Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državni inspektorat
  • 26.03.2021. 10:30

Kazne za korištenje nedozvoljenih sredstava za zaštitu bilja i do 50.000 kuna

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata lani je provela 759 nadzora. Što sve kontroliraju, što su utvrdili i u kojoj mjeri se kod nas i dalje koriste nedozvoljena sredstva za zaštitu bilja?

Foto: Depositphotos/fotokostic (ilustracija)
  • 1.489
  • 434
  • 0

Iako su kazne visoke i do nekoliko desetaka tisuća kuna, upotreba nedozvoljenih sredstava za zaštitu bilja u Hrvatskoj je i dalje, u znatnoj mjeri, prisutna. Posebice u područjima koja graniče s državama nečlanicama EU, u kojima su i dalje dozvoljena te ih se može nabaviti u slobodnoj prodaji. 

No, osim upotrebe sredstava za zaštitu bilja, koja nisu registrirana ili nemaju dozvolu za nadziranu kulturu, na popisu nepravilnosti je i skladištenje takvih sredstava, kao i onih kojima je istekao rok uporabe, nevođenje evidencije o njihovoj uporabi, neposjedovanje izobrazbe za pravilno rukovanje njima te uporaba uređaja za primjenu SZB koji nemaju valjani znak o pregledu.

Lani provedeno 759 inspekcijskih nadzora 

Prema podacima koje smo dobili od Državnog inspektorata, tijekom 2020. godine provedeno je 759 inspekcijskih nadzora. Poljoprivredna inspekcija utvrdila je 73 nesukladnosti, od kojih se 21 odnosilo na uporabu sredstava za zaštitu bilja koja nisu registrirana ili koja nemaju dozvolu za nadziranu kulturu, tri na skladištenje sredstava koja nisu registrirana, istekao im je rok uporabe i sl., 16 subjekta nije vodilo evidenciju o njihovoj uporabi, 11 nije imalo izobrazbu za pravilno rukovanje njima, a u 22 slučaja uređaji za primjenu SZB nisu bili pregledani. 

"Poljoprivredna inspekcija donijela je 51 upravnu mjeru, a one su se odnosile na zabranu primjene sredstava za zaštitu bilja koja nisu registrirana ili koja nemaju dozvolu za nadziranu kulturu, zabranu uporabe strojeva za njihovu primjenu ako nisu imali valjani znak o pregledu ili su naložene mjere uspostave i vođenja evidencije o uporabi SZB te uništavanje sredstava koja nisu registrirana ili im je protekao rok uporabe i dr. Poduzeto je 36 mjera odgovornosti“, navode iz DIRH-a.

Samo godinu prije, 2019., provedeno je 935 inspekcijskih nadzora pri čemu je utvrđeno 136 nesukladnosti, od kojih se 19 odnosilo na uporabu sredstava koja nisu registrirana ili koja nemaju dozvolu za nadziranu kulturu, sedam na skladištenje onih koja nisu registrirana, istekao im je rok uporabe i sl., 53 subjekta nisu vodila evidenciju o uporabi SZB, 17 nije imalo izobrazbu za pravilno rukovanje, a u 40 slučajeva uređaji za primjenu tih sredstava nisu bili pregledani. 

Doneseno je 85 upravnih mjera koje su se odnosile na zabranu primjene sredstava koja nisu registrirana ili koja nemaju dozvolu za nadziranu kulturu, zatim zabranu uporabe strojeva za primjenu ako nisu imali valjani znak o pregledu ili su naložene mjere uspostave i vođenja evidencije o uporabi te uništavanje sredstava koja nisu registrirana ili im je protekao rok uporabe. Poduzeto je 38 mjera odgovornosti. 

Zakon o održivoj uporabi pesticida

Kako doznajemo, više je razloga zbog kojih neki poljoprivrednici i dalje upotrebljavaju kod nas zabranjene herbicide i ostale pesticide, no među najčešćim navodi se to što su se pokazala učinkovitija, cijenom pristupačnija, a budući da nisu registrirana kao dozvoljena, ne podliježu niti obavezama iz Pravilnika o gospodarenju otpadom.

Pravilna primjena sredstava za zaštitu bilja regulirana je Zakonom o održivoj uporabi pesticida (Narodne novine br. 14/14., 115/18. i 32/20.) koji propisuje, između ostalog, da se pesticidi moraju pravilno primjenjivati, sukladno rješenju o registraciji, uputama za uporabu i uputama na etiketi, da korisnici moraju voditi evidenciju o njihovoj uporabi pesticida, te da svi profesionalni korisnici moraju imati primjerenu izobrazbu za stjecanje i obnavljanje odgovarajućih znanja o sigurnom rukovanju s pesticidima i pravilnoj primjeni.

