Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povećanje uvoza
  • 31.07.2021. 18:00

Kina povećala uvoz za 34 posto u prvoj polovici 2021. - koje proizvode najviše kupuje?

Soja je i dalje ostala najvažnija uvozna roba za ovu zemlju. Uvezli su i veće količine žitarica, mliječnih proizvoda, jestivih ulja i brašna. Nešto manji je izvoz piva i vina u odnosu na lani.

Foto: Bigstock/BitsAndSplits
  • 947
  • 514
  • 0

Prema statistikama carine, Kina je u prvih šest mjeseci ove godine uvezla poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 91,7 milijardi eura. To je 23,2 milijarde eura ili 34 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, piše agrarheute. No, treba spomenuti da je tada međunarodnu robnu razmjenu usporila pandemija koronavirusa.

Soja je i dalje ostala najvažnija uvozna roba za ovu zemlju. U usporedbi s prvih šest mjeseci prethodne godine, uvoz ove grahorice, koji sve više dolazi iz SAD-a, povećao se za 44 posto na oko 21,6 milijardi eura. Razlog ovoga iznosa su i više cijene na svjetskom tržištu, a procjenjuje se da se uvoz povećao za 9 posto na 49 milijuna tona. Razlog za veću potražnju za sojom je i veća populacija svinja.

Što se tiče žitarica i brašna, i ovdje je uvoz skočio za čak 169 posto, odnosno 33,9 milijuna tona. Kupnja kukuruza više je nego učetverostručena na 15,3 milijuna tona, dok je pšenice povećana za 60 posto na 5,4 milijuna tona.

Manje mesa, a više mliječnih proizvoda

U prvih nekoliko mjeseci meso je bilo na rekordnoj razini, no zbog obnavljanja stada svinja došlo je do stagnacije. U lipnju je uvezeno 17 posto ispod razine istog mjeseca prošle godine. Što se tiče svinjetine, i tu je zabilježen pad od 16 posto.

Tijekom prve polovice 2021., carinske su vlasti izvijestile o porastu od gotovo sedam posto na 5,08 milijuna tona za uvoz mesa, što je dovelo do povećanja količina za 6 posto u vrijednosti od 14 milijardi eura. 

Ova je zemlja kupila i znatno više mliječnih proizvoda na svjetskom tržištu u prvoj polovici 2021. godine. Tako se uvoz u promatranom razdoblju povećao za trećinu, na 2,17 milijuna tona. Dakle, uvoz je povećan za oko 15 posto u odnosu na prvih šest mjeseci lani, što odgovara iznosu od 6,1 milijardi eura. Otkup mlijeka u prahu porastao je na oko 900 tisuća tona.

Osim ovih proizvoda, Kina je uvezla i više jestivih ulja te šećera. Međutim, smanjio se uvoz ribe za 29 posto te piva i vina za oko 7 posto u odnosu na razdoblje od siječnja do lipnja prethodne godine. 


Tagovi

Kina Uvoz Izvoz Svjetsko tržište Kupnja soje Kupnja kukuruza Kupnja pšenice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]