Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dom naroda
  • 17.05.2022. 09:00

Ko je glasao protiv osnivanja ministarstva poljoprivrede BiH?

Sektorom poljoprivrede u BiH bave se 73 institucije, rečeno je na sjednici. Osim ministarstava na entitetskim i kantonalnim nivoima, postoje i brojne agencije, uprave i instituti

Foto: Avaz.ba
  • 940
  • 218
  • 0

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbacio je na jučerašnjoj sjednici, 16. maja, inicijativu za osnivanje državnog ministarstva poljoprivrede. Ovaj prijedlog je odbijen bez opširnije rasprave.

Obrazlažući predloženu inicijativu, delegat Denis Bećirović naveo je da je zbog ruske agresije na Ukrajinu došlo je do neviđenih poremećaja na evropskom i svjetskom nivou, a posebno u sektoru poljoprivrede. Upozorio je da u tek narednim mjesecima, a pogotovu pred zimu, slijede veliki problemi.

"Nekim državama poput afričkih prijeti velika glad, a također u Evropi nije isključeno enormno povećanje cijena. Ja želim javno reći da nas čeka velika svjetska bitka za pšenicu, kukuruz i druge žitarice. U tim međunarodnim relacijama svijet ne prepoznaje entitetska i kantonalna ministarstva, jedina adresa koja može relevantno razgovarati bilo bi naše državno ministarstvo poljoprivrede", rekao je Bećirović.

73 institucije, 10 viška

Istakao je i kako unutar države nema ozbiljne poljoprivredne politike, napomenuvši i da je 40 posto budžeta Evropske unije zajednička poljoprivredna politika: "15 miliona preduzeća u EU se bavi poljoprivredom i prehrambenom industrijom, a 46 miliona je radnih mjesta." Dodao je i kako ova tema čeka BiH i to možda u puno težim i dramatičnijim uslovima nego što se nekima to čini u ovom momentu.

Njegov prijedlog podržao je delegat Zlatko Miletić, istakavši kako zabrinjavaju najave evropskih stručnjaka o krizi, kada je u pitanju hrana. Podsjetio je na svoj prijedlog da se država, ako treba, i kreditno zaduži kako bi se pomogao ovaj sektor.

Prof. dr. Hamdija Čivić: Država mora stati iza poljoprivrednika, kompletan sektor u krizi

"Umjesto da uzmemo novac, kada smo uzimali za razne gluposti, i damo tim ljudima, da ih pokušamo animirati da se bave proizvodnjom, ako ništa da napravimo hranu za potrebe našeg stanovništva. Ne, nama je to smiješno. Dok se mi naduravamo ovdje, narod ode", rekao je Miletić.

Potrebno je, napominje, izvršiti i racionalizaciju onoga što trenutno imamo u ovom sektoru, od 73 institucije, najmanje 10 je viška.

Prijenos nadležnosti

No, podrška je izostala. Delegat Mladen Bosić navodi da prijedlog nema smisla, jer je problem u nepostojanju političke volje. Istovremeno je istakao da bi to bio i prijenos entitetske nadležnosti na državni nivo.

"Institucionalno postoji osnov preko kojeg se sve može uraditi. Ovdje je problem nepostojanje volje da stvari idu naprijed. S druge strane, to je zaista prijenos nadležnosti i bez nekog širokog dogovora unutar BiH nije ostvarivo, zato mislim da je ova tačka bila nepotrebna", ocijenio je Bosić.

Odbijena inicijativa za formiranje državnog ministarstva poljoprivrede

Od 14 prisutnih, za osnivanje ministarstva poljoprivrede na nivou države glasali su delegati: Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić, Amir Fazlić, Denis Bečirović i Zlatko Miletić. Protiv su bili: Dragan Čović, Marina Pendeš, Bariša Čolak, Lidija Bradara, Mladen Bosić, Nikola Špirić, Lazar Pordanović, Dušanka Majkić, Sredoje Nović. Kako nije bilo opće većine, inicijativa nije usvojena.


Tagovi

Poljoprivreda Poljoprivrednici Ministarstvo poljoprivrede Dom naroda Denis Bećirović Zlatko Miletić Mladen Bosić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

60


Glasova: 27

Da 45,0%

Glasova: 23

Ne 38,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete