Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU fondovi
  • 16.02.2015. 12:20

Kasne sredstva za ruralni razvoj iz EU!

Unatoč najavama Ministarstva poljoprivrede, EU sredstva za ruralni razvoj moguća su tek nakon službenog odobrenja programa u drugoj polovici godine. Zasad je odobreno još 18 Programa ruralnog razvoja, a onaj hrvatski čeka na svoj red.

  • 1.296
  • 192
  • 0

U petak 13. veljače 2015. Europska komisija službeno je odobrila još 18 programa ruralnog razvoja za programsko razdoblje 2014. - 2020. To su programi država: Belgija (Flandrija), Estonija, Finska (Åland), Francuska (Mayotte), Francuska (Nacionalna ruralna mreža), Njemačka (Bavarska), Njemačka (Hesse), Njemačka (Mecklenburg-Vorpommern), Njemačka (Nordrhein-Westfalen), Latvija, Litva, Nizozemska, Portugal (Azori), Portugal (Madeira), Španjolska (Nacionalni okvirni program), Slovačka, Slovenija, Velika Britanija (Engleska).

Hrvatski PRR bit će odobren tek polovicom 2015.

Hrvatski program ruralnog razvoja bio bi također odobren da je završna verzija stigla u Bruxelles do sredine prosinca 2014. godine. Ovih dana, Ministarstvo poljoprivrede poslalo je ponovno službeno cjelovitu verziju Programa, nakon što je protekla tri mjeseca otklanjalo, zajedno sa službama Komisije, 378 primjedbi koje su službe iz Bruxellesa imale na verziju poslanu u srpnju 2014.

Hrvatski Program ruralnog razvoja službeno može biti odobren tek polovicom 2015., a u ožujku će Europska komisija poslati pismo kojim potvrđuje kako je usuglašavanje oko sadržaja završeno, najavljuju u Ministarstvu poljoprivrede.

Prije službenog odobrenja, sukladno financijskoj uredbi EK, mora se još na razini Europske komisije revidirati višegodišnji financijski okvir (VFO). Podsjećamo kako uplata iz EU proračuna u nacionalnu blagajnu nema prije službenog odobrenja Programa.

Specifičnost Programa ruralnog razvoja

Nakon odobrenja 18 programa, povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan rekao je: "Jedna od glavnih prednosti našeg ruralnog razvoja je to što imamo osnovne prioritete, ali zemlja članica je ta koja osmišljava program koji najbolje odgovara njenoj situaciji i izazovima.

Današnji programi nude sredstva za niz projekata, od modernizacije za poljoprivredu u baltičkim zemljama, poticanja mladih za ulazak u poljoprivredni sektor u Sloveniji, posebnih programa za podizanje kvalitete vode u Nizozemskoj do programa za zaštitu 2,5 milijuna hektara poljoprivrednih zemljišta u Engleskoj. Jačanje znanja u poljoprivrednom sektoru je važan aspekt ruralnog razvoja."

91 program ruralnog razvoja čeka odobrenje

Europska komisija odobrila je 18 programa ruralnog razvoja koji će imati pristup fondu vrijednome 14,3 milijarde eura iz EU proračuna. Od prosinca do sada, odobreno je 27 od ukupnih 118 programa. Programi su vrijedni oko 35 milijardi eura (oko 36% EU proračuna).

Preostalo je odobravanje još 91-og programa ruralnog razvoja, među kojima je i Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.

Potpora za ruralni razvoj tzv. drugi stup Zajedničke poljoprivredne politike pruža zemljama članicama financijsku omotnicu za upravljanje programima na nacionalnoj ili regionalnoj razini tijekom više godina, a EAFRD dodatno sufinancira nacionalne, regionalne ili privatne fondove za ukupno 118 programa koja su predviđena u 28 zemalja članica.

118 programa na razini 28 zemalja

Ukupno je 118 programa na razini 28 zemalja članica EU, jer neke zemlje kao Njemačka, Italija, Španjolska i druge imaju i regionalne programe, dok većina, uključujući i Hrvatsku ima jedan nacionalni program ruralnog razvoja koji se financira iz EAFRD-a.

Izvor: Virovitičko-podravska županija


Tagovi

Program rualnog razvoja EAFRD Primjedbe Odobrenje VFO Bruxelles Njemačka Belgija Poljska Nacionalni okvirni program


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije