tu svrhu je potrebno ukloniti uska grla u mlinovima nakon čega bi mogli povećati proizvodnju potaše za oko 1,5 milijuna tona do kraja 2023. godine. Očekuju da će trebati dvije do četiri godine da globalni deficit potaše uhvati korak s potražnjom.

Novi kupci

A da kupci zbog nemogućnosti uvoza iz Rusije sada kupuju kanadsku potašu potvrđuje najnoviji slučaj s Nigerijom koja je u travnju bila prinuđena uvesti ju po visokim cijenama koje su rasle za više od 250 posto u odnosu na prošlu godinu, izvjestio je Reuters. To je dodatni udarac na financije siromašnih zemalja koji dovodi do povećanja cijena hrane i energenata u podsaharskoj Africi.

Cijena ove robe je naglo skočila početkom ožujka i dostigla rekordnih 1.125 dolara po toni krajem travnja za proizvode koji se isporučuju u Južnu Afriku.


Tagovi

Nutrien Mosaic Co. Rast cijena Gnojivo Cijena gnojiva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić