Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Geografsko poreklo
  • 21.01.2021. 09:00

Katalozi proizvoda sa oznakama geografskog porekla dostupni na sajtu MPŠV-a

Poslednje dve decenije tržište hrane i pića karakteriše rastući trend tražnje za proizvodima koji se odlikuju autentičnošću i tradicijom.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 443
  • 38
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede u okviru Tvining projekta "Jačanje kapaciteta za sprovođenje i dalji razvoj zakonodavstva u oblasti organske proizvodnje i politike kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda" pripremilo je dva kataloga proizvoda sa oznakama geografskog porekla.

U pitanju je "Autentična Srbija", o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom i "Vinsko blago Srbije" o vinima sa zaštićenom oznakom geografskog porekla, koje možete preuzeti u dokumentima ispod teksta.

U toku sertifikacija zlatarskog sira zainteresovanih proizvođača

Katalozi obuhvataju više informacija o samom proizvodu i njegovoj posebnosti, i to - ariljskoj malini, begečkoj šargarepi, kladovskom kavijaru, valjevskim duvan čvaricma, krivovirskom kačkavalju, ali i o vinima šumadijskog, sremskog, negotinskog i drugih krajeva Srbije.

Takođe, objavljene su i dve brošure: o šemama kvaliteta za poljoprivredne i prehrambene proizvode, kao i o organskoj proizvodnji.

Traži se autentično i tradicionalno

Poslednje dve decenije tržište hrane i pića karakteriše rastući trend tražnje za proizvodima koji se odlikuju autentičnošću i tradicijom, odnosno proizvodima koji se odlikuju dodatnom vrednošću koja proizilazi iz vrednosti njihovog kvaliteta, načina proizvodnje ili specifičnosti podneblja sa kojeg dolaze.

"Srbija ima ogroman potencijal u ovom segmentu, jer je zemlja klimatskih i geografskih različitosti, bogate kulture i tradicije. Upravo iz tih razloga sistem zaštite oznaka geografskog porekla predstavlja jedan od najboljih 'alata' za brendiranje hrane i pića" istaknuto je na sajtu Ministarstva.

Tvining je instrument institucionalne saradnje Evropske unije između javnih uprava država članica EU i zemalja korisnica/partnera sa ciljem pružanja podrške za prenošenje, implementaciju i sprovođenje zakonodavstva EU (pravna tekovina Evropske unije).


Dokumenti


Tagovi

Oznaka geografskog porekla Katalog Proizvodi Tradicija


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.