Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Genetski inženjering
  • 17.07.2022. 15:00

Klimatska kriza: Genetski modificirani usjevi na pragu EU?

Rasprava u Parlamentu se fokusirala na moguće strategije prilagođavanja sve češćim toplinskim valovima, suši, ali i štetnicima na usjevima

Foto: Željka Rački Kristić
  • 442
  • 153
  • 0

Na nedavno održanoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu talijanski zastupnici su tijekom razgovora s povjerenikom EU za inovacije i međuinstitucionalne odnose, Marošem Šefčovičem izrazili svoju podršku genetski modificiranim usjevima, navodi Euractiv.

Rasprava je imala u fokusu moguće strategije prilagođavanja klimatskim promjenama, prvenstveno na toplinske valove i sušu koji postaju sve češći, a njihov utjecaj sve razorniji.

Italija pogođena sušom

Toplinski val koji pogađa Italiju donio je mnogo problema. Osim manjka vlage u zemljištu, nema vode za navodnjavanje, a proglašeno je i vanredno stanje u pet regija.

U pet talijanskih regija proglašeno vanredno stanje zbog suše

Rijeka Po je na rekordno niskoj razini, a more prodire duboko u kopno. U mnogim općinama se od građana zahtijeva racionalizacija potrošnje.

"Europa će morati biti u stanju da se osim hitnih, pozabavi i ovim mjerama", rekao je talijanski zastupnik Antonio Tajani. Zatražio je dugoročni plan koji bi jamčio opskrbu vodom i liberalizaciju upotrebe novih tehnologija tzv. potpomognute evolucije tako što će ih odvojiti od GMO pravila. To uključuje nove tehnike uzgoja biljaka (New Plant Breeding Techniques - NPBT), koje predstavljaju genetski inženjering kako bi se poboljšale osobine biljaka poput otpornosti na sušu i štetnike.

Poziva se i na ukidanje zabrane upotrebe GMO-a za stočnu hranu (Foto: M.C.Celić)

Je li GMO rješenje problema?

U Italiji GMO i nove tehnike uzgoja vide kao moguće rješenje na probleme koji su rezultat klimatskih promjena. Nedavno je Stefano Patuanelli, ministar poljoprivrede, hrane i šumarstva, pozvao na ukidanje zabrane upotrebe GMO-a za stočnu hranu zbog nestašice na talijanskom tržištu. Zastupnici su istaknuli potrebu za usjevima koji su otporni na sušu.

Povjerenik Šefrovič je rekao da Europa mora djelovati kada su u pitanju prilagođavanja klimi, smanjenje rizika od katastrofa i spremnosti na njih. Istaknuo je potrebu za boljim upravljanjem vodom i zemljištem.

EK je istaknula i potencijal novih genomskih tehnika NGT koje mogu doprinijeti ostvarenju ciljeva Zelenog plana, a koji uključuje ciljeve smanjenja upotrebe i rizika od pesticida za polovinu. Očekuje se rastuća digitalizacija u poljoprivredi koja bi uz bioinformatiku i genomiku biljaka smanjila upotrebu pesticida i gnojiva.


Tagovi

Italija Suša Genomska tehnika Klimatska kriza Maroš Šefovič


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]