Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Investicija
  • 26.06.2013.

Katarska državna tvrtka želi investirati u hrvatske farme

Katarski investitori zainteresirani su za uvoz hrane iz Hrvatske i ulaganje u poljoprivredu i prehrambenu industriju

  • 569
  • 29
  • 0

Poslovanje s Katarom možda ipak neće biti neuspjela epizoda. Hrvatskoj je ponuđena suradnja kroz poljoprivredno-prehrambeni sektor, dok saga o LNG terminalu i plinskom biznisu ostaje na čekanju. Katar je iskazao vrlo jasan interes za hrvatski poljoprivredno-prehrambeni sektor i pripravan je investirati u razvoj novih tehnologija.

Uz to bi kupovao široki spektar hrane ali i krmiva i to već iz ovogodišnje žetve, a želi preuzeti i neka tehnološka rješenja te znanja naših stručnjaka iz ovoga resora. Hrvatsku su odabrali radi činjenice da uz vrlo povoljne klimatske uvjete ima plodno, kemijski i biološki nezagađeno, zemljište. Već je odrađena ne samo uvertira nego i prvi čin ovog projekta. Hrvatski veleposlanik Tomislav Bošnjak s Nasserom Mohamedom Al Hajrijem, direktorom katarske tvrtke Hassad Food, definirao je okvir moguće suradnje. Obvezu da doma odrade sve pripreme do dolaska Katarana na konkretne pregovore preuzeli su Služba za gospodarsko-bilateralnu suradnju iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) i Hrvatska poljoprivredna komora (HPK), uz potporu Ministarstva poljoprivrede. U MVEP-u nam kratko potvrđuju da se s Katarom razgovara, a moguća područja ulaganja, navode dalje, odnose se na prehrambeni sektor, konkretno marikulturu, uzgoj stoke i peradi, te žitarica.

Više detalja otkrivaju nam u Poljoprivrednoj komori. Investitori iz Katara vrlo su zainteresirani za ulaganja u postojeće farme radi povećanja kapaciteta, te za dugoročni zakup poljoprivrednog zemljišta na kojem bi proizvodnja bila posebno usmjerena katarskim potrebama. Voljni su ulagati u više segmenata. Kod marikulture posebno im je zanimljiv uzgoj tuna, a u stočarstvu sve skupine od teladi i junadi do goveda i janjadi. Investirali bi i u nove farme peradi, dok ih kod žitarica primarno interesira proizvodnja kukuruza i pšenice. I kod otkupa postojeće proizvodnje iskazuju interes za spomenute kategorije kako u stočarstvu, marikulturi tako i biljnoj proizvodnji te za sve vrste polutrajnih i trajnih salama, povrća kao i za prerađenu i konzerviranu hranu.

Poljoprivredna komora kontaktira proizvođače, kako one koji su voljni prihvatiti investicije tako i one koji žele samo izvoziti.

U Komori su zadovoljni, u razdoblju od svega dva, tri tjedna, kažu nam, stigao je veliki broj dopisa. Svoje ponude do sada je poslalo dvadesetak zadruga, nekoliko tvrtki, mnoga obiteljska poljoprivredna gospodarstva, ali i neke lokalne samouprave. Posebno izdvajaju ponudu tvrtke Kali-tuna, našeg najvećeg proizvođača tune iz uzgoja koja nakon japanskog tržišta želi i u Katar. Prva lista, na kojoj su evidentirani proizvođači i asortiman koji nude već je proslijeđena, kažu u Komori, Ministarstvu vanjskih poslova čija je zadaća dogovoriti termin dolaska izaslanstva iz Katara na daljnje razgovore o suradnji. Iz Poljoprivredne komore najavljuju da idućih dana namjeravaju izravno kontaktirati mjerodavne u svim županijama. Cilj je, ističu, napraviti što detaljniji registar postojećih kapaciteta i količina koje se mogu uključiti u izvoz, ali i kakav je interes da se prihvate ulaganja ponuđena od katarskog investitora.

O investitoru: "Najdraža im je suradnja s državnim tvrtkama"

Katarska tvrtka Hassad Food osnovana je 2008. nakon što je definirana nacionalna strategija za sigurnost hrane i to kao podružnica Qatar Holdinga koji je u nadležnosti državne tvrtke Qatar Investment Authority. Bavi se isključivo ulaganjima u profitabilne segmente poljoprivrede i prehrambene industrije na globalnoj razini s ciljem ostvarivanja profita, odnosno udjela u vlasništvu nad proizvodnjom, ali uz ispunjavanje smjernica iz nacionalnog programa za sigurnost hrane. Takvim svojim nastupom Hassad Food zapravo otvara prostor katarskoj tvrtki Mawashi nadležnoj za uvoz hrane na lokalno tržište. Glavni uvjet da se Hassad Food odluči za investiranje je isplativost investicije, odnosno povrat uloženog kapitala. Kao i sve ostale katarske državne tvrtke i Hassad Food kod inozemnih ulaganja prednost daje investicijama koje u zemlji domaćina može ugovoriti s državnim subjektima na najvišoj razini.

Autor: Božica Babić Foto: RGBStock.com


Izvori

poslovni.hr


Tagovi

Investicija Prehrambena industrija Katar Tržište

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]