Osim navedenog Zakona i sljedeći propisi reguliraju to područje: Zakon o provedbi Uredbe (EZ) br. 1107/2009 o stavljanju na tržište sredstava za zaštitu bilja (Narodne novine, br. 80/13. i 32/19.), Uredba (EZ) br. 1107/2009 Europskog parlamenta i Vijeća od 21. listopada 2009. o stavljanju na tržište sredstava za zaštitu bilja i stavljanju izvan snage direktive Vijeća 79/117/EEZ i 91/414/EEZ, Uredba Komisije (EU) br. 547/2011 od 8. lipnja 2011 o provedbi Uredbe (EZ) br. 1107/2009 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu zahtjeva za označavanje sredstava za zaštitu bilja Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (Narodne novine br. 142/12.)

U skladu s nadležnošću, a koja proizlazi iz navedenog zakonodavstva, poljoprivredni inspektori obavljaju nadzore na temelju Godišnjeg plana koji se izrađuje na osnovu rezultata o provedenim inspekcijskim nadzorima iz prethodnih godina, a Državni inspektorat postupa i na temelju zaprimljenih predstavki.

"Vezano za ove nadzore, važno je istaknuti da se službene kontrole provode na osnovi Nacionalnog programa praćenja (monitoringa) ostataka pesticida u i na hrani, a što koordinira Ministarstvo poljoprivrede", pojašnjavaju dalje. 

Nedozvoljene aktivne tvari na i u voću i povrću 

U okviru nadzora pravilne primjene sredstava za zaštitu bilja, poljoprivredna inspekcija, uzimala je i uzorke voća i povrća, radi određivanja prisutnosti sredstava za zaštitu bilja. 

Uzorci su uzimani u tehnološkoj zriobi u primarnoj proizvodnji u polju ili u zaštićenom prostoru u tijeku ili neposredno nakon berbe, odnosno prije plasiranja na tržište. Ukupno je uzeto 49 uzoraka te su analizirani na prisutnost ostataka 417 aktivnih tvari. U 27 nije utvrđena prisutnost, dok je u 22 uzorka utvrđena prisutnost ostataka 17 aktivnih tvari. U 20 njih - osam uzoraka zelene salate, četiri trešnje, tri uzorka jabuke, dva paprike, dva mrkve i rajčica, utvrđena je prisutnost aktivnih tvari koje imaju dozvolu primjene, no u jednom je uzorku trešnje, osim onih koje imaju dozvolu, utvrđena i prisutnost aktivne tvari koja nemaju dozvolu primjene na toj voćki.

U po jednom uzorku trešnje i cvjetače utvrđena je prisutnost aktivnih tvari koje nemaju dozvolu primjene na navedenim kulturama Aktivne tvari koje su nađene u uzorcima u dozvoljenim su granicama MDK te se svi uzorci smatraju zdravstveno ispravnim prama Uredbi (EZ) br. 396/2005. Poljoprivredna inspekcija donijela je jednu upravnu mjeru proizvođaču trešnje, jer nije primjenjivao sredstava za zaštitu bilja sukladno dozvoli za primjenu - donesena su tri rješenja o naplati troškova analiza i poduzete su tri mjere odgovornosti protiv proizvođača koji nisu primjenjivali sredstva za zaštitu bilja sukladno dozvolama za primjenu“, pojašnjavaju iz Inspektorata.

Kazne i do 50.000 kuna

Inače, Zakonom o održivoj uporabi pesticida (Narodne novine, br. 14/14., 115/18. i 32/20.) propisane novčane kazne kreću se od 20.000 do 50.000 kuna za prekršaj pravnoj osobi ako posjeduje, drži ili primjenjuje pesticid koji nije registriran u Republici Hrvatskoj, nema valjano rješenje o registraciji ili dozvoli, ako je istekao rok za prodaju zaliha i primjenu sukladno članku 20. stavku 3. ovoga Zakona, ne postupa s ambalažom, ostacima pesticida u ambalaži, ostacima škropiva sukladno propisima koji uređuju gospodarenje otpadom sukladno članku 20. stavku 4. 

Rakarec: Primjena pesticida niskog intenziteta može povećati gubitke i troškove proizvodnje

Dodaju i da će se novčanom kaznom od 3.000 do 10.000 kuna, za gore navedene prekršaje, kazniti i odgovorna osoba u pravnoj osobi, fizička osoba obrtnik od 5.000 do 20.000 kuna, a fizička osoba 2.000 do 15.000 kuna.


Tagovi

Sredstva za zaštitu bilja Pesticidi Državni inspektorat Zakon o održivoj uporabi pesticida Nacionalni program praćenja ostataka pesticida


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]