Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer Agro Dani
  • 18.04.2015. 11:00

Kasnija vegetacija odgodila i sjetvu i zaštitu!

Održan je Bayer Agro dan u Peterancu. Ovo je razdoblje kad se obavlja zaštita usjeva. "Posljednjih nekoliko dana obišli smo mnoga slavonska mjesta, jer je tamo i sjetva počela ranije, no evo nas sad i ovdje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj", kažu bayerovi stručnjaci.

  • 370
  • 57
  • 0

Mogućnost dobivanja savjeta iz prve ruke, povoljnija kupnja proizvoda te darovi za vjerne kupce, privukli su u Peteranec, mjesto nedaleko od Koprivnice, brojne podravske poljoprivrednike. Domaćin je bila peteranska poslovnica koprivničke tvrtke Agro kuća d.o.o. Prohladno i vjetrovito vrijeme s povremenom kišom, ionako nije bilo pogodno za radove u polju, pa su poljoprivrednici u miru mogli porazgovarati s Bayerovim stručnjacima te razmijeniti međusobna iskustva.

"Ovakve promotivne akcije na maloprodajnim mjestima organiziramo već petu godinu. Ovo je razdoblje kad ljudi obavljaju zaštitu svojih usjeva, pa koristimo priliku da ih upoznamo s asortimanom naših proizvoda, posebno onih namijenjenih zaštiti pšenice, ječma, kukuruza, vinove loze te voćarskih kultura. Posljednjih nekoliko dana obišli smo mnoga slavonska mjesta, jer je tamo i sjetva počela ranije, no evo nas sad i ovdje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Zaštita se mora obaviti na vrijeme

S obzirom da je vegetacija ove sezone krenula nešto kasnije i da smo dosta dugo imali relativno niske temperature, pomaknule su se i pojave štetnika te bolesti. Iako, iz iskustava od prošle sezone, pogotovo kad je riječ o bolestima u žitaricama, posebno, pšenici, ječmu i uljanoj repici, vidimo da su, nažalost i sad dosta prisutne i da se zaštita mora obaviti na vrijeme", ističe Jadranka Aleksić iz Odjela marketinga Bayera.

Sjetva kukuruza je već negdje počela, a negdje još uvijek nije, no drago im je, kažu stručnjaci, što poljoprivrednici posljednjih godina sve više vode računa i o vremenskim prilikama, pa u skladu s njima odabiru adekvatna zaštitna sredstva, jer to je važan preduvjet da bi se postigla željena svrha.

Zlatko Imešek iz Novigrada Podravskog ima vinograd i za sada mu je, kaže, vinova loza zdrava.

"Ipak došao sam tu da vidim i čujem što je najbolje upotrijebiti ukoliko se počnu pojavljivati bolesti. Znači, došao sam kako bi preventivno dobio potrebne informacije", kaže Zlatko.

Suha zemlja usporava sjetvu

Dušan Vranković iz Belanovog Sela još nije zaboravio prošlogodišnju pojavu hrđe u pšenici.

"Pratim što se događa sa pšenicom. Prije dva dana sam je pošpricao protiv korova, jer znate kakva je bila jesen i nisam mogao u polje zbog vode. Za sad je još zdrava, iako dosta slaba. Pobacao sam po njoj prije skoro mjesec dana umjetno gnojivo i koliko vidim još se nije rastopilo, jer nema kiše, pa je zemlja jako suha. Čuo sam da kišu najavljuju za ovaj vikend, pa ćemo vidjeti hoće li pasti ili ne. I sa sjetvom kukuruza čekam, jednostavno u tu suhu zemlju nema svrhe sijati", ističe Dušan.

Stanislav Salaj iz Gole kaže kako za sada nema problema s bolestima na poljoprivrednim kulturama, no došao je, kako bi od stručnjaka dozao nešto o preventivnoj zaštiti tritikala i zobi.

Specfične bolesti loze

Posjetitelji Bayerovih Agro dana imali su i dosta pitanja za Petra Živkovića, savjetnika za vinogradarstvo.

"Budući da je prošla godina bila dosta problematična, jer je bilo puno pepelnice i plamenjače po vinovoj lozi, pa je pepelnica i sada već prisutna u pupu i čim krene vegetacija, pojavit će se i ta bolest.

Zato treba obaviti zaštitu vinograda već sada, za vrijeme pupova.

Neke bolesti vinove loze specifične su za određene krajeve naše zemlje. Npr. citoplazma, za koju još nema lijeka, pojavljuje se u okolici Ludbrega i Križevaca, jer tamo ima puno rodnih hibrida. U krajevima s više kiše, lozu napada peronospora, a gdje je sušije, pojavljuje se pepelnica. Tako je recimo u Dalmaciji. Suho vrijeme donosi pepelnicu, a kišovito peronosporu. Zato su tamošnji vinogradari prošle godine izgubili puno roda", ističe Petar Živković.

O zaštiti ratarskih kultura govorio je Damir Koščak, zastupnik Bayera za Koprivnicu, Viroviticu i Požegu.

Insekticidi se više ne smiju koristiti

"Sad je vrijeme za prskanje pšenice herbicidima. Budući da je prošle godine bilo puno bolesti u žitaricama, poljoprivrednike zanima hoće li se to ponoviti i ove. Također zanima ih situacija s uljanom repicom koja sad kreće u cvatnju i zaštita je već trebala biti obavljena. Sad dolaze i pčele i insekticidi se više ne smiju koristiti. Repice ove godine neće biti puno, jer zbog jesenskih kiša, mnogi su je morali presijavati.

Pšenica izgleda dosta dobro i ako se očuva od bolesti, mislim da ne bi trebalo biti problema s prinosom.

Kukuruz još nije posijan na dosta površina, no ovo su još sve optimalni rokovi, pa ako se sjetva obavi u skoro vrijeme, ne bi ni s njim trebalo biti problema. Na istoku zemlje, sjetva uvijek kreće ranije, a ovdje tokom četvrtoga mjeseca. Tako da još ne možemo govoriti o zakašnjeloj sjetvi kukuruza, no kakvi će biti prinosi opet će najviše ovisiti o tome kakvi će biti meteorološki uvjeti u vrijeme prskanja i oplodnje", pojašnjava Damir Koščak.

U Bayeru ističu da im je drago što poljoprivrednici sve više kontaktiraju s njima, bilo da traže savjet putem telefona ili poslikaju biljku koju je zahvatila neka bolest i pošalju im sliku e-mailom, jer tako mogu dati adekvatne savjete i odgovore. Danas, u subotu 18. travnja 2015. godine, Bayerov Agro dan će se dani održati u međimurskom mjestu Domašincu, u tvrtki Vlado d.o.o., pa pozivamo sve zainteresirane da dođu između 9:00 i 15:00 sati.


Fotoprilog


Tagovi

Bayer Agro dan Peteranec Agro kuća d.o.o. Koprivnica Promotivna akcija Sjeverozapadna Hrvatska Vegetacija Jadranka Aleksić Odjel marketinga Sjetva Zlatko Imešek Novigrad Podravski Dušan Vranković Belanovo Selo Stanislav Salaj Gola Petar Ži


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]